Afgelopen verlengd weekend werd de hele vriendengroep (die nog steeds uit onze praesidiumjaren begin jaren ‘2000 overleeft) nog eens bijeengebracht in een rustig dorpje, diep verscholen in het Zwarte Woud (ja die streek van die Schwarzwaldklinik voor de mensen uit de jaren 80).

Op en af dus 2 maal 600km rijden om daar 48u ter plaatse te zijn voor de nodige trouwfestiviteiten (op de prachtige Dreifaltigkeitsberg) van een vriendin (met verblijf in Hotel Soleo in Bad Dürrheim). Zij heeft jaren aan een stuk bijna elk weekend de lange rit naar ginder gemaakt en nu was het nog eens aan ons (zoals we al eens durven doen voor een shortski).

Daar we toch +1200km in de wagen zouden zitten, de ideale kans om er een roadtest van een wagen van te maken. De mensen van mercedes waren hier direct voor te vinden en daarom kon ik woensdag in het Mercedes fascination center passeren en stond er ’s avonds een witte Mercedes GLA (met amper 1400km op de teller) voor ons huis om alles in te laden.

Een witte mercedes met een sportieve AMG-line look, dat zal wel ideaal zijn voor in Duitsland zeker? Enja, waar je in België amper witte wagens ziet, rijdt het in Duitsland VOL met witte wagens (volgens mij is het daar 1 van de meest verkochte autokleuren).

Een foto in de parking in Stuttgart waar we stonden. Duitsers houden duidelijk van witte Mercedessen. 😉
witte duitse wagens

Mercedes GLA 200 CDI 4matic AMG line

De GLA is gebouwd op hetzelfde platform als de vernieuwde A-klasse, waar ook de Mercedes CLA tot behoort (die waar Hannes likes voor bedelde)

Deze GLA is een crossover, zoals je ook bij andere merken terug kan vinden en combineert een hogere zitpositie met sportief rijgedrag en veiligheid.

De 200CDI is een diesel met 7-traps automaat en onze wagen had daarbij het AMG-line pakket, wat zorgde voor andere velgen, wat sportievere looks en interieur.
mercedes gla
We hadden een 4matic versie, maar ik wacht toch liever op het moment dat Mercedes (of een andere autofabrikant) me eens voor een echte offroadtest van dergelijke crossover SUV’s uitnodigt, voor ik de offroad kwaliteiten zelf ga testen. 😉 Voor wie het trouwens wilt weten, deze GLA was voorzien van Bridgestone Dueler H/P Sport banden (specifieke SUV roadbanden dus).

De GLA heeft op het grote multimedia-systeem wel een ware offroadmode, waarin je hellingsgraden kan terugvinden.
GLA offroadmode

Roadtest naar het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland kan je vanuit 2 kanten bereiken. Ofwel kies je de Luxemburg optie door Frankrijk ofwel ga je voor de autobahn-way langs Keulen, Frankfurt en Stuttgart. Tweemaal raden welke optie we kozen… 😉 Autobaahnnnnnnnn!
Google_Maps

De snelwegen in Duitsland blijven iets speciaal. Wanneer je bij verkeerswerken maar 80km/u mag rijden, rijden alle Duitsers ook effectief maar 80km/u (in tegenstelling tot in ons land, waar we als zotten door wegenwerken vliegen). Eens ze echter het bord zien, dat de snelheidslimieten opheft, is het vol gas. Zeker daar we passeerden langs o.a. het F1-circuit hockenheimring en ook de befaamde Nurburgring, dan weet je dat Duitsers echte autoliefhebbers zijn.
GLA nacht

De heenweg bracht ons overdag lege autobahnwegen, waar we ook zelf met een leuke snelheid richting het zuiden konden bollen. Daarbij passeerden we in Stuttgart met een pitstop aan het Mercedes museum (Stuttgart en de hele omgeving is een waar mekka, voor wie automusea wilt bezoeken).

De terugrit vanuit het Zwarte Woud bracht ons zaterdag redelijk drukke wegen vol terugkerende Nederlanders. Hierbij was het zo zenuwachtig rijden (door al die campingskarretjes en caravans), dat we zelfs de ingebouwde collision prevention assist optie deden activeren.

Deze ingebouwde radar waarschuwde via een alarmsignaal, dat er voor ons vol de remmen werd ingegaan. De bijhorende remactie, werd daarbij ook nog eens versterkt via de adaptive breaking technologie.

Onze indruk van de Mercedes GLA

Ik ben echt onder de indruk van het rijcomfort gekomen van de GLA. Ook al hadden we “maar” de 200CDI (met 136PK), de 7G-tronic is een zachte DCT-automaat met schakelpedalen aan het stuur en ideaal voor onze trip (manueel sneller opschakelen met de schakelpedalen). Opvallend was ook dat de digitale/analoge snelheidsmeter op het dashboard best nauwkeurig is (waar die in mijn huidige Opel bij 130km/u nog geen 120km/u aangeeft op de gps).

Over de zetels zijn we het niet eens geworden. Ikzelf was als bestuurder zeer tevreden van de zithouding, Karlien was als slapende bijzitter continu op zoek naar een betere soeshouding. 😉
GLA cruising

Achteraan is er maar beperkt plaats, al zorgt het hoge dak wel voor meer plaats, dan in bvb. de CLA. De koffer was daarentegen ideaal voor onze roadtrip, maar met Seppe erbij, zou deze zeker te klein zijn. De GLA is dan ook een sportieve wagen, die zich niet richt op het segment van gezinnen.
Mercedes GLA koffer

Waar we hard aan hebben moeten wennen was de “hoogte” van de voorraam vanuit de wagen (gelukkig gaf het panoramisch dak wat extra licht en ruimtegevoel). Ik heb de afgelopen 9 jaren met in totaal 9 bedrijfswagens gereden en dit meestal met grote breaks of monovolumes. Het zicht als grote bestuurder is dan ook wat beperkt. Persoonlijk zou ik de wagen graag 5cm hoger gezien hebben.

Hieronder kan je de rijstats zien van onze terugrit vanuit het Zwarte Woud tot thuis. Een verbruik van 5,9l/100 km/u over 630km in ECO modus (ernaast is er ook nog de Sport en Manuele mode).
GLA - verbruik

Dit komt redelijk overeen met de waarden, die Mercedes zelf aangeeft (als in: ik heb al auto’s met een VEEL groter verschil in website/eigen ervaringen verbruik gehad).

Mercedes-Benz_in_België_-_Configurator_-_Configurator_Terreinwagen

De prijs van onze versie komt wel een eind boven de 40.000Euro uit, wat toch wel een (te) stevig prijskaartje is, zeker als je ziet dat er op de achterrij weinig plaats is voor volwassenen. Onze wagen had zelfs geen ingebouwde gps, dus daarover hebben ze zelfs geen oordeel.

Ik zou zelf niet goed weten, waarom je in België de 220CDI zou kiezen. Deze 136PK versie was voor mij krachtig genoeg in ons land en vlot genoeg voor de autobahn.

Als je deze wagen als leasing zou willen, kom je door het hoge prijskaartje als werknemer op een Voordeel Alle Aard voor een bedrijfswagen van 273 Euro/maand.

GLA dashboard view

Mercedes GLA 4matic AMG line

Tip omtrent de tankdop voor in elke wagen

Nog een tip als afsluiter voor wie geregeld met testwagens of verschillende wagens rijdt. Als je bij het tanken nog niet weet, aan welke kant de tankdop zit, dan kan je altijd wel eens visuele hulp hiervoor zien op je dashboard.

Hieronder zie je bij de GLA een pijltje aan het tankicoontje, wat de kant van de tankdop aangeeft. Zie je bij de wagen geen pijltje, dan is het de kant van de tankslang. Een eenvoudige tip, die bij al die testwagens toch steeds terug van pas komt. 😉
GLA - tankstop

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick
9 jaren geleden

Bwa zo’n GLA lijkt me toch niet te klein als je 1 kind hebt, heeft 420 liter kofferruimte
Heb zelf een Golf 7 (met 380 liter) en vind ik ruim genoeg, je moet natuurlijk een beetje spaarzaam zijn met wat je meeneemt maar ik krijg daar gerust alles in dat nodig is.

Zoveel belgen hebben de redenering, ik heb een baby en moet gelijk een break hebben met gigantische koffer.

Beenruimte kan ik inkomen, heb eens in een A-klasse gezeten en dat is maar krap als volwassene vanachter. Golf heeft volwaardige plaatsen vanachter.

Nick
9 jaren geleden

Ja die variant is een grote bak. Ga je zeker alles inkrijgen, afwerking van de Golf 7 is echt top. Op het niveau van Audi van een paar jaar geleden. Ja als je windsurft heb je die ruimte wel nodig, snap ik zeker.

Golf 7 heeft een zeer handige koffer (breed). Ik kan ook mijn hoedeplank onder de afdekplaat leggen en zo de ruimte in de hoogte vergroten, zeer handig vind ik persoonlijk.