Op onze Ijsland-trip (later volgen er reisverhaal, foto’s, gopro-movie,…) las ik onderstaande column van Hotze Zijlstra in een editie van de Nederlandse surfmagazine en ik vond de column zo leuk, dat ik hem direct heb uitgescheurd om ergens bij te houden.

Andere prioriteiten

Ik kan soms jaloers zijn op mensen die niet surfen. Hun levens lijken me namelijk veel minder complex. Ga maar na: nooit heibel in de relatie of met vrienden omdat het precies op de verkeerde dag begint te waaien, geconcentreerd je werk kunnen doen als de boomtoppen krom staan op een zonnige dag, niet almaar die jacht op de juiste spullen, voldoende vrije tijd en een flexibele agenda.

Surfer zijn is niet gemakkelijk. Zeker niet als je er ook nog een gezin, een carrière en een enigszins sociaal leven op na wilt houden. Ik heb dan ook meerdere keren op het punt gestaan om de giek maar aan de wilgen te hangen. Niet zozeer omdat de tijd ontbrak of het er niet meer van kwam, want ik surfte altijd nog best veel. Ik hield gewoonweg te veel van de sport om het er slechts een beetje bij te doen.

Voor mijn werk interviewde ik ooit een beroemde internetpionier, die in het verleden fanatiek had gesurft. Op de mooie, winderige zomerdag van onze onmoeting verzuchtte hij dat ie de knop in zijn hoofd voorgoed had weten om te zetten. De innerlijke onrust was niet langer te combineren met zijn zakelijke ambities. Niet veel later sprak ik een zeer succesvolle IT-ondernemer die vroeger ook surfte, maar daar ‘natuurlijk geen tijd’ meer voor had. Het afscheid van de sport deed deze gasten pijn, maar ze konden niet anders. Andere prioriteiten – ik snapte precies wat ze bedoelden.

Ik vraag het me wel eens af waar ik zou hebben gestaan wanneer ik ook was afgehaakt. Zou ik hebben gedaan wat ik nu doe, qua werk en bezigheden? Succesvoller zijn geweest? Zou ik wonen waar ik nu woon, met dezelfde vrouw en zoon? Dezelfde vrienden hebben? Zou ik in mijn surfmobiel rijden? Of een sportwagen bezitten en een buikje hebben gehad? Zou alles totaal anders zijn geweest? Of misschien toch hetzelfde?

Geen idee en waarschijnlijk doet het er ook niet toe. De vraag is of het leven zonder surfen béter zou zijn geweest. Kijkend naar het aantal herintreders en overjarige kite-wannabees, dan vermoed ik dus van niet. Misschien zijn die internetpionier en de IT-miljonair inmiddels ook wel weer onder ons? Hebben ze nu andere prioriteiten. het moet haast wel!

Hotze Zijlstra

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
chris_bel29
12 jaren geleden

longer read (PhD!) but same subject: http://mro.massey.ac.nz/handle/10179/1639

“who needs money when you can go windsurfing?”