Whalewatching in Cape Cod

Wij zijn beiden grote fans zijn van de tv-reeks Whale Wars omtrent de bescherming van de met uitsterven bedreigde walvissen door Sea Sheppard. Nadat we in september onze eerste whalewatching-experience hebben mogen ervaren in IJsland (in het noordelijke Husavik) stond het vast dat we op onze honeymoon US-roadtrip ook langs Cape Cod gingen passeren.

Een foto van onze trip in IJsland, waar we op het einde van het seizoen toch nog enkele Bultruggen hebben gezien:
whale watching IJsland

Cape Cod is een natuurlijk baai, die vlakbij het zeereservaat van de Stellwagen bank ligt en vanaf de lente tot oktober de trekpleister is voor het observeren van walvissen, die zich komen volschrokken op de rijke visgronden (lees als in 1 ton vis/dag/walvis!). Na zich volledig rondgegeten te hebben, migreren ze in de winter terug naar de voedsel-arme maar warmere wateren van de Caraïben.

Op goed geluk in de haven van Hyannis bij de jetpowered “Whale Watcher” terechtgekomen en dit bleek een ware voltreffer te zijn. Het 130 voet lange schip (cruisesnelheid van tegen de 30 knopen!) is specifiek voor whale watching gebouwd en door het gebruik van 5 jet-motoren zijn de walvissen volledig op hun gemak bij de boot. Je kan trouwens steeds hun whale sightings volgen via twitter: @WhalesCapeCod.

Doordat we de dinsdag na het verlengde Memorial day-weekend zijn opgestapt waren we met amper 40man op het reusachtige schip en hadden we alle mogelijkheden om de gidsen vragen te stellen. Goed om te horen dat ook zij een duidelijk herstel van de walvispopulatie zien de afgelopen jaren!

Maar nu over naar de echte actie, daar we gezegend zijn geweest met een unieke walvis-ervaring. Meer dan 30 bultruggen en enkele kleinere Mink walvissen hebben we van nabij gezien.

De Bultrug walvissen (Humpback) lieten mooi hun groepstactiek zien door het blazen van zogenaamde bubble-nets om visscholen bij elkaar te drijven. Daarnaast waren we ook getuigen van vele full breaches (sprongen) van de tot 30-40 ton wegende Bultruggen.
whale watching Cape cod
whale watching Cape cod

Onderstaand kalf is ongeveer 6 maanden oud en was een ware show-off daar hij minutenlang vlakbij de boot kwam tonen dat hij nu ook geleerd heeft uit het water te springen.
whale watching Cape cod
whale watching Cape cod

Nog enkele foto’s (allen gemaakt door Karlien) van het schouwspel.
whale watching Cape cod
whale watching Cape cod
whale watching Cape cod
whale watching Cape cod

whale watching Cape cod
whale watching Cape cod

De vorming van een bubble-net waarna meerdere walvissen de bijeengedreven school vissen zal binnenschrokken.
whale watching Cape cod

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.