6 maanden met een smartwatch

Een half jaar geleden heb ik de smartwatches nog eens een kans gegeven. Na een testperiode met een Sony Smartwatch eind 2013, een kort aanvoelen van de Samsung Gear S en Apple Watch tijdens de launchweek, wilde ik zelf ervaren waar de evolutie staat.

CKNek2iUMAAwHzU

Daar ikzelf best een horlogefan ben en dagelijks een horloge draag, zocht ik specifiek een stijlvolle day-to-day smartwatch en kwam ik al snel op de Motorola Moto 360 uit. Met dank aan zijn lage prijs (zie verder) was de keuze snel gemaakt.

moto 360 smartwatch

Dagelijks gebruik van smartwatch?

Sinds de aankoop (een half jaar geleden) draag ik mijn Moto360 tijdens weekdagen en dit met volle tevredenheid. In het weekend en ’s avonds gaat de smartwatch meestal uit, daar er dan al eens zot wordt gedaan met het zoontje. 😉

Enkele ervaringen na een half jaar smartwatch:

  • De batterij staat op 50-60% als ik ’s avonds thuiskom, wat best goed is als je het aantal binnenkomende notificaties op een dag ziet.
  • Doorheen de afgelopen 6 maanden heb ik meer en meer apps afgezet op de smartwatch en krijg ik nu enkel nog de notificaties, die ik echt wil zien.
  • Ik zie het nut er nog steeds niet van in om bijvoorbeeld de status van mijn bankrekening te kunnen checken op mijn horloge (wat dus kan met de KBC Android app).
  • Ik begin het nut van Google Now (de Siri assistent op Android) wel meer en meer in te zien. Zeker bij aankomende verplaatsingen krijg ik mooi op tijd een waarschuwing, wanneer ik moet vertrekken.
  • Mijn belangrijkste notificaties: mails, Whatsapp, Twitter (mentions & DM’s), kalender items en Wunderlist todo’s.
  • Mijn Moto360 komt met een oplaadstand, waardoor ik de horloge er eenvoudig op kan leggen ’s avonds. Geen gepruts met aansluitingen.
  • Ik bel echt niet graag en het volume van mijn GSM staat bijna altijd uit. Door mijn smartwatch is de ratio missed calls hard naar beneden gevallen. De ratio “neen ik neem bewust niet op” is ook wel gestegen. 😀
  • Vooral in de auto zit ik nu niet meer op mijn gsm te prullen en kan ik door 1 polsbeweging zien wat er binnenkomt (zonder mijn handen van het stuur te halen).

Echt fan van mijn SmartWatch geworden. Alle notificaties gewoon aan de pols. #naardewinkel

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

Wat vooral zeer hard opvalt, is dat een smartwatch nog steeds de beste conversation starter is, die er is onder de gadgets. Klanten die in een meeting plots over mijn smartwatch vragen stellen, aan tafel op een diner met vreemden,…

Welke smartwatch kopen?

De Apple Watch is met veel lawaai op de markt gekomen, maar heeft niet echt de grote revolutie ingezet (die velen voorspelden). Deze blogpost is wel treffend over hoe de Apple Watch als een stilgevallen project voelt.

Ondertussen is de 2de generatie van de Moto360 aangekomen (met nu ook een kleiner model voor vrouwenpolsen), hierdoor heb ik op het juiste moment aan een zeer scherpe prijs (onder de 200EUR) de 1ste generatie kunnen kopen.

Motorola_Moto_360_Zwart_-_Prijzen_-_Tweakers

De 2de generatie (met o.a. een betere batterij en ook kleiner damesmodel) komt momenteel op een 299EUR. Zelf blijf ik een fanboy van de Moto360 daar ik deze nog steeds de mooiste smartwatch blijf vinden tov. de vele andere modellen. Ook de snelle evolutie van het Android Wear OS is een voordeel voor de Android horloges. Ik zie mezelf in 2016 nog wel overstappen naar de v2.

Daarnaast zijn ook de andere fabrikanten wel verder aan het evolueren, zo krijgt de S2 van Samsung ook goede commentaren en is een collega van me zeer tevreden van haar LG smartwatch.

Het is trouwens opvallend, dat de andere fabrikanten nu ook voor de traditionele (ronde) horloge look gaan en afstappen van het plastieken Casio-achtige uiterlijk.

De afgelopen dagen heeft Casio met zijn WSD-F10 een mogelijke vervanger voor mijn onverwoestbare G-shock horloge gelanceerd. Een outdoor smartwatch, die je ook op time-only mode kan zetten, waardoor de batterij langer meegaat. In combinatie met waterbestandigheid en een crash-proof case echt wel een nieuwe G-shock. De prijs van 500$ is wel wat minder natuurlijk…
casio WSD-F10

Bij The Next Web hebben ze nu een super mooie guide online gezet met alle info over welke smartwatch je nu moet kopen. Must read!

Everything_you_need_to_know_before_buying_a_smartwatch

En de afsluitende quote in de guide is de meest treffende:

Most of all, just get something you like wearing. At the end of the day, a smartwatch is still a watch first and foremost.

De verdere toekomst?

Na de afgelopen 6 maanden geloof ikzelf wel in een verdere toekomst van de smartwatch, maar dan niet zoals we hem nu kennen. Ik zie hem echt als de centrale processor, waarvoor we nu nog een grote smartphone meesleuren.

Wie weet komt dit concept er nog wel door in de nabije toekomst?

Ik ben dan ook echt benieuwd naar de volgende evolutiegolf in de smartwatches en ondertussen draag ik met veel plezier dagelijks mijn Moto360.

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.