Over online Dynamic pricing in de reissector heb ik eerder reeds iets geschreven.

Ik wist echter niet dat offline dynamic pricing ook reeds zo normaal aan het worden is, zoals je in onderstaand voorbeeld kan terugvinden. Natuurlijk kennen we het verhaal van Colruyt, die continu zijn prijzen gaat aanpassen aan de concurrentie en de tankstations, die dagelijks hun prijzen aanpassen, maar dat ook Media Markt dit toepast wist ik zelf nog niet.

offline dynamic pricing
(Via Kenny Van Beeck)

Naar gelang de dag van de week schommelen prijzen van producten continu. Reeds in 2014 heeft Media Markt dit trouwens al via een aankondiging aangegeven te gaan doen en bovenstaand voorbeeld geeft dit ook mooi aan.

De prijzen van producten worden elke dag voordat de winkels openen volledig geautomatiseerd aangepast op basis van een vergelijking met 25 concurrerende elektronicaretailers.

“In de toekomst willen we de prijzen ook door de dag heen aanpassen”, laat een woordvoerder weten. “Maar we gaan eerst kijken hoe de consument en concurrentie hierop reageren.”

Het model achter deze prijsaanpassing zou ik graag weten. Is het dag-gestuurd zijn, daar ze weten dat op zaterdag er een hogere prijs kan gevraagd worden of puur een casino-achtige game van random aanpassingen (waarbij dit bewuste product bij alle andere retailers net goedkoper wordt gemaakt)?

 

Het gevaarlijke in het offline geval van Media Markt is dat een consument niet meer de moeite gaat doen om tot in de fysieke winkel te gaan (daar de prijs daar steeds kan schommelen) en liever online prijzen gaat gaan vergelijken.

Een mooie (reeds 3 jaar oude) blogpost over dit offline/online dynamic pricing model, dat reeds in de VS wordt ingezet kan je bij Frankwatching vinden.

Zo schommelen bepaalde producten de hele dag van prijs en wordt het zoals in de reissector belangrijk om op het juiste moment de aankoop te gaan doen. Als marketeer wordt het dan weer de dunne lijn tussen data gebruiken en consumentenvertrouwen steeds goed bewaken.

Dynamic-pricing-door-Amazon-en-Best-Buy

Een goede tip wordt dus om nog beter te gaan vergelijken en je niet te laten leiden door “je bent toch niet gek” reclame over de goedkoopste prijzen. 😉

Ben je een Nederlandse verkoper, dan kan je trouwens ook gaan verkopen via Amazon.nl om zo ook meer inzichten en data te krijgen over hoe je concurrenten met hun prijzenstrategie omgaan.

 

Update

Met dank aan @arjanhoek om me erop te wijzen, dat het de pricing-techniek is van adps.nl.

Ik vind het super hoe data zo wordt gebruikt, maar als consument ga ik daarnaast nu nog meer mobiel vergelijken bij een aankoop in de winkel.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments