Reeds 4 jaar geleden heb ik een Robomow grasrobot in onze tuin losgelaten en sinds 2 jaar hebben we een kleintje rondrijden.

Sindsdien vind ik een robotmaaier nog steeds de beste investing van  robot in je huishouden (itt. tot een stofzuigrobot waar ik toch wat problemen mee blijf hebben).

Ook bij vrienden zie ik overal robotmaaiers opduiken en onderstaande grafiek van Google Trends is meer dan duidelijk.
robotmaaier trends

Tijd dus om eens te kijken waar de nieuwe versie’s nu staan van die robotmaaiers. Enig probleem was wel dat deze zomer niet echt wilde meewerken. Bijna 6 weken lang heeft deze grasrobot werkloos staan kijken naar een ros grasperk, dat geen cm groeide. Gelukkig is ons gras dit nu ruimschoots aan het inhalen.

 

Hallo RS625 Pro

Echt een sexy naam kan je het moeilijk noemen, maar vooral de 2 eerste letters zijn van belang: de RS-reeks is namelijk de Royal reeks bij Robomow, voorzien van alle toeters en bellen.

Daar we door de grote verbouwwerken in onze tuin (nieuw groot terras) was onze vorige draad uit het gras gehaald. We hebben dus opnieuw een draad rond de tuin gespannen, die nu op het einde van de zomer volledig terug ingegroeid is.

review robomow robotmaaier

Grote verbeterpunten die ik opmerk tegen de vorige generaties:

  • Verstellen van maaihoogte (20-80mm) via een eenvoudige draaiknop
  • Bij de vorige modellen ging onze vorige grasrobot snel in Error-mode en diende we deze veelvuldig even af/aan-te zetten. Dit hebben we nu niet meer gemerkt.
  • De ingebouwde 26V Lithium-ion battery is een pak groter dan onze vorige kleine Robomow, wat natuurlijk meer autonomie geeft.
  • Nog verder een modulaire opbouw, waardoor het eenvoudig is om bepaalde onderdelen zelf te gaan vervangen. Hulde hiervoor!

Deze grote Robomow (2 mesbladen en 56cm breed van maaibreedte) is natuurlijk ook wel nog net iets gevaarlijker, wanneer je kinderspeelgoed vergeet op te ruimen… 😉

review robomow robotmaaier

De onderkant ziet er dan ook best indrukwekkend uit. ER zit gelukkig wel een zeer goede veiligheid op, wanneer je de Robomow gaat kantelen of optillen met een audiofonisch alarm en het direct stilvallen van de maaimessen.

review robomow robotmaaier

Zoals je hier trouwens kan zien is Robomow trouwens nog steeds van de improvisatie blijft houden en dus niet het standaard “voetbalterrein-patroon” gaat aanhouden. 😉

review robomow robotmaaier

Onze tuin heeft trouwens 3 verschillende delen (met 1 stuk dat we bewust als natuurlijke maaiweide hebben), waarbij de oprit de tuin in 2 gaat delen. Robomow heeft hiervoor verschillende oplossingen:

  • Een verbinding maken tussen verschillende delen van de tuin via het leggen van de draad onder je oprit, zodat de Robomow van deel kan wisselen.
  • Wij hebben de draad op de verbinding tegen elkaar gelegd, omdat we een gravel oprit hebben, waar de Robomow niet gelukkig van gaat worden. Ik zet hem dan ook geregeld op deel B van de tuin.
  • Je kan ook in het 2de deel van je tuin een extra laadstation zetten, maar deze heeft een bijkomende prijs van 200-300EUR.

review robomow robotmaaier

Het extra gewicht van deze grote Robomow (20kg) is dan ook wel een nadeel, maar door de grotere batterij kan hij dan ook wel in 1 keer dat deel volledig afwerken.

Hierbij moet gezegd worden dat de plaatsing van het handvat het dragen niet zo handig maakt (van gewichtsverdeling bij het dragen). Op onderstaande foto kan je ook de draaiknop zien om de maaihoogte te gaan instellen.

review robomow robotmaaier

Is een grasrobot milieuvriendelijker en stiller?

Voor wat kleine stukjes gras in de tuin heb ik nog een traditionele zelftrekkend grasmachine staan. Dit heeft een prijskaartje, dat niet ver ligt van een grasrobot, maar waar je dan ook nog eens per maaibeurt enkele liter benzine in dient te gieten.

Een groot extra voordeel is dat een grasrobot veel stiller werkt (rond de 72dB) dan een traditionele grasmaaier (90-100dB). Naast je eigen comfort (en dat van slapende kleuters in de namiddag) is het ook even nakijken hoe jouw gemeente over grasmaaiers denkt.

In de meeste gemeentes is het zo nog steeds verboden om je gras op zondag met een grasmaaier te gaan afrijden.

De VRT heeft in mei nog een onderzoek online gezet, waardoor je kan zien of je in je gemeente op zondag het gras mag afrijden. Een boete zal je er niet snel voor krijgen, maar het blijft toch een afspraak onder buren om het enkel heel sporadisch te gaan doen.
gras afrijden zondag

 

 

My Robomow – ET phone home…

Het leuke aan dit model is dat er een gsm-module voorzien is, zodat de robotmaaier geregeld contact maakt met de Robomow-portal. Het is eens iets anders, dan al die IoT-apparaten, die op ons wifi-netwerk meeliften.

review robomow robotmaaier

Ideaal om te zien trouwens dat deze Robomow dus een autonomie heeft van tussen de 72 en 86min.

De Robomow app is de afgelopen jaren ook steeds verbeterd, maar heeft dus enkel via Bluetooth contact met de grasrobot. Dankzij de gsm-module, krijg je via de app ook eventule meldingen van het diefstalalarm.

review robomow robotmaaier

Enkele minpuntjes bij de My Robomow portal

  • Geen https-verbinding op deze portal is voor mij altijd een gruwelpunt.
  • Spijtig dat de data uit de portal niet in de Robomow-app beschikbaar is, daar deze enkel via Bluetooth werkt.

Is het de investering waard?

Een robotmaaier is natuurlijk geen goedkoper aankoop. Deze RS625 Pro kost dan ook al snel 2300 tot 2400EUR.

De kleinere Robomows die tot 500m² gras kunnen afrijden heb je reeds voor 900EUR, waardoor je in dezelfde prijsklasse zit als een grasmaaier op benzine. ALs je dan je eigen werktijd erbij gaat afwegen, dan weet ik de keuze alvast… 😉

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dave
5 jaren geleden

In eerste instantie leuk apparaat.
Als daarna de ellende begint krijg je spijt dat je niet naar andere reacties onder reviews hebt geluisterd.
De officiële reviews van leveranciers en (semi-)professionele testers zijn allemaal positief, net zoals nieuwe gebruikers in eerste instantie allemaal positief zijn.

Als de problemen eenmaal beginnen ben je klaar; je komt in de bodemloze (gebrek aan) support-put van Robomow en daar kom je niet meer uit.

Uiteindelijk blijf je zitten met een te dure groene doos.

Niet kopen.

Reply to  Dave
5 jaren geleden

Die van ons blijft hier lustig rondrijden. Welke problemen heb je juist?