Ik gaf het eerlijk mee in mijn eerste review en ook de jaar+1 review van mijn Skoda Enyaq. De Skoda software voor deze EV is niet stabiel en durft al eens te laggen/haperen/andere dingen te doen.

Zolang ik die Enyaq heb, zijn er overal geruchten online over die grote software update ( de mythische ME3 update), die veel problemen oplost en veel nieuwe features gaat toevoegen. Hierbij werd er steeds aangegeven, dat eerst de VW ID3’s en ID4’s (gebouwd op hetzelfde platform) voorrang kregen, waarna in de 2de helft van 2022 de Enyaq’s deze update kregen.

De ME3 update?!?

Deze update belooft alvast een hoop als je afgaat naar de officiële Skoda communicatie. Hierbij geven ze trouwens ook aan, dat er momenteel reeds een 70.000 Enyaq’s uitgeleverd zijn.

Maar wat is dit dan juist in detail?

 • Misschien wel de belangrijkste nieuwe feature is het unlocken van OTA updates (Over-The-air updates) voor de toekomst. De ME3 software update dient bij de dealer te gebeuren, maar nadien zou je gewoon thuis ’s ochtends een nieuwe software versie moeten zien verschijnen in je wagen. Voor het einde van 2022 zou de ME3.1 update er dus gaan komen (zeggen de geruchten).
 • De connectiviteit en Skoda app worden geupdate (met dus basic features zoals remote deurvergrendeling, parkeerlichten,…). Zie mijn vorige app/homeassistant blogpost over dat dit wel eens tijd zal worden dat de app wat liefde krijgt.  Dit is hoe de app er dan gaat uitzien (bron van iemand met al ME3).
 • Beter thermisch management van de batterij wat o.a. zorgt voor snellere laadtijden in de winter (wanneer de batterij dus koud is).  Met dus blijkbaar ook een hogere range vooral in koudere omstandigheden, maar dat wil ik eerst zelf voelen en zien.
 • Het betere thermisch management zorgt er alvast wel voor dat maximaal DC-laden in mijn geval van 125kW naar 135kW gaat verhogen (de 62kW batterij versie gaat naar maximaal 120kW DC laden).
 • Mijn oudere Enyaq (gebouwd voor 2/2022) zal de automatische parkeerassistent of automatisch inparkeren niet krijgen, wegens ontbreken van enkele hardware sensors in de zijkant. 😥
 • De ingebouwde navigatie krijgt een grote update met betere laadpaal-filter en navigatiemogelijkheden voor langere trips (geen ABRP nodig meer dus want je krijgt mooi verwachte laadtijd enzo in de Skoda navigatie).
 • Er zouden verbeteringen zijn in het verkeersborden herkenning systeem, want daar loopt het al wel eens mis (met de data van de externe partner).
 • De achteruitrijcamera heeft een beter beeld bij weinig licht (momenteel was het behelpen met een 3D printje dat zorgde voor een beter nachtzicht).
 • De B-stand met “one pedal driving” wordt aangepast en gaat er nu voor zorgen dat er echt tot 0km/u wordt geremd, waar de B-stand nu nog steeds aan 5km/u gaat “coasten”…
 • 4wiel aangedreven model krijgt een nieuwe rijmodus “Traction Plus”, voor het wegrijden in winterse omstandigheden op sneeuw.
 • In de OTA update 3.1 na de ME3 update zal ook Plug&Charge zitten, waarbij je zonder extra authenticatie met de Powerpass laadkaart op Ionity laadpalen kan laden.

heeft mijn Enyaq de ME3 update misschien al?!?

De nieuwste uitgeleverde Enyaqs hebben nu sinds enkele maanden (geproduceerd na midden maart 2022) de ME3 update. Dit herken je op 2 manieren:

 • In de instellingen naar de software versie gaan en dan zie je ID.software: 3.0.0
 • Op het dashboard voor de bestuurder zie je nu ook het batterijpercentage staan en niet enkel de range.

 

 

ME3 update voor Enyaq in Nederland?

In Nederland is de Enyaq de meest verkochte EV van de afgelopen jaren (meer dan 1/7 van ALLE rondrijdende Enyaq’s rijden in NL rond) en de ME3 update gaat hier dan ook snel beginnen.

Ik lees dat vele Enyaq eigenaars reeds een afspraak hebben kunnen maken voor begin september en dat er vanaf deze week ook actief uitnodigingen zullen verstuurd worden door de dealers.

Weet wel dat de update blijkbaar enkele uren in beslag gaat nemen, daar je ook een nieuwe 12V batterij krijgt in de wagen. Daardoor zal het tempo ook langer liggen, daar ze dit overal in de planning zullen moeten inwerken.

 

Update 18/08/2022: In Nederland is de uitrol alvast tot begin september uitgesteld, door het ontbreken van stukken voor de 12V batterij vervanging, die ook wordt uitgevoerd.

ME3 update voor Enyaq in België?

Ik heb de vraag bij Skoda (en mijn garage) eens neergelegd en hoop binnenkort het antwoord te krijgen. Op skoda.be is er alvast nog niets te zien in het nieuwsoverzicht…  😉🤷‍♂️
Mijn garage spreekt nog over Q1 2023….
blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1 jaar geleden1 jaar geledenBart
1 jaar geleden

De mijne heeft 3.1.
Werkt prima en lost alle beloftes hierboven vernoemd netjes in.