Ik ga al eens naar conferenties (hoogtepunt tot nu toe dit jaar) en heb dus al veel gezien in binnen en buitenland (TNW, BrightonSEO,…). Maar wat je deze dagen rond het MAS op het Antwerpse eilandje kan terugvinden is toch iets uitzonderlijks voor ons landje.

SuperNova brengt namelijk net iets meer dan de gekende digital conferenties. Als soort van opvolger van het Creativity World Forum in 2014 in Kortrijk is het alvast geslaagd in de lat een stuk hoger te gaan leggen.

Ik ben natuurlijk van de partij deze dagen en dus hierbij mijn centrale thema’s van dag 1.

Belgen boven in de US

Met Philippe Inghelbrecht (1 van de 3 oprichters van Shazam) en Jan Rabaey (werkzaam aan de Berkely universiteit) stonden er 2 Belgen op het podium, die de wereld aan het veranderen zijn vanuit de US.

Wacht is die muziekapp Shazam dan echt Belgisch?
Euhm 1 van de 3 oprichters heeft Belgische roots ja, maar woont in nu San Francisco. Dit alleen al is een leuke publiekstrekker voor deze keynote. En toen kwam deze week ook nog eens het officiële bericht van Apple dat ze Shazam hebben gekocht (er gaan geruchten rond met een prijs van +340 miljoen EUR).

Naar deze keynote keek ik dan ook hard uit.
supernova philippe inghelbrecht shazam

Zijn talk was een leuke inkijk in het verhaal van Sahazam met de nodige kleine weetjes.

Dat de eerste 7 jaren van Shazam niet zo goed liepen was wel duidelijk uit de verhalen.
supernova shazam history

Tijdens de eerste jaren was Shazam namelijk een telefoonservice, waarbij je naar het nummer 2580 diende te bellen (kijk eens naar waar dit nummer staat op een oldskool gsm), je gsm in de lucht diende te steken en waarna je per sms de naam van het liedje teruggestuurd kreeg.

supernova shazam history

Om dit te verwezenlijken diende ze eerst 6 maanden enkele volledige cdwinkels te gaan rippen en daarna ook nog eens met alle mobiele operatoren een goede deal over die sms-opbrengsten te gaan maken.
supernova shazam history

En toen kwam de iPhone en vooral de iOS appstore, waardoor Shazam aan zijn veroveringstocht kon starten, met nu de overname door Apple. Ondertussen zijn er ook al de nodige spin-offs natuurlijk, zoals Whatthefont en die hilarische nothotdog uit de Silicon Valley tvserie. 😉

Over Jan Rabaey heb ik het later nog in deze blogpost.

Foodtech is BIG

Vaste lezers zullen mijn blogpost 2 weken geleden over die smoothie robot wel hebben gezien.

Dat foodtech steeds groter aan het worden is wel duidelijk op de techfair van SuperNova. 3D printers die gummibeertjes printen, nieuwe methodes van tuinieren en zelfs een cocktailrobotarm.
supernova cocktailrobot

1 van de belangrijke foodtechinnovaties stond daar gewoon en vele bezoekers hebben het volgens mij niet echt doorgehad. Tijdens de lunch had je vele opties en 1 van die opties was een burgerstand waar een bordje met “Beyond Meat burger” bijstond.

Dit is momenteel een grote innovatie, waarbij de Impossible Burger en de Beyond Meat Burger 2 versies zijn van een 100% plantaardige hamburger, die bakt zoals vlees, smaakt zoals vlees, eruit ziet zoals vlees,…. Ik leerde het concept onlangs kennen via een vlog van Casey Neistat en dit intrigeert mij toch als vleeseter (mijn herkomst langs beide families zit hier voor iets tussen vrees ik).

Met dank aan wat comments op mijn FB bericht hierover weet ik dat enkele Greenway restaurants sinds enkele weken die Beyond Meat burger verkopen, dus dat ga ik nog eens rustig testen.

