Update maart 2023:

In België is het nu ook mogelijk om op maandbasis Starlink internet te huren. Voor 15eur/maand huur je de hardware (aanschaffen van de hardware kost nu 300EUR) en het internetabonnement zelf kost je 80eur/maand.

Dit is wel enkel mogelijk voor een vast adres en kan dus niet ingezet worden met roaming (bvb mobilhome). Goed dus om een tijdelijk internet te voorzien in een vakantiehuis bijvoorbeeld.

 

 

Update augustus 2022:

De prijzen zijn gevoelig verlaagd voor Starlink internet in ons land (zie verschil met oude screenshot hieronder). De maandelijkse abonnementskosten van 80eur/maand zijn bijna 20% verlaagd dus. 👌👏

In Frankrijk gaat het nu zelfs naar 50EUR/maand en is er wel sprake van een Fair use policy met een maandelijkse limiet van 250GB.

 

 

Update 21 mei 2021:
Je kan nu alles gewoon bestellen in België voor Starlink internet.

Let op:

  1.  Er is momenteel een geoblock op de hardware, dus deze oplossing is NIET geschikt voor in een mobilehome, zeiljacht of om te verplaatsen tussen verschillende plaatsen.
  2.  Het is nog in beta “Users can expect to see data speeds vary from 50Mb/s to 150Mb/s over the next several months as we enhance the Starlink system. There will also be brief periods of no connectivity at all.

 

 

Update: 26/02/2021

De mail met het voorstel voor het betalen van een refundable deposit voorschot is toegekomen. Starlink internet zou vanaf 2022 hier actief zijn en het voorschot bedraagt 99$.

Tesla is trouwens zeker zeer correct met voorschotten.

 

 

 

update: 3/02/2021

Weet je nog die eerste lockdown in de lente, dat we allemaal ’s avonds naar buiten liepen om de Starlink satellietentreintjes over ons hoofd te zien vliegen? Het nieuwe is daar nu wel van af en Elon en zijn SpaceX team zijn aan een verschroeiend tempo nieuwe treintjes aan het lanceren (zie tabel op wikipedia) met ondertussen al meer dan 1000 satellieten (denk aan een grote ijskast van vorm). Nog een goede 40.000 dus te gaan voor hun initieel plan… 🛰🛰🛰🛰

Maar waarom zoveel satellieten lanceren?

Wel het plan van Starlink is om internet aan te bieden overal op deze aardbol. Dus ipv. 4G/5G, gewoonweg een soort wifi vanuit de ruimte. Handig vooral in plaatsen waar je niet even om de zoveel kilometer een 4G mast gaat neerpoten.

Is er al Starlink internet in België?

Starlink is nog niet actief in België. In Nederland (en enkele andere Europese landen) is er ondertussen reeds een Starlink bedrijf opgestart, zoals in NL de Starlink Holdings.

Belangrijke stap is alvast dat er in Frankrijk ook reeds 3 vergunningen zijn toegekend voor de noodzakelijke basisstations op land en hierdoor wordt ons kleine kikkerlandje mooi afgedekt hierdoor.

In Duitsland zijn er nu trouwens reeds beta-testers bezig en hebben ze hun Starlink-pakket aangekregen (hierover verder meer).


Hierdoor heb ik geleerd, dat de Starlink Android/iOS app geoblocked is en pas opengezet wordt, wanneer de eerste beta-testers aan de slag gaan. Dus deze app-pagina maar eens in mijn followthatpage-account gestoken. Keep you posted! 😉

Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden, dan kan je je trouwens registreren op starlink.com (of even wachten tot ik hier laat weten wat er mogelijk is 😉 ).

Hoe connecteer je op Starlink internet?

Om te connecteren met 1 van deze satellieten heb je wel wat meer nodig, dan een wifi-kaartje. Het is een speciale set, die zelfstandig dus de satellieten gaat kunnen tracken.

Met in de doos dus deze eenvoudige (giant) instructies (credits u/Giediprimal): download app, zet schotel buiten, maak verbinding met de wifi modem en gaan maar.

Wat gaat de kostprijs zijn?

Deze beta-kit is ondertussen in het noorden van de VS, Canada en UK al beschikbaar. Dit voor een éénmalige prijs van 499$ voor de kit en daarnaast een abonnement van 99$/maand.

Momenteel is de snelheid nog beperkt tot 100-125 Mbps (vergelijkbaar met de 5G snelheden die we nu in België gaan krijgen), maar het plan is om in de toekomst naar 10Gbps te gaan van downloadspeed. De latency zit nu trouwens rond de 20-40 milliseconden.

Hierdoor is dit aanbod voor ons land totaal niet competitief, daar we zowel een zeer goed breedbandinternet als uitgebouwd snel 4G netwerk hebben (in tegenstelling tot Frankrijk of zelfs minder bevolkte streken in Duitsland bvb).

Het team van Linus Techtips (grote fan van dat team trouwens) heeft op 1 van hun zijkanalen nu een eerste unboxingvideo gemaakt met Starlink internet, daar ze in Canada hier reeds toegang tot hebben. Linus komt zelf de volgende dagen met een langere review en techvideo. 🥳

Top om te zien hoe idiootproef het is gemaakt en dat alles PoE (Power-Over-Ethernet) is.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MARC
11 maanden geleden

hoe sluit ik mijn bewakingscameras aan op een starlink.
vroeger had ik proximus die veel te traag werkte en ben ik overgestapt op Starlink waar ik tevreden van ben, maar de cameras via starlink krijgen we niet op onze gsm/laptop/computer. wat moeten we doen ??

Carl
Reply to  MARC
10 maanden geleden

Ik denk gewoon de Ethernet Adapter bestellen deze kan je dan in je router inloggen en dan gewoon de juiste poorten van je camera’s open zetten