Reeds in april 2015 lanceerde Chrome weer een nieuwe functie voor websites, waarbij men zogenaamde push notificaties als website kan gaan versturen naar je bezoekers.

Hiervoor dienen je bezoekers dan eerst hun toestemming te geven, waarna je ze steeds een notificatie kan sturen (ook al zijn ze niet op je website aan het surfen).

Zelf ben ik er geen grote fan van (voor een website te volgen gebruik ik nog steeds de oldskool RSS lezer Feedly), maar mijn persoonlijke mening moet ik als marketeer ook soms even opzij zetten. Dus kom maar op met die notificaties!

Web push notificaties?

Waar eerst enkel Chrome dit ondersteunde, ondersteunen Safari en Firefox dit nu ook, waardoor je het grootste deel van de browsermarkt wel hebt.

Enkele eigenschappen/bedenkingen:

  • Ze werken enkel wanneer je website HTTPS beveiligd is (zie mijn https-blogpost ENJA elke website zou dit beter worden tegen oktober 2017)
  • Men kan steeds een unsubscribe doen of de meldingen blokkeren -> een mooi voorbeeld dus van permissions based marketing
  • Korte, maar krachtige boodschappen werken het beste
  • Als belangrijkste metrics heb je natuurlijk de CTR (Clicks) maar daarnaast natuurlijk de unsubscribe ratio. Natuurlijk kan je UTM-tags toevoegen aan de links in je meldingen.
  • Je kan zelf volgende zaken instellen voor een push melding: titel, tekst, url en button afbeelding
  • Wanner je de incognito mode gebruikt van je browser zal je nooit push notificaties krijgen. Belangrijk bij het testen van je meldingen (zoals ik heb ondervonden)… ๐Ÿ˜‰
  • Wanneer je een 3th party service gebruikt, heb je geen enkele manier om je bestaande subscribers mee te nemen naar een nieuwe service nadien (je kan deze niet exporteren zoals je email subscribers bij Mailchimp).

Als marketeer/Growth hacker deze gaan inzetten?

Bij zogenaamde Growth hackers zie ik dit dan ook opduiken, dat je dit zeker moet gebruiken op je website om continu berichten te kunnen pushen naar je bezoekers.

Zelf sta ik daar wat huiverachtig tegenover, maar onderstaande voorbeelden, vind ik dan (als gebruiker) wel super voorbeelden van het inzetten van zogenaamde web notificaties (bron).

Zo zie ik zeker enkele mooie voorbeelden, waar ik dergelijke push meldingen in bestaande marketing automation flows zou kunnen inpassen.

Zo kan je ipv. verlaten winkelwagen e-commerce mails perfect vervangen door deze meldingen (met een mooie kortingscode erbij). Of de gekende sms-orderstatus van Coolblue (je pakket is verpakt, je pakket is verzonden…), zou je perfect kunnen vervangen door dergelijke push notificaties.

BuzzApp Rocks

Elk jaar komt Thomas More docent (en IMS jaargenoot van me) Joris Hens wel met 1 of andere nieuwe web-idee en zijn idee van deze zomer is BuzzApp.rocks. Een super handige webservice om eens met webnotificaties aan de slag te gaan.

Ideaal voor mij om eens zonder teveel gedoe, wat experimentjes te gaan doen op enkele websites van me. Dit stond namelijk al super lang op mijn Kanban board als todo.

Sinds 4 dagen heb ik dan ook het scriptje op mijn site gezet (natuurlijk mooi via Google Tag Manager ๐Ÿ˜‰ ) en ben ik nu ANONIEME subscribers aan het verzamelen.

Deze hebben dan ook daarnet een push notificatiemelding gekregen van deze blogpost, zodat ik ook dit even heb kunnen testen. ๐Ÿ˜‰

Ga ik dit nu inzetten bij mijn klanten? Ik ga zeker even kijken naar welke andere services er zijn en welke API-mogelijkheden deze hebben. Op deze manier zie ik wel mogelijkheden om bepaalde zaken te gaan automatiseren en het juiste bericht op het juiste moment te gaan uitsturen naar het juiste segment. ๐Ÿ˜‰

Maar nu ga ik eerst wat verder spelen met Buzzapp.rocks (ook al kan ik die bestaande subscribers dan niet meenemen naar een andere service).

Maar ik wil dat helemaal niet!

Wil je helemaal geen enkele web notificatie meer ontvangen, dan kan je dit in de Chrome Instellingen (bij geavanceerd – privacy – content settings – meldingen) eenvoudig afzetten.

Het is dus wachten op de cowboys om het zo spammy te gaan maken, dat iedereen deze notificaties gaat blokkeren in zijn browser… ๐Ÿ™ˆ

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
6 jaren geleden

Lijkt mij ook ideaal voor bv sportwebsites om bv live tussenstanden te pushen. Of denk ik nu al te ver vooruit ๐Ÿ˜‰

Herman Maes
Reply to  Jeroen
6 jaren geleden

Klopt!

Joris
Reply to  Jeroen
6 jaren geleden

Dรฉ ideale use-case zelfs! ๐Ÿ˜‰