In november 2015 schreef ik hier reeds over de steeds sterker wordende strijd rond het video landschap tussen Youtube en Facebook. Ondertussen is ook Snapchat steeds nadrukkelijker aanwezig, terwijl Meerkat/Periscope de hype voorbij zijn.

De afgelopen weken/maanden is Facebook zijn aanval aan het uitbreiden met enkele nieuwe features/wapens voor deze strijd.

Facebook Live video

De introductie van Facebook live video is zoals steeds hard gepushed door FB door het geven van extra reach aan early adaptors.

Ik heb de indruk dat het gebruik van Periscope volledig is verdwenen door de opkomst van FB live video. Het is dan ook een eerste succes van FB om ook in real-time nadrukkelijker aanwezig te worden.

Gisteren passeerde deze blogpost nog met de learnings van de BBC over hoe zij nu Facebook live video inzetten.

Spijtig genoeg wordt FB live video ook voor minder nobele doeleinden ingezet de afgelopen dagen…

Je kan trouwens via deze link ook live meekijken met FB livestreamers. Ideale tool voor journalisten om bij grote gebeurtenissen live streamers te vinden.
FB live video

360° video’s en foto’s

Reeds enige tijd kan je 360° foto’s en video’s gebruiken op Facebook en via de Facebook app op je smartphone volledig gaan beleven.

Voorbeeldje van een 360° foto van een collega van me vanuit het stadion in Lyon afgelopen maandag. Ik vermoed dat dit enkel gaat werken in de Facebook app?

Video Publishing Tools

Als je een Facebook page hebt kan je sinds kort via de vernieuwde publishing tools al je video’s terugvinden met de nodige informatie.

fb video publishing tools

Learnings via bijkomende video stats

Facebook heeft nu ook door dat ze meer data moeten vrijgeven aan publishers (wat steeds het sterke punt was van Youtube). Waar we in het begin enkel een droog aantal aan videoviews kregen kan je nu videostats in detail terugvinden voor elke video.

fb video publishing tools stats

Zo keek 87% deze video met “sound off” (wat mooi overeenkomt met deze study die spreekt over 85%).

fb video publishing tools stats 2

En blijkt 94% van de views te komen van gebruikers die de auto-play setting niet af hebben staan.

fb video publishing tools stats 3

Wat mis ik nog in de beschikbare stats?

  • Ik zou graag zien of de videoview op smartphone in de FB app of op de website is gebeurd.
  • Ik heb de video via de verbeterde embed-feature in mijn detox-blogpost geplaatst en zou graag de view van die embed apart zien.

Ik ben benieuwd hoe deze strijd verder gaat verlopen, maar Facebook wordt voor publishers op deze manier zeker een volwaardig platform voor het opladen van video’s en ik ga dit dan ook zo meer en meer in parallel gaan gebruiken (opladen op mijn Youtube kanaal én Facebook page).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments