Afgelopen weekend waren we voor het eerst deelnemers van het 2 jaarlijkse gezinsvriendelijk hacker/maker/DIY kampeerfestijn Fri3d camp. Een 3 dagen durend feest van ledslierten, soldeerdampen, knutselen en gewoon ongegeneerd over nerd onderwerpen praten (ahja en dit jaar met een tropische hitte en wespen 🐝).

De editie van 2020 werd verplaatst naar 2022 (hoe zou dit nu komen?) en daardoor was er meer tijd om deze editie voor te bereiden op het domein van de Kluis in Sint-Joris-Weert (gekend bij iedereen met een scoutsverleden). Belangrijk hierbij was vooral dat het voor en door deelnemers wordt georganiseerd en dat alles draait rond de gedragscode in het teken van “Be excellent voor elkaar“.

Maar even starten aan het begin. Wanneer het domein volledig afgespannen is met CYBER afspanlint, dan weet je het wel… 😅

1 groot festivalterrein dus met campingveldjes, villages, kookstand, gemeenschappelijke frigo’s, verzameltenten,… (en +60k stappen op een weekend in mijn geval 😅).

Een 700 tal deelnemers met een dagelijkse nood aan internet, dus ook een 10Gbps fiber netwerk (op een plaats zonder gsmontvangst en na het trekken van 1,6km fiberoptic kabel naar het terrein door Hermes Telecom 👏). Op elk campingveldje had je mobiel dus al snel 300Mbps download/upload internet en bekabeld zat je dan ook op de max van je ethernetmodem aan 1Gbps (zie speedtest door organisatie).. 🤯 Ahja natuurlijk met 5GHz wifi netwerk en ook een legacy 2.4 GHz netwerk. Je zag tieners ’s avonds dan ook overal op de lokale Minecraft server gamen.

Hierdoor had je ook op random plaatsen in het bos een Pi-laroid camera, retro-gaming kast staan of de kamelenrace van Brixel. Internet en stroom everywhere.

Op al die locaties kon je overdag en ’s avonds workshops of talks binnenlopen. Een greep uit het immense aanbod: een talk over zweefvliegen, Arduino workshops, workshop sjorren, wifi robots bouwen, Home assistant showcase moment, LEDLights programmeren workshop glas graveren, papieren vliegtuigjes vouwen, blubberslijm maken, hoe je in godsnaam aan de AIVD kerst cryptopuzzel van de Nederlandse inlichtingendiensten moet starten, Pokemon kaarten moment (mijn kinderen 2 uur zoet 😅🤷‍♂️), lockpicking workshop (mijn winterse bezigheid in de zetel)…

Een voorbeeld van zo een avondtalk was deze door Tim Van den Bulcke rond zonnestormen over waarom die van 2012 geen schade heeft aangericht op aarde, maar die van 2025 misschien wel. ☀️

De ene workshop werd trouwens gegeven door een professioneel ruimteweerman en een andere activiteit dan weer door 2 tienermeisjes (je mag zelf gokken welke workshop zij gaven uit het lijstje hierboven). Dit geeft mooi aan hoe het hele event voor, maar ook door de deelnemers wordt gedaan. Wij deden allebei ook onze 2 vrijwilligershiften en ik gaf op vrijdagavond een talk over internet tracking (je kent dat wel: FB pixel, pi-hole, GTM, adblockers,…).

1 van mijn vader-zoon hoogtepunten was de workshop door de VRO (Vlaamse Raket Organisatie) met het bouwen van herbruikbare microraketten met een zogenaamde B4.4 raketmotor met zwart kruit (deze kan de raket tot 100m hoogte brengen met nadien een mooie parachutelanding). Omwille van het brandgevaar code rood hebben we deze natuurlijk niet kunnen lanceren, dus dit zullen we nadien thuis eens moeten doen (wanneer het terug code groen is, veiligheid boven alles natuurlijk!).

Al denk ik dat de zoon zijn hoogtepunt het bouwen EN besturen van zijn hovercraft met wifi-besturing was (die we ook reeds zagen op de Makerfaire in Gent en waar Masynmachien overal deze workshops geeft).

Of nog een ander voorbeeld was het massale moment van papieren vliegtuigjes bouwen aan de hand van de patronen van wereldkampioen John Collins en deze samen testen. Jong en oud samen aan het bouwen en lanceren. 👌

Voor ons was het als gezin een eerste ervaring met deze hacker/maker community en bijvoorbeeld de hacker-badge van het event of de “showcase hoeveel LED slierten je thuis hebt” rond alle tentjes op de verschillende campings.

