Ik heb hier reeds vele jaren enkele Sonos producten in huis met bijvoorbeeld een Sonos Playbar als centrale geluidsbron in de woonkamer.

Daarnaast heb ik ook “best” wat Ikea producten in huis (alleen al in mijn bureau kom je best wat tegen, zoals nog steeds mijn Bekant standingdesk, mijn Skadis “oplaadmuur” of een slimme brievenbus dankzij een Tradfri Zigbee repeater).

Als er dan een nieuwe “liefdesbaby” wordt voorgesteld tussen Ikea en Sonos, dan ben ik er zeker bij en gelukkig wilde de mensen van Ikea ook een reviewmodel opsturen van de Symfonisk staande speakerlamp met bamboe kap.

 

De Symfonisk?

Ik kan de Symfonisk het beste uitleggen als onze Sonos One speaker, waarop je bovenaan een lamp kan indraaien en een Bamboe lampenkap er gaat opgooien. Zo krijg je dus een gezellige vloerlamp voor in je woonkamer of slaapkamer met 360° geluid.

Maar daarnaast kan je ook kiezen voor de Symfonisk versie met lampstandaard, waardoor je een staande lamp krijgt. Door de bamboe kap, moet je natuurlijk even kijken of het past in je interieur, maar in ons rommelig interieur in een klassieke jaren 50 woning, past het perfect.

De bamboe lampenkap is trouwens eenvoudig te vervangen met 1 van de andere lampenkappen uit de Symfonisk reeks. Zo kan je ook een modernere combinatie gaan samenstellen voor in een strakker interieur.

 

 

 

Ikea Symfonisk installatie

Ahhhh Ikea bouwpaketten. Ook hier diende wat zaken in elkaar gezet te worden met een inbussleuteltje, maar langer dan 5minuten ben je er gelukkig niet mee bezig. De staanlamp is trouwens 136cm hoog en weegt in totaal goed 8,5kg (door de gietijzeren vloerplaat voor de stabiliteit).

De handleiding was dus gelukkig korter dan het in elkaar zetten van een gemiddelde Ikea PAX kast. Maar zoals steeds bij Ikea met al het gereedschap mooi bijgeleverd in de doos.

Het toevoegen van de Symfonisk speakerlamp is daarentegen echt een fluitje van een cent. Je opent de Sonos app (die we hier reeds in gebruik hebben) en deze detecteerde direct de nieuwe speaker op ons wifi netwerk. Klik, klik, done… 👌

Standaard gaat de Symfonisk op je wifinetwerk te bereiken zijn, maar er zit onderaan ook een ethernet connectie in, mocht je deze liever via bekabeld netwerk aansluiten.

Gelukkig zijn we het ook reeds gewoon geworden dat alle apparaten in huis al eens een update nodig hebben en dit eerst komen vragen. Deze vakantieperiode ben ik trouwens gestart met het nalopen van alle smart devices hier in huis om te kijken of er ergens nog updates diende te gebeuren… 🫣🤓

Maar de software experience is dus top en dit dankzij het nieuw uitvinden van een eigen smart speaker, maar gewoon inpluggen en samenwerken met Sonos. In de Sonos app kan je nog enkele eigenschappen van de lamp verder gaan tunen naar je eigen luistersmaak.

 

Op de speaker zijn er trouwens ook 4 knoppen te vinden voor snelle manuele bediening (zonder dat je de Sonos App erbij moet nemen):

  • Lamp aan/uit
  • Play/pauzeren van muziek
  • Volume omhoog/omlaag

Goedkope Sonos instappers

Waar een Sonos One speaker nog goed 220EUR kost, heb je een Ikea Symfonisk al vanaf 99EUR (de boekenplankversie). Deze Symfonisk speakers werken allemaal perfect samen met andere Sonos producten in de Sonos app (zo heb ik hem eenvoudig kunnen groeperen met onze Sonos Playbar onder de TV tot 1 speakergroep).

Een ideale keuze dus als goedkopere Sonos instapper of een bestaand Sonos netwerk in je huis goedkoper te gaan uitbreiden naar extra kamers.

Deze vloerlamp speaker komt trouwens op 219EUR.

Dat er goedkopere drivers worden gebruikt en je wel een verschil hoort in geluidskwaliteit met de dure Sonos speakers, is natuurlijk te verwachten.

Geen smart light

De lampfunctie kan je wel enkel met het aan/uit knopje gebruiken en is dus geen smartlight (die je bijvoorbeeld zoals vele andere Tradfri Ikea producten kan koppelen met een Home Assistant bijvoorbeeld). Andere “domme” woonkamerlampen heb ik slim gemaakt met een slimme stopcontactstekker, maar hier wil je dit dus zeker niet doen. Het opstarten van de lamp (en Sonos speaker) is natuurlijk iets trager, dan een gewone domme lamp aan/afschakelen.

Natuurlijk kan je wel altijd zelf een slimme lamp (met de standaard E27 schroef) erinschroeven, waardoor je deze wel slim kan gaan bedienen.

Ik zag zo al ergens voorbijkomen, dat iemand ze gebruikt op de slaapkamer om met Home Assistant te automatiseren, dat s’ochtend het licht zacht sterker wordt, terwijl er muziek begint te spelen.

Natuurlijk kan je volledig zelf experimenteren met welk type lamp (en lichtkleur) je wilt toevoegen aan deze Symfonisk vloerlamp.

 

Het eindoordeel en de ervaringen met dit product?

We zijn hier al langer fan van het Sonos ecosysteem en deze combinatie met Ikea is zeker geslaagd. Dat de lamp niet van nature smart is, is geen probleem voor wie thuis is in smart lichten.

Als extra punt, misschien toch wel opletten geblazen als je met een kleine kruiper of druk huisdier zit. Wij zijn het stadium voorbij, dat we schrik moeten hebben, dat er iets omver wordt getrokken, maar dit zie ik wel gebeuren met een peuter die op avontuur gaat. Het zwaartepunt van de lamp zit heel hoog natuurlijk door de grote speaker bovenaan.

Het geluid is perfect voor dagelijkse achtergrond “gejengel” voor de kinderen of de radio. Wanneer we tv kijken (of een vollere muziekervaring willen), dan geeft onze Sonos Playbar natuurlijk een veel voller geluid.

Het is gelukkig kinderspel om meerdere van deze Symfonisk speakers (of Sonos producten) in 1 groep te gaan verbinden en zo voor een voller geluid te gaan zorgen in je woonkamer.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

Vloerlamp als samenwerking tussen Ikea en Sonos

9.0 Perfecte Ikea Sonos instapper

Werkt perfect samen met het Sonos ecosysteem en daarnaast de gekende Ikea modulariteit om perfect in je interieur te gaan integreren. Enige gevaar is het hoge zwaartepunt bij ondernemende peuters en kruipende baby's.

  • 9
blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments