Nu gaan ze me volgende zomer niet meer liggen hebben“, dacht ik ergens na vorige zomer. Het zou gedaan zijn met temperaturen ver boven de 30graden in onze slaapkamer en in mijn homeoffice deze zomer. Zoals we via ons Netatmo weerstation ook nog eens in mooie grafiekjes hebben (zoals hier in die warme zomer van 2018 🥵).

Al jaren denken we over het aanschaffen van een mobiele airco, maar steeds was er 1 punt dat we voor ons zelf als harde lijn hadden gezet: eerst zonnepanelen leggen, daarna pas zo een stroomvreter in huis. We waren hierbij ook nog zeker aan het kijken naar een Aircooler. Dit werkt namelijk ook perfect is toch een stap vooruit tov. een gewone ventilator (en je hebt geen slang naar buiten nodig en daarnaast ook een veel lager verbruik), maar het is toch niet zoals een airco.

In februari 2019 hebben we dan ook 2 keer 12 zonnepanelen (met elk 300Wp) laten leggen in Oost-West opstelling, zodat we nu meer dan ruimschoots ons verbruik zelf opwekken (deze dagen zitten we rond de 35kWh/dag van opgewekte energie – zie de berekening 1 jaar later).

Ons huis van de jaren 50 is ondertussen goed geïsoleerd (tot muurisolatie toe enzo), maar na enkele warme dagen kruipt die warmte echt in de muren en is het dus prijs in mijn bureau, onze slaapkamer,…

Totdat we onze benedenverdieping gaan verbouwen wil ik nog geen (lelijke) koelunit aan de buitenkant van ons huis hangen (ik wacht op het platdak van een eventuele bijbouw), dus daarom zijn we nu voor een mobiele airco gegaan (geen boren, breken of gedoe en gewoon online bestellen en aanzetten). Een ventilator gaat ook maar gewoon warme lucht verplaatsen, dus daarom de airco-keuze.

Begin mei heb ik dus reeds een mobiele airco aangeschaft en nu we in juni reeds vlot de 30°C zijn overgegaan, kan ik dit niet beklagen. Wacht dus niet te lang als je nog online bij bol.com of Coolblue een airco wilt vinden. 😉

 

Als je zoals alle anderen nu pas begint rond te kijken (mensen zoeken pas echt midden in een hittegolf), moet het stellen met hogere prijzen, mindere keuze en vooral de 2de keuze modellen. Dus daarom wat tips voor volgend jaar. 😉

 

Eurom Coolperfect 180 wifi airco

Deze dagen zijn alle webshops doorheen hun voorraden aan het geraken van airco-toestellen (al is bol.com hard bezig deze steeds terug aan te vullen) en daarom dat ik reeds begin mei dit toestel heb aangekocht (ondertussen nergens meer te krijgen merk ik).

Als je een meer budgetvriendelijk toestel zoekt, dan kan ik de Fuave airco reeks bij Coolblue aanraden.

De redenen:

  • Grootste mobiele airco die tot 170m3 (18.000 BTU) kan koelen (1 van de krachtigste toestellen die je kan kopen)
  • Nog redelijk van geluidsproductie
  • Kan via een app aangestuurd worden
  • Zoals de meeste werkt deze op R290 (Propaan) wat milieuvriendelijk is als koelmiddel
  • Begin mei hebben we deze voor 660EUR online gekocht (momenteel 700EUR bij bol.com)

De installatie van een mobiele airco is wel wat speciaal. Deze units hebben een flexibele slang van maximaal 1,5-2m en deze moet je uit het raam gaan hangen, zodat de warme lucht naar buiten kan worden afgevoerd. 1 van de zaken die ik nog moet doen is deze slang isoleren, want deze wordt natuurlijk best warm en geeft zo ook weer warmte af in de kamer.

Het raam staat dus wat open en is met een speciale airco raamafdichting (Airlock) zo goed als mogelijk afgewerkt. Dit is dus wel een belangrijke, daar je niet wilt dat die afgevoerde warme lucht gewoon terug binnenkomt.

