Al enige tijd heb ik hier de 4G internet-backup oplossing van Telenet. Hierbij kan een Telenet Business klant een 4G stick in zijn modem geprikt krijgen, die gaat zorgen voor een automatische fail-over als het coax internetsignaal plots stopt.

Dat werkte, maar ondertussen had ik mijn netwerk ook gevoelig verbeterd en had ik ook de bridge functie van mijn Telenet modem opgezet. Hierbij ga je via mijn Telenet het mac-adres van je eigen router meegeven, zodat de Telenet modem niet zelf voor router gaat spelen, maar zijn extern publiek ipadres, mooi gaat doorgeven aan je eigen router.

 

Even met een tekening

Vooraf: de range met ipadressen die start met 192.168.x.x zijn zogenaamde internet ipadressen, die puur voor op je lokaal thuis/kantoor netwerk gebruikt worden. Daarmee kan je NIET op het grote internet terecht. 

 

  1. Wanneer je een eigen router gaat gebruiken in je thuisnetwerk krijg je dus extra NAT’ing (extra vertaalslag van je netwerkverkeer), waarbij de Telenet modem een intern ipadres gaat geven aan je eigen router, die dan nog eens een ander ipadres in een andere range gaat uitdelen aan je netwerkapparaten. OF je moet ervoor kiezen om je eigen router in bridge te gaan werken en dus dat netwerk van die Telenet modem te gaan laten gebruiken (minder controle).
  2. Als je de juiste Telenet modem hebt/aanvraagt (CV8560E / E-router), dan kan je in MijnTelenet bij de geavanceerde instellingen een mac-adres ingeven van je eigen router, om zo de Telenet modem in bridge te gaan zetten. Voor de internetverbinding (dus NIET je tv-verbinding met je Telenet box) gaat een publiek ipadres naar je eigen router meegegeven worden. Hierdoor heb je geen extra omzetting (en dus het snelst mogelijke thuisnetwerk) en bijhorende problemen van die dubbele NAT (bepaalde overheidswebsites werken dan bijvoorbeeld niet).

 

 

MAAR de internet-backup werkt dus niet met MAC bridging 🤦‍♂️

En toen kwam de dag dat de Fiberklaar teams hier in de wijk de Telenetkabel ook even mee hadden en we een 8tal uur geen internet hadden.

Geen probleem ik heb toch een 4G internet-backup (dacht ik 🤷‍♂️). Het blauwe lampje op de 4G stick startte mooi met pinken, wat aangeeft dat de 4G verbinding actief is.

Mooi niet dus, mijn thuisnetwerk zat zonder internet (daar sta je dan met UPS oplossingen enzo). Geen tijd om erin te duiken, gewoon gebruik gemaakt van mijn losse 4G modem uit mijn rugzak (waarin het extern Telenet simkaartje zit, dat bij ons abonnement meekomt ipv. een fysieke telefoonlijn) en zo kunnen verderwerken.

Maar toch wilde ik de reden weten, waarom mijn 4G internet-backup niet werkte. Gelukkig is er altijd wel een forumpost ergens: Werkt bridging icm internet back-up via 4G?

De MAC-bridge in de Telenet modem werkt enkel met de WAN1 poort en wanneer de 4G stick opstart, gaat dit nieuw binnengekomen ipadres, niet mee naar de eigen router gestuurd worden.

Ik heb het getest en inderdaad een losse ethernetkabel in een andere poort van de Telenet modem prikken gaf wel een ipadres, maar in de 192.168.0.x range. Maar dat wilde dus niet naar mijn thuisnetwerk, door die mac bridging, die in de weg zit.

Eenvoudig gezegd op de tekening: de nieuwe groene 4G internet-backup verbinding gaat niet via de blauwe bridge-verbinding naar mijn eigen router.

 

Oplossingen?

  • Je zou de Mac bridging kunnen uitschakelen op de Telenet modem, MAAR Mijn Telenet heeft natuurlijk geen toegang tot de Telenet modem om die wijziging door te gaan geven wanneer er geen cox verbinding is. 🙈
  • De oplossing in mijn geval is om in mijn Amplifi router de feature “MAC-adres klonen” te gaan gebruiken. Hierdoor krijgt mijn eigen router (tijdelijk) een ander mac-adres en gaat de Telenet modem werken zoals in eerste scenario hierboven (met dus dubbele NAT en niet op volledige snelheid maar wel met internet voor je thuisnetwerk). De groene lijn gaat wel naar mijn eigen router lopen dan. 

MAAR die expliciete instelling kan je op mijn Amplifi router enkel via de smartphone app beheren. 🤦‍♂️

Dus de smartphone app, die wifi nodig heeft, maar dan diende ik in mijn Android smartphone wel even enkele wifi instellingen aan te passen, daar hij anders automatisch de wifi-connectie zou stopzetten (wegens geen verbinding naar buiten).

Enja Telenet zou dit technisch ook kunnen oplossing zoals forumgebruiker filip1953 mooi samenvat:

Natuurlijk is mijn methode geen automatische failover meer, want ik moet even zelf manueel dat mac-adres tijdelijk gaan aanpassen. Maar voor wanneer ik zelf thuis ben, dus een “oplossing”.

Een andere oplossing is het gebruiken van bijvoorbeeld een Ubiquiti UniFi Dream Machine Pro met 2 WAN-poorten: 2 kabels naar de Telenet modem (1 met MAC bridging en 1 voor backup als de 4G stick opspringt). In de UDM kan je dan instellen, dat er naar kabel 2 moet gegaan worden, als kabel 1 uitvalt.

Wel weer eens een leuk vraagstukje en doet me helemaal zin geven, om die ongebruikte wijnkelder (er ligt wel wijn in, maar we drinken nog amper) te gaan ombouwen tot serverhok om het thuisnetwerk daar nog beter en op 1 centrale plaats beter te kunnen aansturen en opbouwen.

Blijkbaar vind ik het nog steeds leuk om met netwerkzaken te prullen (in mijn 2 opleidingen begin jaren 2000 had ik wekelijks les in netwerking en behaalde ik wat Cisco certificaten ). 🤷‍♂️🤓

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ronny
1 jaar geleden

’t Is toch godgeklaagd dat een forumgebruiker dit probleem meer dan een jaar geleden meldt, dit tot in het kleinste detail troubleshoot en Telenet dit ondertussen nog niet opgelost heeft.
Conclusie is hier toch dat je de diensten van Telenet niet kan vertrouwen.
Je neemt voor de zekerheid dan beter een backup-verbinding via een ander netwerk zoals VDSL, fiber of 4G van een andere mobiele operator.