Robots ❤️ mensen ❤️ robots

Vanaf de eerste keynote door Tim hardford zag je dit thema doorsijpelen.

Technologie is hard aan gaan, maar toch zijn er zaken waar wij als mens nog steeds verder staan. Tim Harford bracht het voorbeeld van Jennifer. Een robotassistent die via voice speech een magazijnmedewerker instructies gaat geven via een goedkope headset (“neem 5 keer product x, neem 5 keer product x,…”). De robot neemt dus de taken van de hersenen over, maar vertrouwt op de vaardigheden van een menselijk lichaam om de gevoeligheid van orderpicking te gaan uitvoeren.
tim harford supernova

Ook in de talk van roboticsman Bram Vanderborght kwam dit duidelijk naar voren. Ons menselijk lichaam is zo dom nog niet en robots gaan dus vertrouwen op menselijke hulp en andersom.

“Humans need somebody, but machines need also some body”

supernova robots bram vanderbroght

Jan Rabaey ging nog een stap verder met de creatie van een “Human intranet”. Laat ons stellen, dat ik daar vanuit security, privacy en identiteit nog wat terughoudend over ben.

Ook Vivienne Ming (die over AI for good sprak) raakt trouwens het onderwerp van technologie en de mens aan.

En zelfs in de management powertalk van Duco Sickinghe zal ik een aanrakingspunt voorbijkomen. Hij had het namelijk over hoe een bedrijf zoals een voetbalploeg zou moeten werken. Werknemers zijn geen robots en zullen misschien na enkele jaren beter op een andere positie ingezet moeten worden (wanneer een bedrijf in een andere situatie terecht komt).

(Lezers van mijn nieuwsbrief zullen mijn position switch bij Intracto in dit kader kunnen zien. Gebruik mensen op de juiste positie en dat is iets wat we zeker proberen doen en waar ik zelf SUPER hard achtersta.)

Keep it simple

We zijn bezig over de gekste en zotste technologieën en toch moeten we steeds blijven kijken naar een zo simpel mogelijke oplossing voor een groot probleem.

Tim Harford kwam dan ook met zijn inzichten hierover. Het is pas door producten modulair en goedkoop te gaan kunnen produceren, dat we het zo kunnen schalen om een grote revolutie te gaan ontketenen (het zogenaamde “toilet paper principle“). Wat we dus bijvoorbeeld nu in de wereld van de zonnepanelen zien gebeuren, waarbij zelfs IKEA zonnepanelen gaat verkopen.
supernova tim harford

1 van de hoogtepunten voor de fans van deze marketingguru was Seth Godin. Hij kwam, zag en overwon de hartjes van het publiek met een perfecte keynote met veel interactie, goede slides en duidelijke boodschap. Een echte keynote pro, die weet hoe hij een publiek moet meenemen.

Zo bracht hij een mooi verhaal rond Icarus, die te hoog bij de zon vloog, maar vooral ook niet te laag had mogen vliegen, daar zijn vleugels in de mist dan te zwaar waren geworden.

Dat we het thuisland van wereldspeler Barco zijn, werd natuurlijk ook weer duidelijk met de fantastische stage.

Enja ik heb dus de afsluitende act/keynote van Snask heb ik gemist, doordat ik me naar huis dient te haasten, daar ik de kindershift had.

Weekendtip!

Dit weekend zijn er trouwens rond het MAS een hoop technologieattracties gratis te bezoeken, waardoor je een blik kan werpen op de toekomst.

Morgen ga ik zeker ook eens dat drijvende havenpaviljoen bezoeken (met 360° projectie door Barco), want dit blijkt hard de moeite te zijn.

Morgen voor dag 2 moet ik eerst mijn schooljaar in Thomas More gaan opstarten, dus spring ik enkel in de namiddag even binnen. Hierdoor mis ik dus Biz Stone van Twitter, maarja onderwijs is de power to the future, dus mijn studenten gaan voor! 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
5 jaren geleden

Mooi samengevat voor zij die er niet konden bij zijn! Ik ga dit weekend sowieso even langs.