Ik ken geen enkele andere nieuwe standaard die in 2016 zoveel (vooral negatieve) buzz over zich heen heeft gekregen als USB-C. Yep dankzij de nieuwe Macbook Pro versie vorig jaar kwam deze standaard ineens in de vuurlinie. Ik zal niet liegen, dat ik ook ertegen op zie om mijn huidige Macbook pro te gaan vervangen, al kijk ik er nu al iets anders naar.

USB-C standaard Apple

USB-C is als je het even rustig bekijkt een super standaard met 2-ways communicatie en energieuitwisseling. Het zullen even lastige jaren worden (zeker als ik zie hoeveel USB-gadgets ik tijdens een werkweek gebruik die geen USB-C zijn), maar USB-C is wel de (nabije) toekomst.

Nieuwe smartphone nu ook USB-C

Verschillende nieuwe smartphones hebben nu enkel nog USB-C en sinds een paar weken hang ik er dus ook aan. Na het slopen van mijn trouwe Z3 ben ik dan overgestapt naar het Samsung wereldje met de S8.

In de verpakking zit dan een USB-C kabeltje en al direct de eerste week had ik het een paar keer zitten. Met een lege batterij ergens zijn met niet de juiste kabel in je bezit (daar sta je dan met die super grote battery-pack in je rugzak ๐Ÿ™ˆ ). Met Slack-smeekbedes naar de collega’s tot gevolg.

Tijd om dus al snel wat extra kabels te gaan aanschaffen, zodat ik weer overal kabeltjes heb liggen (dailycave, kantoor, in rugzak,…). Hipper wordt het trouwens niet deze Ugreen “Cowboy cable”. ๐Ÿ˜‰

USB-C hipster kabel

Hallooooo draadloos opladen

Reeds met de Samsung S6 had ik het draadloos opladen via de QI-standaard opgemerkt. Dit kon ik ook nog eens perfect ervaren toen IKEA 2 jaar geleden zijn eerste QI-featured producten lanceerde.

Al moet ik zeggen dat ik ook al 2 jaar dagelijks mijn smartwatch (ja ik blijf een believer) op zijn draadloos oplaadstation gooi.

Nu dat ik die S8 had, die ook QI-draadloos opladen in zich heeft is dit ondertussen mijn redding geworden van de USB-C “dood”. ๐Ÿ˜‰

Zo rijd ik reeds 6 maanden in een Skoda Superb en deze heeft een smartphone-vakje in het dashboard, waarin ik mijn S8 kan gooien. En jawel wonder boven wonder, zelfs doorheen het telefoonhoesje start mijn smartphone nu met opladen (en ligt hij verder uit mijn bereik zodat ik er niet mee bezig ben ๐Ÿ™ˆ).
skoda superb wireless charging

Ik ben trouwens tevergeefs al een week online op zoek naar de specs van die Skoda Phonebox, daar ik wil weten met welk vermogen dit zijn werk doet. Mijn testen met natte vingerwerk geven een 15% extra batterij aan op mijn rit naar het werk (30min).

PS: Check zeker altijd even of Fast Charging wel op staat in de settings van je Samsung Smartphone.

Dus naast de USB-kabels ook maar eens gaan shoppen tussen de draadloze opladers en er nog eentje bijgekocht voor op het nachtkastje (mijn smartphone staat ’s nachts trouwens steeds op Airplane mode, behalve dan de momenten dat ik om 4-5u ’s nachts de dochter een flesje aan het geven ben ๐Ÿ˜ด ).

samsung wireless charging

Met de Fast Charging oplader van Samsung haal ik nu een 40-50% opladen/uur. Wel cruciaal is dat je de originele Samsung usb-adapter gaat gebruiken om fast charging te behalen en zeker opletten met online aankopen, daar er veel OEM fakes verkocht worden blijkbaar.

Ik zie het draadloos opladen steeds harder overal verschijnen en wat zeker duidelijk is geworden, is dat de QI standaard het heeft gewonnen. En nu ik ondertussen een hoop USB-C kabeltjes heb liggen, mag die nieuwe Macbook Pro ook wel eens gaan komen. ๐Ÿ˜‰

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments