Gisterenavond tijdens mijn gastcollege in de postgraduaat van HoGent vertelde ik nog uitvoerig hoe Facebook van een “owned media” naar een “paid media” is afgegleden voor merken en bedrijven.

Het algoritme gaat beslissen wie wat nog ziet in zijn Facebook feed en ik denk dat iedereen wel weet wat voor domme berichten je nu soms te zien krijgt. Wil je als mark/bedrijf toch gezien worden, dan moet je het geld op tafel leggen.

Ook bij Twitter zijn er al jaren geruchten dat ze de chronologische tijdlijn willen gaan aanpassen via een algoritme.

Instagram is het volgende slachtoffer van de algoritmes

Gisterenavond was het dan zover met een mededeling op de blog van Instagram, dat ook bij Instagram er zal worden afgestapt van de chronologische tijdlijn.

instagram

In een eerste fase zullen we gewoon een andere sortering van alle foto’s zien, maar in een latere fase zien we enkel nog de foto’s, die het algoritme ons wilt laten zien.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met de introductie van Instagram ads afgelopen oktober. Wil je als bedrijf jou Instagram foto’s laten zien? Show me the money!

Real Time medium?

Als we terugkijken naar de dramatische vrijdagavond in Parijs enkele maanden geleden, dan zien we terug hoe belangrijk een real-time medium kan zijn.

Het algoritme van Facebook toonde die avond nog niets van de gebeurtenissen, op Twitter kon je in real-time alles volgen en op Instagram zag je in real-time hoe iedereen met die avond omging.

Zelfs een eenvoudige mooie zonsopgang kan je in al zijn facetten bekijken op het huidige Instagram. Gaat dit zo behouden blijven?

Onze maandag goed starten met dit uitzicht over het Kempische kanaal. #magic #sunrise #herentals

Een foto die is geplaatst door Intracto Digital Agency (@intractobe) op

Wereldbeeld?

Wanneer algoritmes beslissen wat we zien op social media krijg je eenzelfde effect als in media in vele landen het geval is. Daar wordt het wereldbeeld van burgers ook bepaalt door wat er wordt getoond en wat niet (zie het afsluiten van social media als er een aanslag is in Turkije).

Bepaalde visies kan men eenvoudig wegfilteren en andere zaken naar boven brengen in jou timeline: The filter bubble.

Mijn chronologische reddingsboei

De algoritmes gaan dus beslissen wat ik nog ga te zien krijgen en mag lezen. Deze evolutie is gestart toen Google de stekker uit hun rss-lezer Google Reader trok in 2013.

Sindsdien is mijn laatste reddingsboei Feedly. Via deze RSS-lezer volg ik een 150 blogs op en kan ik zelf beslissen wat ik lees en wat ik niet lees (op de moment dat ik wil).
feedly

Ik denk trouwens dat 1 van de succesfactoren bij jongeren met Snapchat is, dat zij perfect in controle zijn wat ze zien en wat niet.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 jaren geleden

Twitter heeft ook al de stap gezet om de chronologische volgorde weg te laten. Al krijg je daar nog wel de optie om de chronologische volgorde terug te activeren via de instellingen.

8 jaren geleden

Instagram is mijn favoriete social media kanaal by far! Ik vind het geweldig om door al die mooie prentjes te scrollen en zo ook nieuwe accounts te ontdekken en te zien waar iedereen mee bezig is.
Dus dit vind ik echt balen! Ik erger me al dood aan Facebook omdat ik daar meer zever te zien krijg dan dingen die me interesseren waardoor ik FB bijna alleen nog gebruik voor mijn blog..
Vraag me af hoe lang het nog gaat duren voor ze bij Snapchat ook zoiets gaan toepassen 🙁

8 jaren geleden

Vind dit wel een beetje jammer, vond het net leuk aan Instagram dat je terug in de tijd kon gaan. Had zo zijn charmes!