De bedoeling van deze blog is om kennis en ervaringen te delen (je kan me ook altijd inroepen voor een SEO audit), dus hierbij nog eens een casestudy (zie ook deze omtrent Facebook likes kopen, een Google penalty oplossen, …).

Afgelopen jaar heb ik wat geëxperimenteerd met een website over de Tour de France (zie deze blogpost over de lancering ervan). Na de Tour de France 2013 heb ik dan de balans opgemaakt en besloten hiermee door te gaan.

Doordat ik door een ASO rechtenklacht op een gegeven moment de bijhorende FB-page met +7000 likes ben kwijtgespeeld, ben ik enkele maanden geleden met een nieuwe FB-page moeten starten onder de naam rondefans.

Deze naam vind ik zo catchy, dat ik maar ineens besloten heb mijn routetourdefrance.be te gaan verhuizen naar de nieuwe url rondefans.be. Een dergelijke domeinverhuis is natuurlijk altijd best te vermijden vanuit SEO-oogpunt, dus daarom dat ik de verhuis goed heb voorbereid en aangepakt.

Technische verhuis van de website

Voor de technische verhuis van de website ben ik gestart met deze blogpost van de Nederlandse WP/SEO guru Yoast: Move WordPress to a new domain in 10 easy steps!

Het team van Yoast was de afgelopen maanden trouwens druk bezig in de verhuis van guardian.co.uk naar guardian.com, wat met enkele miljoenen url’s natuurlijk een waanzinnig seo-project is geweest.

  • 1. Put up a robots.txt on the new domain with the following contents:
   User-agent: *
   Disallow: /
   (Herman: Het toevoegen van “Allow: /sitemap_index.xml” maakt dat je sitemap sneller terug gelezen zal worden, daar de robots.txt blijkbaar bijna 24u gecached blijft, voordat Google deze intern refreshed.)
  • 2. Copy the database and files to the new domain.
  • 3. Edit wp-config.php to have the right database settings, and add the following lines, replacing sample.com with the right domain:
   define(‘WP_SITEURL’, ‘http://www.example.com’);
   define(‘WP_HOME’, ‘http://www.example.com’);
   (Herman: Deze stap gaat in de wp_options tabel in de mysql database deze settings aanpassen, je kan dit natuurlijk ook manueel in de database)
  • 4. Now set up your blog install, with the same settings as on the old domain (if you have a caching plugin installed, delete your cache files).
  • 5. Install the Search and Replace plugin, and do a search and replace for your old URL’s and change them with your new URL’s.
  • 6. Once you’re done moving WordPress, and you’ve checked everything works twice.
  • 7. Remove the robots.txt file.
  • 8. On your old blog, add the following line to your apache .htaccess file:
   Redirect 301 / http://www.newdomain.com/
   (Herman: Hiermee ga je elke url naar zijn nieuwe url op het neiuwe domein doorsturen via een 301 redirect, die alle google linkwaarde mee doorstuurt.)
  • 9. Remove the old blog code and database.
  • 10. Change your FeedBurner account, if you have one, to pick up the correct rssfeed.

Natuurlijk ben ik daarna nog even bezig geweest met de link aanpassen op de Facebook page, de twitteraccount @rondefans, in de affiliate netwerk dashboards (bij zanox heb ik deze gewoon kunnen aanpassen, bij Tradetracker hebben ze me aangeraden de nieuwe domein terug te registreren),…

De Search engines even helpen

Je kan nadien natuurlijk wachten totdat Google en co je nieuwe website beginnen te doorzoeken, maar een betere manier is om ze even wat te helpen.

Google Webmaster tools
Registreer en verifieer je nieuwe domein in de Google webmaster tools en volg de instructies om aan te geven dat je een website verhuis wilt doen.

website verhuizen webmastertools

Het ingeven van een adreswijziging geeft dan volgend resultaatsscherm.

adrewijzging

Dankzij het toevoegen van de sitemap en deze site move instructie heeft de Google spiderbot direct de dag erna bijna de volledige site reeds doorzocht.
crawl

Google+ Author
Voeg het nieuwe domein ook toe in je Google+ profiel. Nadien kan je dan met de Richsnippets tool checken of alles nog goed werkt.
google+

Google Analytics
Daar ik mijn analytics wilde bewaren in 1 profiel (ipv. een nieuw profiel aan te maken voor rondefans.be), heb ik in het profiel van routetourdefrance.be alle links/benamingen aangepast.

Daarnaast heb ik een Google Analytics annotation aangemaakt op 16 augustus, zodat ik nu steeds weet, dat er op die moment een site move is geweest.
annotation

Bing Webmaster tools
Niet dat de Bing zoekmachine veel verkeer oplevert, maar ook in de Bing Webmaster tools kan je doorgeven dat je website van domein verhuist via een Site move tool.

bing site move tool

Ben ik nog zaken vergeten?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
10 jaren geleden

velvet-blues-update-urls

Is ook een goede plug-in om je url’s aan te passen 😉

Dakpannen Vervangen
9 jaren geleden

Goed artikel