Het werkt, maar mijn vrouw heeft ondertussen een custom oplossing op maat zelf gemaakt met dikke gordijnstof. 🤗

Nog enkele extra tips 👌

Wanneer de kinderen thuiskomen gaat de mobiele airco nu aan en koelt deze het opgewarmde huis zo goed mogelijk af (wanneer onze zonnepanelen dus ook hard aan het draaien zijn).

Wanneer de kinderen gaan slapen (19-19.30u) gaat deze wel uit, wegens het lawaai. Hierdoor warmt het huis zacht terug op, maar gelukkig tot een aanvaardbaar niveau (bij de kinderen en in mijn bureau rond de 24-25°C). Wanneer ik thuis werk kan deze natuurlijk wel een hele dag doorbrommen en koelen.

Wat is BTU?

BTU (British Thermal Unit) geeft het koelvermogen van je mobiele airco mee en staat gelijk aan 1 Watt = 3,4121 BTU.

Hoe meer BTU hoe beter dus, want dit geeft dus aan hoeveel lucht er steeds kan worden gekoeld in je ruimte. 😉

 

Hoe bereken je de BTU koelingscapaciteit?

1. Inhoud van de kamer berekenen
De kamer die je wilt gaan koelen moet je gaan omrekenen naar het volume ervan: lengte x breedte x hoogte

voorbeeld: 4m lang, 4m breed en 2,3m hoog = 36,8 m3

2. Welke warmtefactor is aanwezig?
Hoe snel warm wordt de ruimte en welke isolatie is er voorhanden om dit te voorkomen? Dit is geen exacte wetenschap en dien je zelf in te schatten.

Factor 30: Goed geïsoleerde ruimte niet onder het dak, geen warmtebronnen (computer, tv,…),…
Factor 40: Minder goed geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen werkzaam en/of veel elektronische apparatuur.
Factor 50: Een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en elektronische apparatuur.

Deze factor ga je nu vermenigvuldigen met het volume van de kamer: 36,8m3 * factor 50 = 1840 Watt koelcapaciteit nodig

3. Omrekenen naar BTU
1 Watt is gelijk aan 3,4121 BTU (British Thermal Unit) per uur

Dus in ons voorbeeld: 1840 * 3,4121 = 6278 BTU nodig aan vermogen van je mobiele airco

Waarop letten bij aankoop mobiele airco?

  • De prijzen zijn zeer schommelend en op hoogtepunten (aan de start van een hittegolf) gaan deze al snel de lucht in. Wees er dus steeds op tijd bij.
  • Hoe lang is de afvoerpijp. Meestal is dit rond de 1.5m
  • Hoeveel BTU heb je nodig?
  • Welk type raam heb je en welke afsluiting heb je dan extra nodig?

Wanneer koop je best een mobiele airco?

Alvast niet aan het begin van een hittegolf? Wees er op tijd bij. 😉

 

Verbruikt een mobiele airco nu echt zoveel?

Waarom wachten op die zonnepanelen om dit “wondermiddel” aan te kopen?

Met een stroomverbruik van 2000Watt, kom je met 5uur koelen per dag al snel op 10kWh/dag. Gebruik deze een 50 tal zomerdagen dan zit je met een totaal van 500 kWh.

Aan gemiddeld 0,25EUR/kWh kost je dit dan 125EUR extra stroomverbruik (naast de aanschafwaarde natuurlijk).

 

 

Als je momenteel nergens meer een goed toestel (aan juiste prijs te pakken kan krijgen), noteer het dan alvast om aan te kopen in het voorjaar van 2023. 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan
4 jaren geleden

Tot nu toe deed ik het altijd met een plafondventilator. Die verbruikt minder dan een mobiele airco, maar het rendement is ook minder. Na twee warme zomers wil ik ook aan de mobiele airconditioning, zodra er weer eentje te krijgen is, tenminste.

Nigel
4 jaren geleden

Erg leuk en nuttig artikel! Zeker relevant ook voor dit jaar en een goede tip over het eerder gaan kijken. Dan zijn de prijzen nog ‘normaal’. Hebben jullie Fuave airco’s van Coolbue ook bekeken? Op de website mobieleaircos.com/mobiele-airco worden ze wel meegenomen. Zijn dit kwalitatief sterke airco’s?

Groetjes,
Nigel