Deze blogpost kadert in een testperiode als Sony ambassadeur van de nieuwe Xperia Z smartphone. Zie de andere blogposten voor een volledig testverhaal:

update 12/06:
Momenteel is de Xperia Z als Cooldeal bij pdashop.be/coolblue beschikbaar voor 499€ ipv. 579€!

De afgelopen maand heb ik mijn oude getrouwe Motorola Defy+ aan de kant gelegd om met de Sony Xperia Z aan de slag te gaan. Als nieuw topmodel van Sony tov. o.a. de Iphone 5, Samsung Galaxy S4 en HTC one waren de verwachtingen dan ook hooggespannen.

Hierbij mijn finaal besluit over deze smartphone en dit vooral voor mijn smartphone-gebruik.

Waterdichtheid Xperia Z

Het unieke kenmerk van de Xperia Z tov. zijn concurrenten is wel de waterdichtheid. Je kan deze smartphone perfect meenemen in de regen, onder de douche, in het zwembad of zelfs in een glas bier gooien.

Natuurlijk wilde ik weer een stapje verdergaan en deze in een rugzak meenemen tijdens het windsurfen. Hier kwam dan een zwak designpunt naar boven. In totaal geven 4 klepjes toegang tot de mini sd-kaart, de hoofdtelefoon, sim-kaart en mini usb-poort. Vooral het klepje van de mini usb-poort is toch wel zeer fragiel en komt snel zelf los, waardoor de waterdichtheid natuurlijk vervalt.

In de klepjes kan je trouwens stickertjes vinden, die verkleuren bij contact met water (wit = ok – roos/rood = waterschade), wat dan ook het geval was bij mijn total-loss Xperia Z (met dank aan Newphonerepair voor de inspectie).
waterschade xperia z

snelheid/scherm/design Xperia Z

Wat natuurlijk het eerst opvalt is het scherm van 5 inch met een rechthoekig design (tov. de afgeronde concurrenten). Ik had hier zeker schrik voor om deze “baksteen” weer overal mee te gaan moeten sleuren.

Dit is echter zeer goed meegevallen en ikzelf kan niet meer zonder een 5inch scherm. Zeker ten tijde van de geboorte van Seppe was mijn Xperia Z ideaal om toch werkmails te kunnen blijven beantwoorden, mijn redesign van dailybits verder te tweaken,…

De snelheid van de processor geeft je super snel browsen, foto’s nemen, zware apps draaien (games zoals 3D real racing en 3D dragracen),… Zie ook de processortesten van de Xperia Z door Pablo.

Wat me toch wel stoorde is de rechthoekige design. Als ik naar de concurrenten kijk had een afgerond design toch wel prettiger in de broekzak gepast.

Ook de batterij is een zwak punt, waarbij ik niet meer zonder mijn noodbatterij op stap kan voor een lange dag smartphone’en (de nieuwe firmware zou de batterijduur trouwens nog wat slechter maken 🙁 ).

Natuurlijk heeft de Xperia Z de nodige topfeatures, zoals een ingebouwde NFC-chip en 4G mogelijkheden (zie topmeting Bart Stoffels voor wat dit geeft met de Xperia Z).

Ikzelf heb 4G niet laten activeren op mijn (werk)abonnement, daar je met 2Gb aan data weinig bent met 4G. Op minder dan een dag kan je dan je volledige datalimiet er al snel doortrekken.

Goed nieuws de Xperia ZR

Het goede nieuws is dat Sony zelf ook wel mijn 2 klachten doorhad (fragiele klepjes voor de waterbestendigheid & té rechthoekig design). De Xperia ZR is namelijk reeds aangekondigd.

Opvallende specs/verschillen tov. de Xperia Z:

  • 4,55 inch scherm ipv. 5inch scherm
  • Wel 1,05 cm van dikte tov. 0.79cm bij de Z
  • Afgerond design.
  • Betere waterdichtheid (norm IP58 tov. IP57).

De releasedatum van de Xperia ZR is juli en het prijsniveau zal ongeveer gelijklopend zijn.
sony-xperia-zr

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
6 jaren geleden

this review has helped me alot i will try to search more reviews of sony xperia also.http://mmstore.be

1 jaar geleden

Fine review of sony xperia. I had also bought a case of sony xperia from this website