Ik had enkele zomerprojectjes voor mezelf als todo opgesteld en 1 daarvan dat al vele jaren elke jaar terugkwam is het behalen van een stuurbrevet.

Een stuurbrevet voor wat is dat nu weer goed? Wil je met een boot (motor/zeilboot) die langer dan 15m (45 voet) is of met een maximumsnelheid hoger dan 20km/u varen op de Belgische binnenwateren, Beneden-Schelde, … dan heb je een stuurbrevet nodig.

Mijn vrouw haalde haar stuurbrevet reeds in 2004. Tijd dus dat ik het ook maar eens haal. Daarnaast is er al even de mededeling, dat het ministerie van mobiliteit vanaf 1/1/2021 een praktijkexamen gaat verplichten (maar dat zie ik niet gebeuren als ik zie dat er nog nergens communicatie over is).

Daarnaast zagen we onlangs al (in 1 week) de TV-reeks “Over de oceaan” (must watch als die op tv komt binnenkort) en was dit ook een extra motivatie. Ook enkele hoofdrolspelers van dat programma zijn nu bezig (ondertussen heeft Imke haar beperkt & algemeen stuurbrevet en zelfs haar yachtman brevet behaald 👏).

 

Stap 1: Praktijk ervaring?

Je dient eerst en alvast de nodige praktijkervaring te gaan behalen en kunnen bewijzen.

 • Ofwel vaar je minimaal 12u actief mee op een boot uit deze categorie (sneller dan 20km/u of langer dan 15m) onder begeleiding van iemand met een stuurbrevet. Mijn oversteek naar Ramsgate telt dus niet mee, want dat was met een 30 voet zeiljachtje (maar 10m lang).
 • Ofwel volg je minimaal 6u les op een boot bij een erkend opleidingscentrum.

Ikzelf ben voor een praktijkdag gedaan met een 300PK sterke RIB in de omgeving van Puurs, Temse en Willebroek. Tijdens die praktijkdag heb ik ook zoveel van de theorie geleerd, dat me dit in stap 2 veel voordeel heeft gegeven.

 

Stap 2: Theorie studeren?

Het theorie examen bestaat eigenlijk uit 2 delen. Het beperkt stuurbrevet dat gaat over de Belgische binnenwateren en daarnaast het algemeen stuurbrevet over de Beneden Schelde en Belgische kustwateren.

Ik heb dit eerst met het boek geleerd de afgelopen weken, waar je vooral je je wel even mag inwerken in de lichten (van een mijnenveger, sleepboot, grote zeilboot, kleine zeilboot,…), navigatieberekeningen, boeien, meteo, veiligheid, werking van motoren,…

Toptip is daarbij 1 van de vele proefexamen modules, die online beschikbaar zijn. Ik heb online toegang gekocht voor een week bij dit proefexamen (10EUR voor 7 dagen toegang). De avonden voor het examen was ik dan ook standaard met laptop in de zetel te vinden ’s avonds om examen te doorlopen en de foutieve antwoorden terug te gaan uitzoeken.

 

Stap 3: Theorie examen afleggen Beperkt/Algemeen aanvullend stuurbrevet?

Het examen zelf leg je af in 1 van de 4 examenlocaties van de FOD mobiliteit in Antwerpen, Oostende, Namen of Brussel. De inschrijving voor een examendag is al direct leuk voor iedereen met een MacOS computer, daar dit enkel kan met je e-id of met een token.

Het examen gaat door in een klaslokaal waar je met een 10-20 personen aan computers je examen aan het afleggen bent.

Elk examen bestaat uit 30 vragen, waarbij je 60% dient te behalen in het totaal en minimaal 50% op de 3 deelonderdelen.

Na het afleggen van je examen is het even wachten op een mail, die binnen enkele minuten aankomt met je examenresultaat en al dan niet je certificaat.

Ik had het Navo alfabet niet bekeken, maar had er dus ook vragen over (dit ik fout had), dus bekijk dat ook even. 😉

 

Stap 4: Alles aanvragen bij een federatie naar keuze?

Met je volledig dossier kan je dan bij 1 van de federaties het stuurbrevet gaan aanvragen (gelukkig online door te sturen):

 • Volledig ingevuld aanvraagformulier, waarbij je ook even langs de huisdokter dient te passeren voor een gezondheidscheck
 • Praktijkervaring certificaat of ingevulde logboekje
 • Theorie examen certificaten
 • Voor- en achterkant E-ID

De kostprijs is overal hetzelfde, dus daar moet je niet gaan zoeken naar de goedkoopste aanvraagmethode.

Stap 5: ICC aanvragen?

Na 2 weken krijg je dan je Belgische stuurbrevet via de post opgestuurd. MAAR daar stopt het niet.

Een stap die je zeker nog even extra dient te doen, is om ook een ICC (International Certificate for operators of pleasure Craft) te gaan aanvragen. Dit is de internationaal erkende variant, wat dus handig kan zijn voor het huren van een boot op vakantie.

Dus opnieuw alles invullen EN het ditmaal per post opsturen:

 • aanvraagformulier invullen (let op enkel via Adobe Acrobat te openen op MacOS)
 • Pasfoto
 • Voor en achterkant E-ID
 • Kopie van je Belgische stuurbrevet
 • 68EUR overschrijven

Hierbij dien je aan te geven welk type ICC je wilt aanvragen:

 • ICCM = ICC voor motorboten
 • ICCS = ICC voor zeilboten
 • ICCMS = ICC voor motorboten en zeilboten (wat ik dus het aangevraagd)

Over 3-4 weken ga ik nu mijn internationaal ICC ontvangen via de post.

 

Wat heeft me dit gekost?

Dit alles is zoals bij een rijbewijs levenslang geldig (zolang je medisch geschikt blijft) en ik wilde dit nu echt halen voor de toekomst (om op vakantie bijvoorbeeld een boot te kunnen huren), maar het totale prijskaartje loopt wel snel op.

Even een overzichtje:

Onderdeel Kostprijs
Praktijkopleiding van een dag 185 EUR
Theorieboek – Leergids Belgisch Stuurbrevet (ik heb dit hier nu liggen voor wie wilt) 30 EUR
7 dagen toegang tot voorbeeldexamens 10 EUR
Inschrijving examen Beperkt Stuurbrevet 38 EUR
Inschrijving examen Algemeen Stuurbrevet 38 EUR
Aanvraag stuurbrevet bij federatie 50 EUR
Aanvraag ICC bij federatie 68 EUR
Totaal 419 EUR

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments