VRT MAX documentaire reeksen is altijd even opletten (remember de Fire saga), maar kijk op vrijdag 18 november is nog eens een top reeks met mini afleveringen (rond de 20min) over 5 legendarische Belgische discotheken in de jaren 90 en begin jaren 2000: Those were the days.

Dit nu de Zillion Hype wat begint te gaan liggen is het tijd om eens naar die andere kwaliteits discotheken te gaan kijken, die ons land op de kaart hebben gezet (en een blijvende nalatenschap hebben achtergelaten). Een waardige opvolger van die bijna 9 jaar oude documentaire “The sound of Belgium”.

Deze afleveringen over La Rocca, Café d’Anvers, Cherry Moon, Fuse en Boccacio gaan uit van enkele hoofdrolspelers uit die tijd (oprichters, dj’s, portiers, barvrouwen, de madame pippi’s,…) en brengen het verhaal van de locatie en de muziek.

Heerlijke verhalen ook over de verkoop van cassettes door de dj’s (aan de booth kon je toen cash live opnames op cassette kopen). In de verschillende afleveringen komen dj-grootheden als Dj Marko, Sven Van Hees, Yves De Ruyter, Trish,… (al deze dj’s draaide trouwens op onze studentenclub TD’s en jaarlijkse party in La Rocca waar ik in 2001-2002 de penningmeester van dienst was om een heel jaar die dj’s en portiers te gaan uitbetalen met hoopjes cash 💸). In 2008 draaide daar in de kleine backstage op onze td zelfs een zekere Dimitri Vegas met zijn toenmalige dj vriendin (zie radiospot die we toen hadden).

 

Team La Rocca

Als 18jarige in 2000 heb ik deze periode nog vol kunnen meebeleven en dan zeker als je in de voorkempen woonde (met La Rocca, Illusion, Carat,… in de regio). Altijd handig om met de fiets te kunnen gaan dus. 😅

Altijd ben ik zelf echt een fan van de betere house (nog steeds is dat 80% van de Spotify mzuiek die voorbijkomt bij mij) en daarbij heb ik zelf nooit iets moeten extra consumeren (zelfs niet op een legendarische Seat/Axa partytrip in de zomer van 2000 nonstop 36u naar Ibiza en terug).

Voor mij is de muziek en sfeer van La Rocca altijd favoriet geweest. Het veel hardere Cherry Moon of de techno uit de Fuse konden me echt niet bekoren. Geef mij maar de vrolijkere en zweverige House en Deephouse uit die baanvilla in Lier. Het is te zien aan de cd’s en vinyls dat hier nog heb liggen. 😅🤷‍♂️

En als ik dan nog eens maar kiezen ga ik voluit voor de sound uit de kleine backstage zaal. Deze bootleg (die ik natuurlijk hier thuis op vinyl heb liggen) is voor mij mijn ultieme Backstage plaat.

Of nog zo een plaat uit midden 2000 is die Discopolis.

Of nog Love Story van Layo & Bushwacka.

Heerlijk om trouwens die boomlange portier Henk te zien (die steeds correct en beleefd zorgde voor een vlekkeloze avond) en de nachtbaas Ricardo die met ijzeren discipline de machine La Rocca liet draaien (die toen in 2003 ook mee achter de zotte Cityparade in Gent zat met aankomst langs de watersportbaan met een ondergaande zon).

En ook die garcon-service, die je steeds bediende op de dansvloer en zorgde dat je binnen de minuten je drankje daar kreeg. ❤️

En jawel hier thuis heb ik ook zo een steen van de originele La rocca staan (met dank aan een wedstrijd, waarbij men zocht naar enkele verhalen van toen).

Maar dus echt een leuke kijktip deze weken om deze 5 mini-docu’s eens te bekijken. Enja in die periode zijn er veel onfrisse zaken gebeurd (Wim van La Rocca heeft zijn periode in de gevangenis wegens fraude mogen uitzitten), was er veel drugsgebruik,… maar toch heeft dit een plaats in ons collectieve geheugen (en de Vlaamse canon).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1 jaar geleden

Zalige tijden waren dat. Bedankt voor de kijktip. Ik kon alle stijlen wel smaken. Afwisselend uitgaan op het harde genre (discotheken zoals Club X, Fauna, …) of het rustigere genre (Cartiers, Dixies, Hightstreet). Maar ook de gekende zaken zoals Zillion, Illusion,… heb ik regelmatig bezocht.