Een verslag van 1 van dé Europese search conferenties #brightonseo in 2 delen. In deze blogpost kan je mijn persoonlijke trip en ervaringen vinden, terwijl ik op de Intracto blog een overzicht geef van de belangrijkste insights en presentaties.

Insights_vanop_de__BrightonSEO_conferentie___Intracto

Trip naar Brighton

Brighton is 1 van de Britse kuststeden en ligt aan de Zuidkust van de UK. Een tripje met de Eurostar richting Londen (waar ik ook nog snel even een Apple Watch ging testen) en daarna een Thameslink trein vanuit St Pancreas naar Brighton, waar het event doorging in deze waanzinnig locatie.
Brighton SEO 2015 4

Na Friends of Search in Amsterdam in februari is BrightonSEO 1 van die andere hype events in het Europese SEO-wereldje geworden. Het was dan ook leuk om vast te stellen dat er bijna uit alle Europese landen wel SEO-geeks en experten waren overgevlogen voor dit 1-dags event.

Ik sprak zo bijvoorbeeld met @cuteculturechic, die speciaal vanuit Detroit (waar ze de SEO doet van de vele General Motors brands) was overgevlogen voor de conferentie. Bizar dat we er dan ook maar met 2 Belgen waren (ik en Christiaan Bollen).

Dat #BrightonSEO doorgaat in de Engelse badplaats Brighton, kan je wel raden. Brighton kan je als Belg het beste vergelijken met Blankenberge. Ik heb dan ook alle UK clichés kunnen afvinken. Daarnaast is er echter wel veel leven, een relaxte atmosfeer en de Brighton Pier is echt wel een aanrader (volgend jaar opent trouwens Brighton i360 een 138m hoge attractie).
brighton-i360

Deze attractie is trouwens aan het opreizen net voor de deur van mijn hotel, Holiday Inn Seafront. De locatie van dit event in de Brighton Dome had trouwens veel weg van de Efteling aan de buitenkant. 😉

Mijn belangrijkste SEO Todo’s na het event

Voor een overzicht van de verschillende presentaties verwijs ik dus naar de Intracto blogpost. Als je naar een dergelijke tech conferentie gaat, moet je in de dagen erna direct een lijstje opstellen met zaken, die je zelf dient te testen, uit te zoeken of implementeren.

Hierbij een overzicht van mijn Todo lijstje:

1. De 21 april mobile update van Google zal blijkbaar geen effect gaan hebben op branded queries (zoekopdracht op je merknaam). Dit ga ik zeker nog even snel testen met mijn Authoritylab rankingtool (die nu ook de mobile search index opvolgt).

2. De Local SEO presentatie van Greg Gifford helemaal doornemen en de links naar zijn blogposten even doornemen. Hier zaten namelijk nog wel wat werkpuntjes in voor mijn seo-werk voor enkele klanten.

3. Enkele SEO tools uittesten. Met dank aan deze conferentie en wat praten met enkele van de sponsorende bedrijven, heb ik enkele trials gekregen voor hun gespecialiseerde seo-tools:

  • Seo powerSuite
  • SemRush Guru
  • DeepCrawler
  • Onpage.org

In de volgende weken dus zeker mijn kritische reviews op deze tools. Brighton SEO 2015 2  

4. Vanuit de presentatie van @datarob komt er een mooie manier om met gewichten de zoekranking te gaan beoordelen. Dit ga ik zeker in excel proberen bouwen (om mee te nemen in mijn bestaande content audit worksheets).

5. Vanuit de content marketing presentatie “25 Posts in One Month: Co-ordinating a ‘Content Blitz’ Campaign on the Cheap” zeker wat zaken meenemen voor mijn eigen content planning.

6. Het aanpassen van mijn SEO audit documenten met enkele tips, die ik meepikte uit de “Doing an awesome site audit” presentatie.

7. De flowchart van @jonearnshaw eens verder bestuderen voor het tegengaan van kannibalisatie problemen in de zoekresultaten.
flowchart content

7. Nog eens terug mijn eigen Dailybits blog en social media verder uitbouwen. Op de treinritten terug vanuit Brighton zijn er alvast 6 blogposten geschreven. Ook de tips uit de presentatie van de Moz community manager ga ik zeker meenemen. 

De reden van het succes van BrightonSEO?

Dat deze conferentie op 5 jaar tijd uitgegroeid is tot een seo techevent met 1700 deelnemers heeft natuurlijk wel enkele belangrijke redenen.

Gratis conferentie!

