Al een goed jaar lag er hier thuis een TV-B-Gone kitje te wachten om in elkaar gesoldeerd te worden. De TV-B-Gone kit is een super gekende DIY kit, ooit bedacht door hardware hacker Mitch Altman en gaat al 19 jaar mee?!?!

Met dit kitje kan je het meerendeel van alle televisietoestellen uitschakelen (de chip is zo geprogrammeerd om alle uitschakelcommando’s te gaan uitsturen via de 4 IR LEDS’s vooraan), wat het gewoon tot een leuk projectje en speelgoed maakt (Mijn Flipper Zero Hardware hacking device heeft deze feature ook natuurlijk, maar het blijft gek dat een setje uit 2004 dit nog steeds kan).

Getuige ook deze DIY oldskool tvspot uit 2004 voor het productje (hashtag #anderetijden of zoiets).

Nog steeds wordt dit setje overal geprezen en aangeraden aan iedereen die wilt (beter) leren solderen en Mitch Altman geeft dan ook overal op events soldeerlessen met zijn gekende setje (zie zijn Twitteraccount).

Hier zie je Mitch Altman trouwens mijn dochter en vrouw leren solderen op Fri3dcamp 2022 vorige zomer. Hij maakte speciaal tijd om hen een privéles te geven.

 

Zondagnamiddag soldeerprojectje dus

Dit kitje kan je bijvoorbeeld op Amazon.nl kopen, maar ik heb het zelf bij Adafruit (de oorspronkelijke partner van Mitch Altman voor het verspreiden van dit kitje) in de VS gekocht.

Het solderen van een TV-B Gone kitje valt echt best goed mee en met de tutorial van Adafruit kan je best eenvoudig alle stappen volgen. Als je ooit al eens heb gesoldeerd, dan lukt dit zeker (indien je het rustig aanpakt) en ben je een goed 1uur geconcentreerd bezig.

In totaal zijn het 20 componenten die je dient te solderen in dit kitje, waar missen moeilijk is (als je goed uitkijkt naar de juiste polariteit bij bijvoorbeeld de LED’s).

 

3D case printen voor de TV-B-Gone

De logische stap was natuurlijk om tijdens het solderen ook eens te kijken of er reeds een open-source behuizing te vinden was online om met de 3D printer te gaan printen. En jawel natuurlijk is er een TV-B-Gone kit Snap Together print vrijgegeven door iemand.

Een 25tal minuten nam deze print in beslag en deze past perfect voor het setje, waardoor alles veel beter beschermd is.

De grote vraag nadien is natuurlijk of het ook werkt? En jawel onze Samsung televisie schakelt na ongeveer een halve seconde uit (de chip gaat alle soort uitschakelcommando’s afvuren). Een leuk zondagnamiddagprojectje dus (met de Touretappe op het 2de scherm). 😅🤷‍♂️

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments