Cupra is het gelukt om als nieuw automerk op 4 jaar tijd echt wel een schare fans te krijgen en een lovebrand te worden. De Spaanse sportieve broertjes en zusje van de modellen van het Seat merk vallen op (dat is het minste dat je kan zeggen 😉 ). Cupra is dan ook in vele racedisciplines terug te vinden ondertussen.

4 jaar geleden (februari 2018) kwam het merk tot leven tijdens een event op het vergane circuit van Terramar bij Barcelona (zie deze website circuitsofthepast.nl met foto’s en wat historiek) en nu 7 juni 2022 was het terug verzamelen geblazen op dit circuit voor een nieuw hoofdstuk te onthullen (met dank voor de uitnodiging van Cupra).

Als je nu naar de website van Cupra gaat en alle modellen gaat bekijken, dan kreeg je onderstaande overzicht met 6 modellen (al komt de Formentor SUV 2 keer terug door de 2 motorversie’s en is de ). De invloed van het Seat merk is dan ook meer dan duidelijk. Met de Born is er vorig jaar de eerste EV in de reeks gekomen (gebaseerd op het VW platform van de ID.3).

Dit event heeft de volgende fase voor het merk op de kaart gezet voor de periode richting 2025, want ook Cupra gaat vol richting elektrificatie.

Cupra Terramar als overgangsmodel

Een model dat in 2023 op de markt komt is een typisch hybrid SUV crossover model vernoemd naar het mythische circuit van dit event.

De Terramar zal dan ook het laatste model met een verbrandingsmotor worden van Cupra (weliswaar met plug-in hybride motor met 100km elektrische range). De techniek en het platform komt van de Audi Q3 en de Terramar zal dan ook in Hongarije gebouwd worden op de Q3 lijn.

Voor mij dan ook niet meer dan een overgangsmodel en zeker voor bepaalde opkomende landen nog belangrijk (Cupra is ook aan het groeien in Zuid-Amerika en lanceert nu in Australië).

 

Cupra Tavascan als EV SUV crossover

In 2024 komt er dan de Cupra Tavascan als full EV, die veel techniek gaat delen met de ID5 GTX als sportieve EV crossover. Zoals de ID5 GTX met 2 motoren (vooras en achteras) en goed voor 306PK. Cupra staat voor performance, dus vermoedelijk zal het model enkel in deze performance versie uitkomen.

Met een batterij van 77kWh (zie mijn Enyaq real-life ervaringen met de iets grotere batterij) is er een theoretische range van 450km, wat meer dan voldoende is (zeker met de aankomende spurt van extra snelladers overal).

Het platform is gelijkaardig aan mijn Enyaq alvast en gaat dus een sportieve gezinswagen kunnen worden.


Het interieur zou nu moeten vastliggen, maar kijken of het echt zo in het productiemodel eruit zal gaan zien. Conventioneel is het niet te noemen alvast. 😎

 

Cupra Urbanrebel stadscrosser

Als laatste nieuwigheid is er voor 2025 dan de Cupra Urbanrebel. Deze stadswagen EV is zeker een veel gewild model voor de leasingmarkt waar betaalbare en kleine EV’s nog ontbreken. De Urbanrebel zit dan ook in de Seat Ibiza en VW polo range. Met een 440km range en meer dan snel optrekken is het een kleine vinnige stadswagen die zeker zal scoren in het jongere leasingsegment. Ik zie het merk van branding zeker passen als leasingwagen bij vele hippere startups en IT bedrijven.

Let op dat dit nog een conceptwagen is en zeker niet het uiteindelijke productiemodel.

Let’s go Metahype 😬

Cupra wilt innoveren en de status quo doorbreken. Ook naar ambassadeurs zie je dat ze de juiste hypes meenemen (officiële hoofdsponsor van het Padel circuit bijvoorbeeld). Ook de metaverse en nft’s is het niet meer onbekend.

Voor de introductie van de Urbanrebel diende we allen een Pico Neo 3 pro VR-bril op te zetten en gingen we de metahype in. Een VR-tripje met lage resolutie dus, waarbij ik me in de Roblox wereld van mijn zoon voelde. Maar het blijft leuk om dan net even je bril af te zetten en rond je te kijken. 😅🤷‍♂️

Circuit van Terramar ten volle gebruikt

Het event vond plaats op de vlakte in 1 van kombochten van dit circuit (gebouwd in 1923 als 1 van de eerste racecircuits in Europa). Echt glad kan je dit circuit niet meer noemen (zie dit The Grand Tour/Top Gear stukje op het circuit 😅).

Er is duidelijk veel werk gestoken in het net krijgen van dit circuit voor dit event, waarbij de volgende jaren het event zal omgevormd worden tot een paarden-event site.

Het 2km lange elipse vormige circuit werd ten volle benut voor dit event met ’s avonds een waanzinnig knap audiovisueel spektakel geprojecteerd op de kombocht met beelden, muziek en voorbijrijdende race proto’s.

Ik vraag me nu vooral af of ik mee getuige was van het eerst hoofdstuk in het verdwijnen van de merknaam Seat? 😉🤔

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments