Update aan deze originele blogpost uit 2014
De eisen om geld te kunnen verdienen met een Youtube kanaal zijn de afgelopen jaren steeds strenger geworden. Zo diende je sinds april 2017 minstens 10k aan views op je kanaal gehad te hebben.

Vanaf 20 februari 2018 gaat het nog veel strenger en moet je minimaal 4000 bekeken videouren en minimaal 1000 subscribers hebben.

Op mijn Herman Maes Youtube channel zit ik nu aan 250k views (dank u Michelin video), 1300 bekeken uren per jaar en wel maar 100 subscribers. Dus subscribe now… 😉


In mijn Blogger workshops behandel ik ook steeds een hoofdstukje over het monetizen van websiteverkeer. Ik zie dat meer en meer bloggers hun blogposten monetizen (ik denk dat je versteld zou staan van welke Vlaamse bloggers/blogsters geld verdienen met hun blogposten, want in mijn feedly (ja ik ben nog een rss-lezer), zie ik bijna dagelijks dergelijke blogposten verschijnen 😉 ). 1 van de manieren, die ik zelf nog niet had bekeken, is het monetizen van de 2de grootste zoekmachine van het internet, Youtube.

Zelf ben ik altijd meer fan geweest van de classy look van Vimeo voor het delen van mijn Gopro-filmpjes. Maar je kan gewoon niet omheen de massale trafiek van Youtube, dus ook daar heb ik een Dailybits Youtube channel met wat gopro filmpjes.

De grootverdieners op Youtube

Dat de nieuwe digitale generatie Youtube op eenzelfde manier bekijkt als de tv, blijkt ook wel uit alle nieuwe youtube-kanalen, die druk worden gevolgd.

Zo gaf Katrijn nog net haar leukste youtubekoppels mee, kijkt Karlien al een jaar naar de youtube-video’s van een zwangere Canadese vrouw TweedleTee10.

En 2 weken geleden zag je bijvoorbeeld in Koppen nog een item omtrent enkele Belgische professionele Youtubers. Zo is er de Antwerpse gamer Athene (Bachir Boumaaza), die even vlot 700.000 Youtube-subscribers en ondertussen 427 miljoen views heeft op zijn YouTube-kanaal.

koppen youtube

Dat het niet vanzelfsprekend gaat, bewijst deze tweet van afgelopen week met een mooie weergave van het aantal youtube video’s, dat echt viraal gaat.

 

Maar als je echt viraal gaat met je video’s, is het goed geld verdienen. Een voorbeeldje van een Youtube rich list. Daarom is het wel eens leuk om te gaan ontdekken, hoe je geld kan verdienen met Youtube.

Al wordt niet iedereen even vrolijk van de ads voor, tijdens en na Youtube video’s… 😉

Nog een leuk verhaal over die Belgische viral “push to add drama”.

Het monetizen van je Youtube-channel

De eerste stap is het worden van Youtube partner, waarbij je je bestaande channel gaat aanmelden voor het partner-programma (en zijn voorwaarden).

Via de Channel-settings, kan je vervolgens de monetization-feature gaan activeren op je channel. Belangrijk hierbij is om je Google adsense account te koppelen voor het verzamelen van je toekomstige verdiensten.
monetization

Vanaf dat moment kan je voor elke video op je Youtube channel de verschillende mogelijkheden van Youtube advertenties manueel gaan beheren:

  • Overlay in-video advertenties
  • Trueview in-stream advertenties

monetize

Per video in je channel kan je de monetization opties beheren, maar hierbij loop je met veel waarschijnlijkheid tegen de zogenaamde “matched third party content” terugkoppeling. De algoritmes van Youtube herkennen copyrighted beelden of muziek in je video’s en in die video’s gaan de advertentie-inkomsten dan ook naar de rechterhouder ipv. naar jou.