Inderdaad de overgrote massa aan bezoekers had een gratis ticket. Ikzelf had een member ticket gekocht voor 35 EUR wat me toch wel een hoop voordelen opleverde:

  • extra biertje op het einde.
  • geeky jsoncode t-shirt en wat andere goodies.
  • de lange rijen om de kleinere zalen en het event binnen te raken, mocht ik voorbijsteken.
  • Een speciale members only wifi, die waanzinnig snel was.

Members only FB-groep en twittercommunicatie

De betalende members werden enkele weken voor de conferentie reeds uitgenodigd in een gesloten FB-groep. Ideaal om al wat kennis te maken met andere bezoekers. Hierdoor was er dan ook een leuke pre-party in één of andere pub op de avond voor het event.

BrightonSEO_Members

Humor!

Ik hoop dat de intro video van het event ergens online komt, want de gastrol van Matt Cutts en de hele video gemaakt met fiverr.com freelancers was echt wel leuk gedaan.

Met dank aan de mensen van Moz hebben ze ook enkele 10-jarigen enkele presentaties laten uitleggen. Deze over structured data (de 10-jarige vertaling van Kirsty haar presentatie over schema en Json-LD).

Ook die presentatie over Local SEO met meer dan 105 Sci-Fi movie referenties door @greggifford was een ware standup rollercoaster.

Google spreekt over Organic Search?!?

Op al die marketing conferenties, die ik al heb bezocht hoor je altijd wel een Google spreker, die dan wat Adwords/PPC zaken komt in je hersenen pompen. Op #BrightonSEO was er dan Gary Illyes een Zwitserse Webmaster Trends Analyst van Google, die kwam spreken over o.a. de aankomende Google mobile update (zie mijn comment op mijn blogpost).

Enja ranten op Google is standaard koek op elke SEO event. 😉

Verbeterpuntjes?

Natuurlijk kan altijd alles beter en heb ik de organisatie (alle respect naar organisator @kelvinnewman

Zo is met een 1700 bezoekers het event echt wel té groot geworden voor de schitterende locatie. Persoonlijk zou ik een maximum plaatsen op 1400-1500 tickets met geen gratis tickets meer, maar een minimum van 10-20£. Ik zag namelijk dat er toch wel weer een hoop no-showups waren en dat er toch wat freeloaders de goodie-stands bijna plunderden. 😉

De afsluitende “fireside” talk met de winnaar van the Apprentice UK editie (die met een businessplan rond een SEO company won, terwijl hij zelf absoluut geen kennis ervan heeft), was voor de internationale deelnemers echt een dooddoener.

Zonde om het event voor een half-lege zaal te zien eindigen. Dan was ik meer fan van het afsluitende SEO-debat met de speakers op Friends of Search.

Waarom ook JIJ volgend jaar naar BrightonSEO moet!

Met dank aan onze conferentie policy bij Intracto, waarbij we de kans krijgen om onze blik te verruimen, ga ik dit jaar naar wat buitenlandse conferenties. Zo deed ik reeds Friends of Search in Amsterdam en staat er voor het najaar het Marketing Festival in Brno op het programma.

Dat we amper met 2, ja T-W-E-E, Belgen aanwezig waren zegt ook veel over ons Belgische online landschap. De Nederlandse delegatie was daarnaast +10 man groot.

Een totaal andere beleving, dan die typische Belgische events, waar steeds dezelfde aanwezigen zijn, het niveau toch wel lager is en er vooral veel marketing-gewauwel te horen is on stage. 😉

Zoals je in de INtracto blogpost kan lezen was er ook meer te horen dan pure geeky technische SEO. Dus ook nieuws over content marketing, social en web analytics.

De opzet van deze conferentie is zo relaxed en daarnaast is Brighton ook zo een relaxte stad, dat de vibe vanzelf goed zit.

Geen fancy lunch (die het inkomticket opdrijft), maar iedereen die in de pubs rond de locatie zelf even eten ging zoeken. Je zag alle pubs en restaurantjes rond de eventlocatie dan ook vollopen met de moz-lanyards.

Welk event start met een pre-party met de nodige biertjes in een pub om te eindigen met een after-party (met weer wat biertjes) in een andere pub? UK-style conferentie. 😉

Volgens mij was het trouwens ook de eerste conferentie waar zoveel presentaties via live-stream via de nieuwe Twitter tool Periscope kon volgen. 😉

Brighton SEO 2015 1 Brighton SEO 2015 3 Ook nog even een bedankje aan die Nederlandse crew om mij als Belgje op te nemen.

Met 7 Nederlanders even een bodem leggen voor het vrijdagse nachtleven van Brighton. 😉 Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

En ook een dankje aan het WWF om hun Brighton marathon spandoek mooi in het SEO-thema te houden.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments