Ik ben fan, fan van elektrische wagens. Het rijplezier, de achterliggende technologie,… (ook al denkt ons planbureau er anders over).

Als mijn huidige leasingwagen (diesel) afloopt over 2 jaar, dan is de kans dat er een elektrische wagen komt, best groot aan het worden.

De afgelopen jaren heb ik zo verschillende EV modellen mogen testen: in 2012 de Smart Electric drive, de nieuwe Nissan Leaf 2018, de nieuwe Jaguar iPace 2018 en in 2016 ook de BMW i3 (toen nog met 22 kWh batterij).

Tijd dus om de nieuwste versie van de BMW i3 nog eens een kans te geven. Er is namelijk voor de 3de keer een update van de batterij gebeurd (22kWh -> 33kWh -> 42,2 kWh).

BMW spreekt in zijn communicatie steeds over de nieuwe 120Ah batterij, maar zaait zo ook wel wat verwarring, daar alle andere EV’s hun batterijen in kWh adverteren.

Rijtest i3 120 AH

De looks zijn nog steeds hetzelfde, waarbij er voorstanders en tegenstanders zijn van het karakteristieke uiterlijk.

Zo zijn er ook nog steeds de gekende suicide achterdeuren, waardoor de kinderen direct fan waren van die gekke auto. Zoals je kan zien is mijn 1.9m wel niet ideaal om dan nog achter mij te willen zitten op de achterbank. Ook de koffer achteraan is nog steeds zeer beperkt (daar de motor hieronder zit).

De elektrische motor brengt 170PK, maar bij een EV telt vooral het koppel en dat is natuurlijk meer dan mooi met 250NM (270NM voor de I3S) recht op de achterwielen. Dit is goed voor een sprintje van 7,3sec naar 100km/u.

Iets wat ook nog hetzelfde is, zijn de smalle unieke Bridgestone banden (155/70 R19). Veel zuiniger, maar dit zorgt ook wel voor een soort vlieggedrag aan hogere snelheden (zeker met de stormwind van dit weekend).

Opvallend is trouwens het ruimtegevoel vooraan, doordat de middenconsole open is (geen motor die in de weg zit vooraan).

BMW i3 120AH rijbereik?

De actieradius van de i3 (120 Ah) komt uit op 285 – 310 kilometer aan de hand van de WLTP-meting. Bij het vorige model was dat 235 – 255 kilometer. In het echt zit dit model dan eerder op een 260km van rijbereik.

Dit brengt een verbruik van 16,2kWh/100km, wat met mijn Ecopower elektriciteitskost  op 16,2 * 0,2648EUR = 4,29EUR/100km (ter vergelijking mijn Diesel Superb komt momenteel op 7,2EUR). Dus met 25.000km/jaar komt dit op 750EUR minder brandstofkosten per jaar (en al helemaal als binnenkort de zonnepanelen op ons dak liggen). Het laten plaatsen van een laadpaal thuis zal dan ook belangrijk worden.

Ik hoorde onlangs geregeld smalende opmerkingen over EV’s en winterse files. Dat is dus echt totaal geen probleem. Zeker niet met mijn testmodel met ingebouwde warmtepomp.

Deze Nederlandse website ev-database.nl heeft onderstaande tabel opgemaakt, waar je mooi kan zien wat de laadtijd is bij openbare laadpalen (die bij ons in het dorp is er een 11kWh paal).

BMW connectdrive

Deze i3 (met amper 64km op de teller bij ontvangst) had alle toeters en bellen en dus ook de volledige connectdrive connectiviteit.

Bij de vorige test met de i3 was er trouwens een speciale iRemote smartphone app, maar deze is ondertussen verdwenen en vervangen door de BMW Connected app. Op afstand kon ik dus perfect de laadstatus en ook remote functies van de i3 beheren.

Enja ook mijn Samsung Galaxy watch heeft een BMW connected app, waardoor enkele remote functies bedienbaar waren via mijn horloge (dit was trouwens ook reeds bij de eerste Samsung watch op het autosalon 2015 beschikbaar).

Je ziet trouwens nu ook mooie reeds de toekomst waarheen we gaan gaan in de nieuwe mobiliteitsmodellen. Bekijk deze screenshot maar eens van de Connecteddrive website met alle bijkomende recurring services, die voor de geconnecteerde auto kunnen besteld worden. Geen wonder dus waarom alle tech-bedrijven hard inzetten op de zelfrijdende wagens, die de nieuwe connected consumptieplek gaan worden.

Verdere evolutie EV’s?

Toevallig zag ik vorige week dit overzichtje van ingeschreven EV’s in 2018 in ons land voorbijkomen (bron overzicht: Datanews). Hierin zie je dat deze BMW i3 op plaats 4 komt, maar dat het ook nog steeds zeer lage aantallen zijn. Bijkomend waren er ook nog 310 ingeschreven exemplaren van de i3 met Range Extender (die nu gestopt is) in 2018, dus dan komt de BMW i3 op de 2de plaats.

 

Zou ik (nu al) voor de BMW i3 kiezen?

Er is geen groter rijplezier, dan met een EV rijden. Daar ben ik volledig van overtuigd geraakt de afgelopen jaren.

Deze i3 brengt met 260km realistische kilometers weeral wat meer realisme en daarnaast de gekende futuristische looks. Voor mij persoonlijk nog net te weinig van bereik om deze als leasing (en belangrijkste wagen in het gezin) te gaan nemen. Daarvoor kijk ik toch eerder naar de 350-400km bereik, dus benieuwd wat de volgende 2 jaar nog brengen.

Daarnaast blijft het natuurlijk een premium wagen met instapprijs van goed 43.500EUR en met wat opties al snel over de 50.000EUR.

Voor de berekening van de VAA en fiscale aftrekbaarheid in 2020 kom je op volgende waarden:

  • VAA als bestuurder 2020: 142EUR
  • Fiscale aftrekbaarheid 2020: 100% (in 2019 nog 120%)

PS: Als je als bedrijf het zelf eens wilt laten testen door je werknemers, de actie van Switch to Electric loopt nog steeds.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
5 jaren geleden

Nog steeds jammer van de hoge aanschafwaarde of private lease van een elektrische wagen. En dat er nog niet echt een break model beschikbaar is.
Ook dat er nog geen oplossing is voor een trekhaak houdt me ook nog wel wat tegen. Anders stond er misschien ook wel eentje op de oprit. Nu is het vooralsnog een oude diesel.