Hierbij een voorbeeldje van de Beleef Zuid Tirol gopro-video. Het is trouwens op deze manier dat Psy met zijn Gangnam Style een dikke 8 miljoen $ in 2013 heeft verdiend door die tienduizenden parodieën op Youtube.
matched third party content 3

Nadat de advertenties geactiveerd zijn, kan je vanaf nu in de analytics dashboard van je Youtube channel je verdiensten gaan opvolgen. Voor wie het wilt weten, mijn 3d printer workshop video heeft me al de volle 0.99$ opgeleverd. 😉
analytics

Altijd leuk om eens echte cases te zien, dus daarom een casestudy, van iemand die er wel al iets mee verdiende.

Belgische real-life case Youtube channel Matthieu Libeert

Matthieu Libeert is een net afgestudeerde product designer, die ik leerde kennen als mede Xperia Z ambassadeur.

Met zijn youtube-channel is Matthieu goed bezig een hele trouwe community rond zijn video’s omtrent carbon-prototyping op te bouwen. Daarom het woord aan Mathieu over zijn casestudy.
matthieu

M: Mijn youtube-kanaal heb ik gestart zonder enige intentie deze uit te bouwen tot wat ik er nu mee doe. De bedoeling was enkel voor school een video te uploaden van een project waar ik aan gewerkt heb.

M: Hiervoor moest ik een account aanmaken. Bij deze de verklaring van de vreemde naam van het kanaal met als eind-URL “matthieutje65”. Ik krijg er nu en dan opmerkingen van, maar het grote voordeel is dat het wel blijft ‘plakken’ bij de mensen. De naam van het kanaal heb ik intussen wel kunnen aanpassen naar “Matthieu Libeert” de URL-naam “matthieutje65” is niet aanpasbaar.

M: Tot mijn verbazing begon ik na enkele weken enkele subscribers/abonnees te krijgen op mijn kanaal. Dit hoofdzakelijk voor het project-filmpje waar ik aan gewerkt had. Ik besloot hierom mijn komende projecten te blijven filmen en uploaden in tutorial vorm. Ongeveer een jaar geleden begon ik ook een heel klein beetje geld te verdienen aan YouTube, Heel weinig kan je wel letterlijk nemen (enkele euro’s per maand) Over het verdienen van geld met adds op YouTube stond ik ook heel sceptisch.

M: Ik zag het ‘spaarpotje’ wel groeien maar dacht nooit dat ik het ook echt zou ontvangen. Ik volgde wel mooi al de stappen die Google mij vroeg, om mijn geld ooit in ontvangst te kunnen nemen, moest die dag ooit komen. Eerst kreeg ik een mail een Adsense account aan te maken, hierna volgde de vraagmijn bankgegevens door te sturen, wat later ontving ik een brief per post met login en meer informatie.

google1

M: Op een bepaalde dag kreeg ik een onverwachte mail binnen dat het geld gestort zou worden op mijn rekening dat ik had opgespaard en gevolgd had in mijn stats. Er werd netjes €87,32 gestort op mijn rekening.

M: Tot dan stond ik er sceptisch tegen en geloofde niet dat het de moeite was hier aan aandacht te schenken maar nu ik dit allemaal weet steek ik er toch wat meer moeite in. Het is niet veel geld, maar het is mooi meegenomen. Veel extra moet je er niet voor doen, enkel op een knopje duwen bij het uploaden!

M: Als je doorheen mijn kanaal de video’s wat bekijkt zie je dat er in de loop der tijd wel een evolutie waar te nemen is in de kwaliteit van de video’s. Intussen heb ik ook heel wat geld geïnvesteerd in enkele goede camera’s om in Full HD te kunnen gaan filmen, alsook enkele camera-lenzen om alles beter in beeld te brengen (depth of field, zoom,…). Verder ben ik nog aan het kijken voor opspeldbare microfoons alsook een shotgun-mic.

M: Je beelden goed krijgen zijn het begin, hierna heb ik mijzelf heel wat aangeleerd over het monteren van deze beelden. Heel wat heb ik geleerd via Youtube-tutorials. Gaande van greenscreen (dat ik gebruik bij introducties van nieuwe projecten) tot het maken van de introducties en outro’s die te zien zijn in de filmpjes.

M: Vandaag de dag zit ik aan bijna 1900 subscribers en heb net de kaap van 300 000 views gehaald. Volgens de stats zou ik eind 2014 de kaap van 1 000 000 views moeten halen met mijn Youtube-kanaal.

