Dat e-books niet de toekomst zijn van het lezen van een boek wordt steeds duidelijker met de neergang van de e-book verkoop. Als ik er als geek al niets voor voel… 😉

Mijn boekenlijst pagina moet nog eens dringend een update krijgen met o.a. “The Phoenix project”. Voor mij het boek dat me het meeste heeft doet nadenken in de afgelopen 5 jaar.

Het boek is reeds van 2013 en ligt al een jaartje op mijn bureau (nadat wat slimme IT operations collega’s deze me hadden aangeraden).

Meet Bill, IT manager at Parts Unlimited

Een boek over dev-ops, IT project management, IT operations, IT helpdesks,…?!? Euhm laat maar, daar ga ik echt niet mijn tijd insteken. De 3 schrijvers hebben echter een leuk boek kunnen maken over deze thema’s door het hele boek op te bouwen rond het fictieve leven van Bill Palmers, een IT projectmanager bij een internationale producent van auto-onderdelen.

Al tijdens de eerste pagina’s zie je Bill (tegen wil en dank) gepromoveerd worden tot Vice-President IT operations en daar start de rollercoaster van ervaringen doorheen zijn eerste maanden als IT operations manager.

Je leeft mee met de go live van een super belangrijke (Phoenix) project, problemen met de IT helpdesk, problemen met audits, tegenwerkende collega’s… Ik garandeer iedereen, die te maken heeft met (IT) projectmanagement en IT operations veel flashbacks naar eigen ervaringen.

Zelf heb ik door de afgelopen 12 jaren werkervaring de nodige theoretische IT project management certificaten behaald met zelfs in 2010 een certificaat ITIL foundation en Prince2 projectmanagement 🙈.

Leuk die papiertjes, maar het is maar door in de praktijk een project te gaan leiden en een paar keer tegen de muur te lopen, dat je zaken leert. Dit is 1 van de zaken, die je mooi doorheen het verhaal leert en meevolgt.

The Phoenix project als leermiddel?

Voor mij zou dit boek als perfect studieboek kunnen dienen voor IT studenten, daar je waanzinnig veel opsteekt uit het boek. Ook ikzelf ben nu als teamlead en project manager verantwoordelijk voor een heel deel lopende projecten en collega’s en mijn bovenkamer heeft overuren gedraaid tijdens het lezen.

Over bijvoorbeeld de 4 types van werk in IT operations/IT teams:
1. Business projecten
2. Interne projecten
3. Changes en updates
4. Unplanned work

Het gevaar is dat bij veel van deze soorten werk er een bepaald resource voor de bottleneck gaat zorgen (in het geval van dit boek is er topdeveloper Brent die nodig is bij AL het werk). Hoe scherm je zo iemand af en hoe zorg je ervoor dat zijn werktijd zo efficiënt mogelijk wordt ingezet?

Hierbij grijpt het verhaal steeds terug naar overeenkomsten met traditionele fabrieken en de overeenkomsten met IT operations.

Daarnaast leer je doorheen het boek de concepten van Kanban boards, DevOps en continue deployment van nieuwe aanpassingen in productie. Ondertussen heb ik voor mijn eigen Dailybits freelance werk een hoop concepten opgenomen en worden deze nu ingezet.

https://www.instagram.com/p/BTmoHYpg4fG/

Natuurlijk is het een feel-good verhaal en het laatste deel gaat nog snel even (te snel?) over de verhuis van servers naar “The Cloud” en het Chaos Monkey project van Netflix.

Let op: Dit 380 pagina tellende boek (20EUR bij Bol) is geen snel-lezertje dat je op een week uit hebt. Ik heb het in verschillende stukken uitgelezen en diende het verhaal soms even te laten rusten.

the phoenix project boek

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments