In juni sprak ik hier reeds over de aankomende EV toekomst van het Spaanse merk Cupra, maar hoe zit dat momenteel met deze sportieve EV’s van dit merk?

Tijd om op ene grijze miezerige vrijdag een Rayleighrode Cupra Born eBoost te gaan ophalen voor een aantal dagen. De Born wordt gebouwd op het VW MEB platform en is dan ook nauw verwant met de VW ID.3, maar legt toch al snel duidelijk andere accenten. 🚀

 

Cupra Born eBoost als EV Hothatch?

Een achterwielaangedreven kleine wagen met 231PK (vermogen van 310 Nm). Dat klinkt wel goed in de oren, nietwaar? En jawel vanaf de eerste km’s voel je dat je in een echte hothatch bent ingestapt.

Achter het stuurwiel was ik al snel naar de actieknoppen aan het zoeken, die je kan gebruiken in de elektrische Mario-karts van het elektrische indoor karten bij Battle Kart. Waar kan ik hier raketjes afschieten of een olievlek achterlaten? 😅🚀

Zoals bij elke EV is de acceleratie met direct vermogen het ultieme rode lichten plezier en deze Cupra Born eBoost doet de sprint naar 100km/u in 7sec. Maar het is vooral die eerste acceleratie, die echt waanzinnig is. Dus aan een rood licht gaan er niet veel wagens je kunnen bijhouden.

PS: Wil je het volledige vermogen krijgen, dan moet de batterij wel voorverwarmd zijn tussen 23-50gr en moet je meer dan 85% batterij in de batterij hebben (de kleine lettertjes uit de configurator dus).

 

Dat de topsnelheid begrensd is op 160km/u vind ik persoonlijk geen enkel probleem en een terechte bescherming van de bestuurder.

Een klein detail, dat me opviel tov. mijn dagelijkse Skoda Enyaq, is iets op de dashboard. Bij mijn Enyaq is het recuperatie-scherm omgedraaid (links zie je de blauwe recuperatie, rechts zie het groene verbruik van je batterijstroom). Bij de Cupra (en ook ID.3) zit dit andersom. Gek klein detail. 🤷‍♂️

Nog een verschil met de ID.3 is trouwens dat de Cupra Born een 10tal mm verlaagd is tov de ID.3. Dit in combinatie met 20 inch velgen en Michelin Pilot Sport EV banden geven het geheel zeker een sportievere uitstraling.

 

Cupra Born interieur?

Ook binnenin worden de koperen accenten en Cupra logo’s overal doorgetrokken. Dit in combinatie met de goed zittende kuipstoelen geeft direct een goed zittend gevoel.

Ook hier is het “buttcontrol” starten, dus gewoon instappen, naar B/D/R schakelen en wegrijden. Geen onnodig gedruk op een startknop, maar gewoon karren.

Je ziet hier duidelijk de 2 kenmerkende Cupra knoppen op het stuurwiel om door de verschillende drive modes te gaan.

Het 12inch scherm met zijn eigen software vond ik (om het zacht uit te drukken) niet echt handig om mee te werken, maar gelukkig had ik binnen de minuut mijn smartphone geconnecteerd en had ik gewoon Android auto draaien op het grote scherm.

De vele “streelknopjes” op het stuurwiel en middenconsole kunnen me trouwens matig appreciëren, geef mij maar echte drukknoppen of volumewieltjes.

Batterij, verbruik en laden?

Deze eBoost versie, waarmee ik mocht rondkarren, heeft de 77kWh batterij (een 82.0 kWh batterij dus, die ik ken uit mijn eigen Skoda Enyaq) en dit is dan natuurlijk wel mooi meegenomen in dergelijke kleine wagen. Dit resulteert dan ook in een WLTP bereik van 550km.

Ikzelf zat tijdens mijn testperiode (regenachtig niet te koud herfstweer) met een gemiddeld verbruik van 17kWh/100km, wat dus mooi op 450km uitkomt (en jawel ik heb me niet ingehouden of zuinig gereden). Het testmodel had trouwens wel de warmtepomp als extra optie, die zeker in de winter gaat helpen om het verbruik laag te houden.

Ik reed trouwens altijd in de B-stand (waarbij je one-pedal driving gaat gebruiken en maximale recuperatie hebt bij het afremmen).

Het nadeel van deze grote batterij is natuurlijk wel een steviger gewicht. Dus jawel deze kleine wagen weegt een 1950 kg (een Seat Leon met benzinemotor zit op 1130kg). Dit stevige batterijgewicht, dat laag tussende bodemplaat zit, geeft natuurlijk wel een laag zwaartepunt.

Het AC-laden gaan aan 11KW en het DC snelladen kan aan maximaal 135KW, maar belangrijker is om naar de zogenaamde snellaadcurve te gaan kijken. De mensen van ev-database.nl hebben dit steeds mooi in hun database zitten. Daar zie je dat je tot aan 50% boven de 100KW kunt halen op een snellader. Enja boven de 80% gaat het snel veel trager het laden van de batterij (om de batterij natuurlijk te sparen).

 

Cupra Born praktisch?

Voor mij moet een wagen ook gewoon praktisch zijn en enkele kleine details deden me dan ook veel plezier. Zoals de draadloze smartphonecharger in de middenconsole, die voorzien is op steeds grotere smartphones.

Het is natuurlijk geen grote gezinswagen, maar met een koffer van 385L is dit wel perfect voor de dagelijkse praktijk. Onze gezinsboodschappen gingen er perfect in alvast. 😉 Zoals alle andere wagens van het VW MEB platform is er geen frunk vooraan aanwezig. 😞

De sportieve uitstraling heeft natuurlijk ook wel enkele trade-offs. Zo zie je aan de achterkant die dikke diffuser onderaan de wagen. Leuk voor bij echt hoge snelheden voor trackwagens, maar bij deze Born vooral cosmetisch. MAAR hierdoor is het ook onmogelijk om een trekhaak op een Born te gaan monteren (voor bijvoorbeeld een fietsendrager ofzo).

Nog iets wat me opviel, was het slechtere zicht door het achterraam en zijspiegels, maar gelukkig wel altijd standaard een achteruitrijcamera voorzien voor het parkeren.

 

Cupra Born eBoost doelgroep?

Belangrijk om direct duidelijk te maken, is het feit dat Cupra een emotie merk is. Dit is een wagen die ik zeker in de leasemarkt bij jongere bestuurders of hippere bedrijven ga zien verschijnen. Een wagen van Cupra, waar ze zich mee kunnen associëren ipv een saaiere ID.3 van VW (waarmee hun ouders misschien rijden?).

Zeker met die grote batterij en bereik is dit volgens mij een perfecte leasewagen voor wie in een stadsomgeving woont in een appartement zonder eigen laadpaal. Je moet echt niet elke avond proberen een lege laadplaats te vinden.

 

De prijs (deze 77kWH batterij grote Born eBoost start al direct bij 49K EUR) gaat er wel voor zorgen dat de particuliere markt toch eens 2 keer gaat nadenken. In leasing daarentegen een wagen, die zeker gaat passeren op de wensenlijstjes.

Opvallend, maar logisch ook, is dan ook het nieuws dat de VAB-rijschool voor zijn elektrificatie van zijn leswagens nu ook 6 (opvallende) Cupra Borns in dienst heeft genomen. Dit zal belangrijk worden de komende jaren om jongeren direct op te leiden in een EV leswagen met snelle acceleratie en niet meer in een slome diesel, waarna ze dan plots in een EV raket plaatsnemen nadien. 👏

Altijd leuk trouwens als ik een perswagen mag afwisselen met Jonas (hij had de week voor mij deze wagen). Zo kan ik naar zijn video doorverwijzen voor bewegende plaatjes. 👊

Cupra Born eBoost - EV hothatch

8.0 EV hothatch voor een leasing publiek

Een vinnige EV hothatch die super geschikt is voor het jonge leasingpubliek, dat liever niet in een ID.3 wilt gezien worden.

  • 8
blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
1 jaar geleden

Qua uitzicht zeker geen lelijke EV. Wel duidelijk dat ze rekenen op max 4 personen en het koffer is toch net wat klein (in diepte en breedte) naar mijn gevoel.