Opmerkingen:

  • Wie snel geld wil verdienen zal dit niet doen via YouTube en adds.
  • Goede content is het belangrijkste de rest volgt normaal gezien van zelf
  • Door zelf op je eigen reclame te gaan klikken kan je geld verdienen, maar adsense zet heel duidelijk op hun site dat dit ten strengste verboden is en dit kunnen nagaan door vreemd gedrag in je stats.
  • Vrienden vragen te gaan klikken op je links of zelf in je video te vragen dit te doen is ook ten strengste verboden, dit zal zich ook vertalen in een vreemd gedrag in je stats. => Adsense/YouTube heeft het recht op elk moment je account stop te zetten bij vreemde gedragingen, waardoor je niets meer van je geld zal krijgen.

De statistieken
M: Het bekijken van de statistieken van je YouTube pagina is enorm belangrijk. Uit deze statistieken kan je leren wat de mensen interesseren, welke zoektermen ze gebruiken, waar je je trafic vandaal haalt, hoe mensen je videos bekijken. Deze stats bekijken ik op zeer regelmatige basis, lees dagelijks! Hieronder enkele van de belangrijkste stats die ik bekijk.

google3
M: Uit deze statistieken kan ik zien hoeveel views, bekeken tijd, inkomsten,… ik maandelijks binnen haal. Op deze manier kan je ook gemakelijk je vooruitgangen bekijken. Even ter vergelijking, dit zijn de stats van een 8-tal maand geleden (Amerikaanse notering Month/Day/Year). Dit om aan te tonen hoe exponentieel alles gebeurd op YouTube.

google4

Stats Subscribers
Voor mij een van de belangrijkste statistieken omdat je hier ziet tot in welke mate mensen je werk appreciëren en interesse tonen in je werk.
google5

Traffic Sources
M: Aan de hand van deze stats kan je zien waar je je meeste views vandaal haalt, In dit geval kan je merken dat er heel wat video views komen aan de hand van suggested video (dit zijn video’s die aan de rechterkant verschijnen). Hoe beter je video is (stats, likes, views, shares), hoe meer kans je hebt hier in te verschijnen (exponentieel effect).
google6

Earnings stats
M: Zoals je ziet starten de inkomsten pas in Januari 2013, omdat ik toen pas begonnen ben met een partnership met Google. Dit zijn de stats van het gehele begin. $154 is wat ik in het totaal al verdiend heb waarvan omgerekend $110 al ontvangen. Dit verloopt allemaal wat in pieken en dalen omdat veel dit afhangt van vele factoren (aantal clicks, earnings per click,…). Wat wel duidelijk is, is dat video’s met veel views, logischerwijs meer geld opbrengen.
google7

M: 177 000 views voor $100 = $0,57/1000 views, wat ongeveer overeenkomt met mijn stats die ik dagelijks binnenkrijg van mijn inkomsten. Op het internet circuleren er verhalen over $1/1000 views wat zeker zou kunnen kloppen als je alles wat verschaalt, waardoor er minder piekmomenten en variabelen zijn.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 jaren geleden

Een artikel dat kan tellen 😉 = nuttig !

Arnout Van den Bossche
9 jaren geleden

Interessant. Ik ontdekte een Amerikaanse professionele Youtuber die zijn cijfers vrijgaf voor zijn kookkanaal ( een soort Amerikaanse Jeroen Meus) Hij heeft 200.000 abonnees en gem. 700.000 kijkers per maand. En dat levert hem aan ad sense gem. 2000 dollar per maand op. Het lijkt misschien veel maar eigenlijk is het een peuleschil in vergelijking het werk dat de 2 voltijdse krachten moeten doen week na week 2 video’s te produceren. Maar het is mooi meegenomen geld, natuurlijk maar rijk zal je er niet van worden. Als je wil stuur ik je een linkje met wat meer achtergrond want het is wel een leuke case.

Arnout
Reply to  Herman
9 jaren geleden
Reply to  Arnout
9 jaren geleden

zoals ook ik nu meer verdien met alles rond dailybits, zo is het met dat voorbeeld ook. Mooie basis, om daarna meer errond uit te bouwen.