Wat als… de elektriciteit overal langdurig zou uitvallen? Een hypothetische vraag waar ik nu plots mee in mijn hoofd zat afgelopen weken en wat ik hier eens ga proberen te documenteren (gewoon als leuke denkoefening).

Afgelopen maanden hebben we duidelijk gemerkt, dat we niet altijd alles onder controle hebben en dat het ook hier bij ons soms goed fout kan lopen. Naast natuurkracht is de invloed van hackingproblemen zeker iets waar we steeds een grotere impact van gaan hebben. Of denk maar aan dat afschakelplan dat we enkele winters geleden plots hebben moeten maken…

In ons dorp had een wijk de afgelopen week dan weer door foutgelopen wegenwerken plots enkele dagen afwisselend problemen met internet, water of elektriciteit. 🙈

De aanleiding van deze blogpost?

Deze leerrijke YouTube video van de NOS kwam onlangs voorbij in mijn YouTube feed en heeft mijn hoofd aan het denken gezet. Rond IT systemen of backups van onze data heb ik al eens nagedacht, maar rond deze grotere denkoefening heb ik eigenlijk nog nooit stilgestaan.

Na wat zoeken blijkt er nu zelfs dat de Nederlandse overheid er zelfs een website voor heeft gebouwd met o.a. een lijst voor het maken van een noodpakket. 😱👏

OK, daar wil ik wel eens verder in duiken (altijd gevaarlijk als ik weer iets in mijn hoofd krijg). Ik heb dan ook als volgende stap volgend boek besteld, wat een verhaal brengt over het Europese energienetwerk dat door een hack stilvalt. Door het volgen van verschillende personages doorheen Europa leer je de chaos kennen en hoe zij dit beleven: Blackout van Marc Elsberg. Dit boek bleek in 2012/2013 een echte bestseller geweest te zijn, maar was me ontgaan (tot nu toe).

Dus de elektriciteit valt uit en hoe goed ben ik hier zelf op voorbereid?

Geen idee, hoe ik dit hier best gestructureerd ga brengen, maar het zal eerder een dump worden van zaken die ik in deze denkoefening zag voorbijkomen. Vorige week zat ik vele uren weer “on the road”, dus was het leuk om eens over na te denken.

We hebben geleerd in het Zuiden van ons land, dat onze overheid ook niet altijd meer in staat is om dan snel te acteren, dus zelfredzaamheid is het thema (zie ook video NOS hierboven). Weet trouwens dat het daar nog altijd figuurlijk “pompen of verzuipen” is in Trooz, Pepinster en omstreken (in deze FB-groep zie je dit gewoon dagelijks terug voorbijkomen).

Elektronica en ons huis?

 • 💻 De laptops en ipads in ons huis kunnen wel enkele uren verder, maar de Telenetverbinding zal er wel snel uitliggen, dus internet kunnen we vergeten.
 • ⚡️Mijn serverkastje valt ook uit, dus de homeassistent voor het besturen van ons huis is gedaan. Best ook direct alle toestellen uittrekken, want een opstartend stroomnetwerk kan altijd gekke dingen doen.
 • 📱GSMmasten kunnen blijkbaar 1-2 uur verder, maar ik vermoed dat het gsmnetwerk snel overbelast gaat zijn en na 2uur is dat dus ook gedaan.
 • 🔋Ik heb hier steeds 2 opgeladen powerbanks (7000mAh en 20.000mAh) hangen boven mijn bureau, wat handig is voor bepaalde zaken even wat bij te laden, maar die gsm is toch onbruikbaar.
 • 📻We hebben een werfradio op batterijen, dus de FM nooduitzending kunnen we dan beluisteren, maar waar en is dit dan Radio 1? In Nederland hebben ze een duidelijk plan met lokale rampenzenders, in België kan ik enkel hierover een vraag in de senaat terugvinden. Ahja de FM-radio zou ook gaan verdwijnen in België, maar kan DAB verder in zo een situatie? 🤷‍♂️
 • ☀️De zonnepanelen op mijn dak zijn ook dood als de elektriciteit uitvalt (zonder off-grid installatie met batterij) en mijn elektrische wagen is leuk, maar meer dan 400km ga ik er niet meer mee kunnen rijden (maar benzinewagens gaan toch ook niet kunnen tanken wegens dode tankstations). Gelukkig hebben we nog fietsen.
 • ⚡️Zo een kleine inverter generator zou dan wel handig kunnen zijn om zelfs de eerste dagen de diepvriezer nog even levend te houden. Ik heb hier een waterpomp staan voor bij een eventuele overstroming ergens te helpen, maar zonder generator ben je daar dan weinig mee.

 

Verwarming, energie, water en koken?

 • 🥶Zeg maar dag tegen onze centrale verwarming op gas, want ook die heeft elektriciteit nodig.
 • 👨‍🍳Ons gasfornuis (en gasbbq waar we altijd een reservebus voor hebben) gaat misschien blijven werken, dus we kunnen nog iets warm te eten klaarmaken.
 • 🧊De ijskast en diepvries vallen wel stil, dus het zal zaak worden om van daaruit te starten met eten klaarmaken (de eerste dag is het dus frisco’s met spaghetti en een bbq met de buren 😅🤷‍♂️).
 • 💧Drinkwater zal ook stoppen, daar de pompen in watertorens stoppen. (reminder je hebt 1,5-2l water/persoon/dag nodig). Zo een doosje waterzuiveringstabletten of waterfilter (Sawyer mini) is dus misschien wel een idee. 🙈🤷‍♂️
 • 🕯Met kaarsen en wat zaklampen redden we ons van licht wel, maar het zal gaan slapen worden “als de kippen op stok gaan”. 😅

Eten?

 • 🥚Verse eieren en naar gelang het seizoen toch iets extra uit de tuin hebben we al (momenteel wat grote pompoenen aan het groeien).
 • 🍽Een kelder met bakken flessenwater (en veel te veel alcohol want ik krijg meer overal dan dat we consumeren 🍷) en lang houdbaar voedsel is er ook al, dus 1-2 weken zal geen probleem zijn in dat opzicht.
 • 🛒Winkels gaan een probleem worden, want bankautomaten gaan niet werken (en cash hebben we nooit in huis) en het elektronisch betaalsysteem gaat ook niet meer actief zijn. 🙈😱
 • 🛒Ahja en we hebben vorig jaar al eens getest hoe snel het hamsteren zal zijn in de eerste uren en hoe idioot we dan allemaal in dezelfde val trappen.

 

Paniek en chaos op straat?

 • 🚊Alles valt stil: treinen, trams, verkeerslichten, luchthavens, sluizen, waterbemaling…
 • 🛗Liften kan je ook vergeten natuurlijk en donker zal het zijn in ondergrondse parkeergarages.
 • 💶De economie kan je ook wel even vergeten zonder communicatie, elektriciteit, internet,…
 • 🏥Ziekenhuizen (en datacenters enzo) hebben generatoren, maar ook maar met een dag voorraad aan diesel, dus hopen dat die bevoorrading snel kan opgestart worden.
 • 🤑Cash geld gaat alles bepalen, want zelfs met bitcoins ben je natuurlijk niets. Een duur juweel of schilderij is maar evenveel waard van wat een gek er nog van cash geld voor wilt geven.
 • 🗑Afvalophaling gaat ook niet meer gebeuren, maar een week zonder elektriciteit gaat al zoveel chaos geven, dat dat het minste probleem gaat zijn.

 

Hebben we ergens recht op?

Ik wist het zelf niet, maar er is bij Fluvius dus een forfaitaire vergoeding (ook in NL is er een hele berekening hiervoor) vanaf dat je 4uur geen elektriciteit krijgt.

De vergoeding voor een langdurige stroomonderbreking vanaf 4uur bedraagt 35 euro voor een gezin, vermeerderd met 20 euro voor elke bijkomende periode van vier uur. Deze bedragen worden verdubbeld als de onderbreking plaatsvindt in de winterperiode die in principe loopt van 1 december tot 1 maart, maar verlengd kan worden afhankelijke van de weersomstandigheden.

Dus 2 dagen geen elektriciteit in de winter zou elk gezin recht geven op 510EUR bijvoorbeeld. Met 2,86 miljoen huishoudens in Vlaanderen is dat dan al direct 1,5 miljard EUR aan vergoedingen (alleen al voor de huishoudens). 🤯

 

Het belangrijkste zal een goed buurtnetwerk hebben om met buren elkaar te helpen. Dat zit gelukkig hier ook al goed. 👌

Geen zin om hier prepper te gaan worden, maar het was wel eens leuk om dat boek “Blackout” te lezen en er eens zelf over na te denken, hoe kwetsbaar we hier zijn. Zoals ze op Twitter het benoemen, het versterken van je eigen veerkracht.

De volgende actie voor mij is het bestellen van het boek “Alles is onder controle” over crisismanagement geschreven door o.a. Bert Brugghemans, Stijn Pieters en Hugo Marynissen.

En ook dit boek van de The John Matherson Series (in totaal een reeks van 3 boeken) is nu besteld, door een tip op Facebook.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bart
2 jaren geleden

Ik ben de oefening aan het maken met de websites (zie ons groepje) maar jij gaat nu een stap verder en ik heb het nu ook zitten natuurlijk om er mee aan de slag te gaan. Goede opzet. Kan gewoon maar groeien die blog. Lijkt mij heel nuttig en waardevol om hiermee verder te gaan.