Deze blogpost is beginnen rijpen na het lezen van een Linkedin post, die ondernemers opriep snel met Reels aan de slag te gaan. Want volgens die Linkedin poster halen Reels video’s binnen Instagram nu al snel zeer hoge aantallen van views en bereik.

Reels is het antwoord van Facebook (ingebakken binnen Instagram) op TikTok en de waanzinnige populariteit van dat Chinese videoplatform. Reeds in november kon ik dit zelf al snel ervaren met een dom filmpje, dat al snel 260.000 views had op enkele dagen. 😱🤔

Maar hoe zit dit nu juist en hoe meten al die social media platformen hun views en mag je deze allemaal vergelijken met elkaar?

Spoiler: Neen 🙃

 

Overzicht views metrics

Google beschermt op leven en dood hoe de zoekresultaten werken en de social media platformen doen bijna hetzelfde met hun metrics en meetmethodes (wat frustrerend is natuurlijk voor elk social media agency).

Hierbij een v1.0 overzicht met hoe views worden gemeten op de verschillende platformen. Heb je aanvullingen of opmerkingen, gooi ze dan zeker in de comments van deze blogpost.

Social medium? View metric? Hoe meten ze views?
Facebook Video view in tijdslijn vanaf 3 seconden of 97% van een ultrakorte video/gif (moet op desktop 100% zichtbaar geweest zijn op scherm, op mobile maar 50%)
Instagram Video view in tijdslijn Vanaf 3 seconden (loops worden niet meegeteld) + views van embeds (buiten de app) worden NIET meegeteld
Instagram Live video view Vanaf een gebruiker de live video begint te bekijken
Instagram Stories Video/foto views in stories Vanaf ze getoond worden (dus ook bij een swipe-away) – Loops worden hier niet meegeteld.
Linkedin Video views in tijdslijn Vanaf er 50% van de video voor minstens 2 seconden op het scherm komt
Reels Video view * speculatie: om met de cijfers van TikTok mee te kunnen, gaan ze ook looped views meetellen?
Snapchat Video view Vanaf een gebruiker de video op zijn scherm ziet (ook bij skipped video’s dus)
TikTok Video view Vanaf een gebruiker de video op zijn scherm ziet (ook bij skipped video’s dus) + ELKE loop wordt meegeteld als view + bij een DUET video krijgen beide video’s extra views mee
Twitter Video view in tijdslijn Vanaf er 50% van de video voor minstens 2 seconden op het scherm komt
YouTube Video view Vanaf 30 seconden of % aantal van totale lengte van video + IP-detectie zodat een view maar 1 keer telt per 6-8 uur
YouTube Video view bij ads Vanaf 30 seconden of totale lengte bij kortere ad video (korter dan 30 sec) of gebruiker klikt op de ad, wat dan ook meetelt als view

 

Mijn bedenkingen hierbij?
1. Over de telling van organische views is het altijd wat zoeken of speculeren. Over hoe betaalde views worden geteld is er meestal wel meer duidelijkheid.

2. Vooral Facebook is gekend om geregeld “measurement errors” toe te geven… 🙈

3. Elk nieuw social media platform moet direct cijfers kunnen laten zien om creators en gebruikers aan te trekken en gaat dus steeds agressiever tellen. Benieuwd hoe dit verder gaat gaan in deze wapen wedloop.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments