Dynamic pricing is 1 van die facetten van online marketing, waar liever niet teveel tamtam rond wordt gemaakt. Voorbeelden uit de US hoe er prijsverschillen waren voor gebruikers van (duurdere) Apple producten of inwoners van rijkere stadsdelen van NYC. Of zoals enkele jaren geleden uitlekte, dat naar gelang je land de prijzen voor een weekendje Eurodisney grote verschillen hebben.

Ook vorig jaar leverde deze tweet veel opschudding over prijsverschillen op een Belgische webshop met/zonder plaatsbepaling van de gebruiker aan de hand van zijn cookies.
dynamic pricing

Twitter tip over eDreams

Na mijn tweet vorige week over de prijsverschillen op de webshop van H&M kreeg ik een tweettip over een mooi voorbeeld van Dynamic pricing.

eDreams is 1 van die vele aggregators, die alle soorten vluchten bij elkaar brengt en je zo de goedkoopste vliegtuigtickets probeert aan te bieden. Daar de wereld van vliegtuigtickets toch zotter is dan je zelf zou kunnen bedenken (zie hoofdstuk over onze AA vlucht), is dit ideaal terrein voor dynamic pricing.

We deden dan ook eens de test om me te registreren en een vlucht van 22-28 april tussen Brussel-Ibiza te vinden (met dank aan de conversatie met een collega hierover).
edreams-ingelogged

Daarna de test in een incognito venster (dus een minuut na de eerste zoektocht) geeft al een ander resultaat.
edreams-anoniem-NL

En wanneer we de test nog eens anoniem doen in het Engels ipv. het Nederlands verschillende de vluchtprijzen nog eens. Let op, we krijgen ook andere vluchten, maar de bovenste vlucht blijft hetzelfde.
edreams-anoniem-EN

Diezelfde vlucht heeft dus volgende prijszettingen:

  • Als ingelogde member: 133EUR
  • Incognito met NL als taal: 129EUR = -4EUR
  • Incognito met EN als taal: 125EUR = -8EUR

Waarom Dynamic pricing op dit punt?

Als we even verder zoeken over dynamic pricing bij eDreams komen we op deze interne pdf uit, die gebruikt is voor de IPO beursgang in 2014.

Our sophisticated supply technology enables us to offer a wide variety of products and includes (i) Direct Connect technology to source prices and special offers directly from certain travel suppliers’ own reservation systems without the intermediation of GDS providers (including network carriers and low-cost airlines), (ii) other product customization elements (such as dynamic GDS selection, net fare handling, multi-carrier and multi-stop itinerary building and charter flight booking systems) that our competitors are unable to offer comprehensively and (iii) unique dynamic pricing technology.

Dynamic pricing wordt dus ingezet om niet-geregistreerde bezoekers sneller over te halen. Wanneer iemand dan een geregistreerde gebruiker is, wordt de marge wat hoger gezet.

Wat kan je hiertegen doen?

Zeker in de reissector kan het dus aangeraden zijn om met een incognito venster nogmaals dezelfde zoekopdracht te gaan doen en kijken of je niet op die manier nog enkele Euro’s kan besparen.
 
incognito mode

Een mooi voorbeeldje van dynamic pricing, waarbij deze blogpost ook interne documentatie is voor mezelf. 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 jaren geleden

Dynamic pricing blijft een interessant gegeven, echter een filterdunne lijn.

Het is een beetje gevaarlijk om natuurlijk dat zo kort door de bocht toe te passen.
In hoeverre de uitgelogd EN site natuurlijk niet andere marges hanteert, is een beetje tasten in het ongewisse, maar na het inloggen de marge opdrijven is natuurlijk nét iets te gemakkelijk. Nou ja.. rekensommetje is snel gemaakt. Als je op een e-com site meer wil verdienen en je doet volume, kan je gerust eens een paar centjes opslaan hé om het verschil te maken.

Mochten ze nu eens een plaatsje in een virtuele wachtrij reserveren voor die paar euro extra, dan heb je een ander verhaal.
Een beetje origineel verpakken en je kan wel meer zo’n dingen doen.