De afgelopen weken/maanden worden we nu om de oren geslagen met securitytips op tv, op de radio, in de krant,…

Zo leren we dat oude wachtwoorden waarschijnlijk eenvoudig online te vinden zijn, hoe je best een sterk wachtwoord gaat aanmaken, hoe eenvoudig een NL politicus 100 vrouwen hun iCloud kon hacken

Geregeld neem ik eens de Thalys, zoals enkele weken geleden voor het geven van een in-company workshop in Nederland en verbaasde ik me weer over de lakse houding van velen.

Hoe laks iedereen is bij het werken op de trein (zoals dat ook op andere publieke plaatsen is). Ik zat in Premium klasse (de meerkost tov. Comfort klasse haal ik er zo uit door geconcentreerd even te kunnen doorwerken) en zag ik weer meer, dan ik eigenlijk had mogen zien.

Ook vorige week op de TNW conference zat ik op een gegeven moment schuin van het podium en bij het kijken naar het podium keek ik gewoon vrolijk mee hoe mijn tijdelijke buurman een gevoelig bestand aan het bijwerken was.

Hoe ik mezelf dan wel bescherm?

Vorige week was ik met de Thalys richting TNW conference in Amsterdam. Hierbij dan ook enkele praktische tips van hoe ik mezelf toch wat extra beschermde die dagen.

1. Privacy filter voor mijn Macbook
Op zulke tripjes neem ik een privacy filter mee voor mijn oude Macbook Pro. Hierdoor verkleint de kijkhoek van je laptop en kan niemand meer van de zijkant meelezen. Ik ken trouwens genoeg corporate bedrijven, die het gebruik hiervan nu reeds verplichten aan al hun werknemers.

Al enkele maanden heb ik er nu een losse mee in mijn daily backpack, die ik kan gebruiken indien nodig en eenvoudig voor mijn scherm kan plaatsen.

2. VPN of eigen wifi-hotspot
Zomaar een publieke wifi gebruiken is nooit slim. Een eenvoudige Wifi Pineapple is genoeg om in een trein leuke dingen te kunnen gaan doen.

https://twitter.com/iworx/status/985783631481397249

Zoals je kan zien is het 1 groot wifinetwerk op de Thalys met tientallen geconnecteerde devices (die ook nog eens bereikbaar zijn en waar je dus kan zien of ze geen gedeelde mappen hebben).

Gelukkig zijn er genoeg getrouwbare VPN oplossingen om te gaan gebruiken: bijvoorbeeld Freedom VPN of Tunnelbear (wel onlangs overgenomen door McAfee).

 

3. Al de standaard stuff
En natuurlijk ook alle standaard zaken: webcam afdekken, een paswoordmanager gebruiken (1password FTW), je laptop niet onbeheerd achterlaten (vorige keer zag ik nog iemand zijn aangelogde laptop achterlaten toen hij naar toilet ging 馃槺), opletten met online tooltjes, …

Als ik mijn iPad mini mee heb op een conferentie, dan wijzig ik zelfs de pincode tijdelijk op dat device.

Het lijkt paranoia, zoals ook vele websitebeheerders het ook paranoia vinden om geregeld hun Drupal, WordPress, Magento,… te gaan updaten. Ik kan je alvast vertellen dat het topic van zogenaamde CEO-fraude best actueel is (ik ken meerder recente gevallen hiervan).

 

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments