Vanaf midden 2015 draag ik een smartwatch. Eerst was dit een Motorola Moto360 die met “the flat tyre”) en vanaf augustus 2018 is dit een Samsung Galaxy Watch 46mm (kostprijs toen 327EUR) geworden.

Nu 3 jaar later zitten we aan generatie 4 van de Galaxy watches en komt 1 van de grootste stappen. Op softwaregebied is dit namelijk de eerste Samsung Wear OS watch (Google Wear OS dus) ipv. het eigen Samsung Tizen OS van hun vorige horloges.

Dus hoog tijd voor een review tussen deze mijn oude en het nieuwe model en met dank aan Samsung België hadden ze een reviewhorloge liggen voor me. 🤗

Deze nieuwe Galaxy Watch 4 Classic 46mm is het topmodel en heeft een prijskaartje van net geen 400EUR, al kan je momenteel 50EUR extra inruilwaarde krijgen (in mijn geval 35EUR + 50EUR inruilwaarde voor mijn oude Galaxy watch 1). Dit is goedkoper dan zijn voorganger, daar de Galaxy Watch 3 bij introductie nog een 460EUR als kostprijs had.

Naast de Galaxy 4 Classic met een 46mm diameter zijn er ook nog een aantal andere formaten in de gewone Galaxy 4 reeks vanaf 40mm. Dus ga zeker eerst goed kijken welk formaat je aangenaam gaat vinden. Ikzelf heb grote polsen en hou dan ook van een groot horloge, maar op een fijne damespols gaat die 46mm echt wel afsteken. 😉

 

Disclaimer

Door deze review heb ik gemerkt, dat ik niet echt zoveel functies gebruik van een smartwatch… 😅🤷‍♂️

  • Stappenteller (om me te pushen ’s avonds nog een blokje om te gaan wandelen na een zittende dag)
  • Strava voor het lopen (of zelfs bij die paar keer dat ik gewindsurfed heb dit jaar) en ondertussen mijn Spotify lijst kunnen bedienen.
  • Reminder van mijn agenda
  • Wegswipen van inkomende telefoontjes
  • Blijkt nu dat het meerendeel van de tijd ik de watch “standalone” gebruik door deze in Airplane mode te zetten (dit spaart de batterij natuurlijk enorm, waardoor ik eenvoudig 3 dagen doorkom).

 

Buitenkant van de Galaxy Watch 4 Classic?

Tov. zijn tegenhanger bij Apple ben ik grotere fan van het “traditionele” horlogeontwerp van de Samsung Galaxy watches. Neen een rechthoekig blokje vind ik echt te speelgoed achtig. Geef mij maar deze traditionele vorm (met dus een 1,4”-amoledscherm met een resolutie van 450×450 pixels tov. mijn oude met een resolutie van 360×360 pixels).

De Classic heeft daarbij ook nog steeds de draaiende ring rond de wijzerplaat, die navigeren doorheen de menu’s eenvoudiger maakt.

1 van de kleine verschillen is de achterkant van deze watch 4 tov. mijn oude Galaxy watch.  Deze had een kleine verhoging achteraan en de nieuwe heeft een volledig vlakke achterkant. Dit verschil voel je licht.

Het standaard 20mm bandje zou ik zelf vervangen door een ander bandje, want ik zie dat alle online shops ondertussen al een volledig aanbod bandjes voor deze Galaxy Watch 4 hebben.

De IP68 rating geeft aan, dat je tot 5m diepte kan zwemmen. Vroeger droeg ik altijd een G-Shock horloge bij het golfsurfen of windsurfen en ik zou dit dan toch ook eerder met die oude getrouwe G-Shock blijven doen. Maar dus een hotelzwembad of douche is geen enkel probleem voor de Watch 4.

 

 

Software van de nieuwe Galaxy watch 4?

Als ik het niet zou vertellen, dan zouden veel vroegere Galaxy smartwatch zelfs niet doorhebben, dan ze volledig van OS zijn geswitched voor deze nieuwe versie. Het is dus niet dat alles volledig is omgegooid en veel Tizen invloeden zijn behouden gebleven.

Dit is zeker goed naar de toekomst, daar ze nu slagkracht samenbrengen met Google om tot een echte uitdager te komen van de Apple watch op softwarevlak.

De Tweakers review heeft deze mooie weergave van hoe je doorheen de verschillende schermen kan swipen. Een leuk weetje is dat de Galaxy wearable app op mijn S10 zowel mijn oude als nieuwe Galaxy watch kan bedienen en je dus geen nieuwe app nodig hebt.

Wat me wel opvalt is hoe de smartwatch toch wel wat minder “standalone” is geworden. De gekende slaaptracker bijvoorbeeld toont nu minder details op de smartwatch zelf (enkel nog totaal aantal uur slaap, niet meer de details hiervan) en geeft je de melding dat je de bijhorende app moet installeren hiervoor. Ook de EGC en bloeddruk meting hebben de Samsung app nodig en werken dus enkel in combinatie met een Samsung smartphone!

Waar er gelukkig wel goede vooruitgang is, is het feit dat de app van Strava nu bijvoorbeeld dichter bij de Android app aanleunt en niet meer die aparte Tizen versie is. Met de Tizen versie waren er namelijk al vele jaren problemen met synchronisatie, niet tracken,… Nu weet je gewoon dat het vlot en stabiel werkt. 🤗 Zeker in combinatie met nu de offline mode van de vernieuwde Spotify app, waardoor ik mijn smartphone niet meer zou moeten meesleuren.

Hier vrees ik dus natuurlijk nu voor, dat er nog weinig Tizen apps ondersteuning gaan krijgen voor mijn Galaxy Watch 4, nu dat deze Galaxy watch 4 het oude Tizen heeft verlaten.

De batterijduur is goed, maar door sensors en mogelijkheden zie ik geen grote stap in batterijduur tov. mijn oude Galaxy watch. Hier is er wel al beloofd dat volgende Wear OS updates de batterijduur positief zullen verlengen.

Ik heb zelf beslist nog even te wachten met een upgrade van mijn Galaxy Watch 1, daar ik enkele andere hardware upgrades op de todo heb staan voor de komende weken, maar het is wel duidelijk dat ik in de Galaxy watch reeks ga blijven.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2 jaren geleden

De galaxy app heb je niet perse een Samsung telefoon voor nodig. Werkt ook perfect op mijn One Plus 3. Het wegvallen van de details bij de slaaptracker is ook al enige tijd geleden gebeurd bij de Watch 3. Nadeel van de app is de verplichte Samsung Account met 2FA. Echter wil die 2FA niet activeren omdat om de één of andere manier ze geen SMS-en stuurt om ze actief te zetten.

Reply to  Jeroen
2 jaren geleden

Aha goed dat je het even aangeeft! Dat is inderdaad minder dat ze hun eigen 2FA flow willen verplichten.