De totale chaos van tentjes op alle campingveldjes werd dan ook ’s avonds plots 1 groot vuurvliegje op LSD. Met overal knipperende led’s. De vleermuizen waren er snel bij om alle insecten die het kwamen aanschouwen even mee te komen pakken met bijkomende luchtshow dus. 😅🦇

Als je dan ook nog eens code rood hebt met een verbod op kampvuur (en ook het afschieten van microraketten 😥), dan krijg je DIY kampvuren met bijvoorbeeld waterdamp (wat op het campingveldje van de Hasseltse hackerspace Brixel stond) of andere led effecten.

In die hele chaos van kampeerveldjes namen de mensen van de podcast Tech45 een aflevering op met live publiek. Die aflevering ga ik zeker eens beluisteren, want toen was ik mijn barshift aan het doen.

 

Als er trouwens 1 favoriete sport/activiteit is van de deelnemers van dit event, dan is het wel solderen. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zag je op alle soldeerstations activiteit aan het bouwen van uitbreidingen voor de campbadge of de blaster, waarmee je een infra-red lasershoot kon doen tussen de badges van de deelnemers.

Zelf hebben we nog 2 Fri3d Time blasters soldeersets gekocht om de volgende dagen hier rustig thuis in elkaar te solderen, zodat we de interactiviteit en uitbreidbaarheid van de camp badge (die iedereen dus kreeg) kunnen uittesten. Hulde voor het team dat meer dan 700 van deze badges heeft samengesteld, voorzien van software, getest,… 👊. Als je meer technische info over deze badge zoekt: fri3d.be/badge. “Octo” gaat hier zeker een mooi plekje krijgen op de kamers van de kinderen.

Dit zal het eindresultaat dan worden met lichteffecten en infrarood lasershoot mogelijkheden (ik weet wat doen de komende avonden).

Om maar te laten zien hoe gezinsvriendelijk de activiteiten zijn, ook de dochter van 6 jaar heeft leren solderen en was super trots op haar soldeerbadge. Dusja iedereen kan het eenvoudig leren! 🔥

Zij is helemaal klaar om over 2 jaar volledig los te gaan (deze editie was ze grote fan van de knutselbaar in de Junior hacking tent waar ze haar knutselhart kon ophalen met dank aan de mensen van de Gentse Maker space Ingegno voor de ondersteuning aan haar).

Een andere veel terugkomend topic, was alles rond thuisbatterijen en meer zelfvoorzienend worden. Er stonden een paar grote campingbussen, die bijvoorbeeld al volledig zelfvoortzienend waren (met dank aan dat tropische weekend natuurlijk).

Er was een talk van Frederik en Stijn over hun ervaringen met thuisbatterijen (laat ons stellen de “iets” meer geavanceerdere setup dan bij andere standaard gebruikers 😅). Ik werk me alvast in dit topic, totdat ik in 2025 mijn grootste “thuisbatterij” verlies, de terugdraaiende teller.. Sorry not sorry… 🤷‍♂️

En toen de volledige stroom er even uitging voor een uurtje op zondagmiddag, was het topic plots heel actueel. De Grote hardware bus bleef vlot door solderen met dank aan zonnepanelen en stevige batterij.

Het netwerk lag er natuurlijk ook volledig uit en dan zie je toch steeds Elon-fans die plots een Starlink Dishy McFlatface uit hun koffer toveren om internet te gaan voorzien via de ruimte. 🛰 (Geen gsm ontvangst op de locatie, maar dus wel 150Mbps Starlink internet.)

Een top weekend waar we vele indrukken hebben opgedaan en waar ikzelf weer veel motivatie heb gekregen om me nog meer in het maker/hacker wereldje te gaan verdiepen. Hulde aan de hele organisatie trouwens! Je moet het maar doen om dit in elkaar te boksen met een vast team van vrijwilligers en dit in een tropische vooropbouw en event.

Ik ga ook wel toegeven dat het mijn eerste grote kennismaking was met Discord als communicatieplatform tijdens zo een event (ja ik word oud 🙈). Perfect met zijn topics, DM’s naar elkaar, … Top om te zien hoe alle soorten communicatie, vragen,… liepen en op elk moment van de dag/nacht werd beantwoord.

Voor wie zich afvraagt vanwaar de naam komt van dit festijn? Ik denk niet dat er een meer gefritueerde versie mogelijk was van dit event. We hebben de naam echt alle eer aan gedaan dit jaar. 🍟

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments