Virtual reality is iets waar je niet meer kan aan ontkomen als je techmedia volgt. Waar het de voorbije jaren nog ging over de eerste Oculus Rift prototypes (waarvan we een v2 op kantoor hebben liggen) of de eenvoudige Google Cardboard (die je als lezer van de NYTimes zelfs bij je krant kreeg).

2 jaar geleden kocht Mark Zuckerberg Oculus voor 2 miljard $ en we zijn nu op een punt gekomen, dat de eerste endconsumer modellen volop gelanceerd worden. De Oculus Rift en HTC Vive komen eraan, maar voor beiden modellen mag je een prijs van 1000EUR en bijhorende zware gamingPC rekenen.

Een samenwerking tussen Oculus en Samsung is nu echter wel reeds op de markt te vinden en dit aan een zeer scherpe prijs: De Samsung Gear VR. Tijdens het afgelopen Mobile World Congress in Barcelona enkele weken geleden werd deze VR-bril nog gebruikt tijdens de lancering van de nieuwe Samsung S7, met onderstaande iconische foto tot resultaat.

virtual reality barcelona

Tijd om er nog eens zelf eentje te gaan testen om alles eens zelf te ondervinden.

Samsung Gear VR getest

De Samsung GearVR maakt geen gebruik van een externe gamingPC, maar maakt gebruik van de steeds sterker wordende smartphones. Het grote verschil met een cardboard (waar je elke smartphone in kan plaatsen), is dat de GearVR gemaakt is voor gebruik met de Samsung S6 en S7. In mijn geval dus een Samsung Galaxy S6.

Deze Samsung smartphones klikken in de houder en zorgen voor een extra dimensie, door de bedienbare knoppen aan de zijkant van VR-bril. Je kan zo swipen, tikken, terug gaan… Hierdoor krijg je meer bewegingsvrijheid in games en om door de Oculus menu’s te scrollen/navigeren.

gear vr samsung s6

Bovenaan de Gear VR heb je een scrollwieltje, waardoor ik mijn -2 van zicht perfect kon compenseren. Het gewicht valt perfect mee en ik ondervond geen nadeel bij het dragen van de bril.

Natuurlijk is de schermkwaliteit gelimiteerd aan de smartphone, die wordt gebruikt. 4K kwaliteit is er dus niet, maar zelf sta ik toch versteld van de kwaliteit bij deze 1ste generatie.

Het enige grote nadeel, dat ik heb ondervonden is dat de S6 waanzinnig warm werd na 30minuten VR-fun.

Upgrade tov. een Google Cardboard?

Is dit nu echt zo een verschil met die 5EUR Cardboards? JA!

gear vr cardboard

De Gear VR komt met de Oculus app, waarbij je in een bioscoop achtige setting kan swipen tussen de apps, FB 360 films, 360 foto’s, film trailers….

Ikzelf was vooral onder de indruk van de gewone filmtrailers, waarbij je in een lege bioscoop de filmtrailer ziet. Echt cool om volledig rond te kijken en jezelf in die filmzaal te wanen.
oculuscinema_630px

Toptip voor carboard apps: Als je trouwens Cardboard apps (zoals de steengoede rollercoaster VR apps) wilt gebruiken, dan dien je deze Package disabler app aan te kopen en even de Oculus services te disablen, anders gaat hij steeds automatisch naar het Oculus startscherm.

Kostprijs van de GEAR VR?

De Gear VR is voor mij een echte nobrainer/must-buy als je reeds eigenaar bent van een Samsung S6/S7.

Voor 99EUR krijg je deze Virtual Reality ervaring, die ik persoonlijk toch echt wel leuk vond om ’s avonds nog eens doorheen te dwalen/scrollen en swipen.
coolblue gear vr

Heb je nog geen S6/S7 smartphone, dan is het inderdaad een dure investering om het volledige pakket te gaan aanschaffen, maar het blijft zeker een mooie intrede in de aankomende VR revolutie.

Goed nieuws is echter dat je nog 2 dagen een GRATIS Gear VR krijgt bijeen preorder van een Samsung S7. Meer info op de Samsung actiepagina hierover.

De Virtual Reality toekomst?

Wie nog steeds ontkent dat virtual reality 1 van de toekomstige technologieën zal worden, die onze samenleving zal veranderen, geef ik zeker de raad om het eens zelf te ondervinden.

Waanzinnig om te zien, hoe het zoontje (bijna 3 jaar oud) zich direct op zijn gemak voelde om tussen de zwemmende vissen te zitten of in een 360 graden foto tussen de koeien te staan.

Als minpuntje voor de Gear VR noteren we hier ook nog, dat vele apps/films detecteren als je de bril afzet en je deze via de bedieningsknoppen opnieuw moet starten nadien. Dit was natuurlijk wel een stap te ver voor het zoontje. 😉

Al vond hij de dag erna zijn oldskool VR-bril gelukkig even leuk.

De 2,5 jarige zoon die Virtual Reality zonder problemen aankan. #diertjeskijken #digitalnatives #swipegeneratie #gearvr

Een video die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

Laat ons echter hopen, dat de toekomst niet zal worden, zoals deze foto vanop de officiële Samsung blog… 😉
gear VR restaurant

Al denk ik dat we over 5 jaar misschien niet meer opkijken van dergelijke taferelen op de metro…

Spijtig trouwens dat deze stunt van youtube-held Casey niet is doorgegaan tijdens de Oscars.
https://twitter.com/CaseyNeistat/status/705103577749069824

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments