In het kader van mijn nieuwe loopbaan, ben ik me de afgelopen weken/maanden volledig aan het inwerken in dat nieuwe online wereldje. Gesteund natuurlijk door trainingen, inside-info en events met mijn nieuwe Intracto collega’s.

Als er dan iemand achter een developer jobevent komt bij de Nederlanders van Coolblue, dan is het ineens dé kans om met een deel van het team eens achter de schermen te gaan loeren bij die Nederlandse e-commerce gigant. Kwestie van wat te gaan meepikken van kennis en kunde om van Intracto dé e-commerce specialist van ons landje te gaan maken.

Coolblue. Dat zijn die Nederlanders met hun leuke algemene voorwaarden, die onze postbode op zaterdag doen werken (omdat hij niet op zondag wilt werken, komt Post NL dat binnenkort doen), die een schitterende vacature hadden voor een “Pieter manager”, maar vooral die Nederlanders die onze volledige e-commerce markt komen inpalmen (40% van hun omzet komt nu uit België! 40%! van 250 miljoen Euro omzet!).

Coolblue HQ in Rotterdam

In 2012 plaatste ik hier reeds een inside view in het toen gloednieuwe kantoor van Coolblue naast Rotterdam centraal, waar ze toen de 8ste verdieping in gebruik maken. Ondertussen zijn ook verdieping 7 en recent verdieping 6 in gebruik genomen.

Behind the scenes event – Pieter Zwart

Als starter van deze avond (met 100 developers) kregen we eerst Pieter Zwart te horen. De eindbaas van Coolblue is dé verpersoonlijking van Coolblue, waar klantenservice op nr 1 staat.
pieter zwart
Pieter stond er als super ontwapenende CEO heel relaxt voor het publiek en hield zijn customer-care talk tot een minimum, zodat we vanuit het publiek allerhande vragen mochten stellen. Er kwamen toch wel wat opmerkelijke antwoorden:

 • Er waren 2 doelen bij de opstart van Coolblue (in 1999 met mp3man.nl): multimiljonair worden (check!) en een voorbeeldbedrijf in customer happiness worden.
 • Naast Pieter als eindbaas, hebben ze ook een geldbaas en een CHCO (Chief Happy Customers officer).
 • Zoals het feit, dat Coolblue nog steeds volledig private owned is en zelfs zonder inmenging van de banken.
 • Over of ze ooit erover denken om ook “the last mile” naar de eindklant willen gaan doen, kwam er een lange stilte met bevestiging.
 • Over de verovering van een nieuw land, is het grootste struikelblok het leren van een nieuwe taal met de hele Coolblue organisatie, waar content en customer service centraal staan.
 • Over de 250 new hires vorig jaar, wat 1.2% is van het aantal mensen, die solliciteerden voor een functie bij Coolblue, al staan er nog steeds een 150tal vacatures open.
 • Over de dagelijkse mail in zijn mailbox met de sales, maar als eerste cijfer, staat de Net Promotor Score (NPS) van die dag.

Behind the scenes event – Victor Welling

Daarna was het dan het hoofdthema van dit behind the scenes event met Victor Welling de software architect van Coolblue (en reeds 8 jaar werknemer). De aankondiging, die we vooraf kregen, deed al veel verhopen:

Take a peek behind the curtain and learn how Coolblue designs and builds her systems to sustain future growth, on a business, development and operational level. How we build a Coolblue API and use continuous deployment to make the next release as easy as grabbing a coffee – and that’s regardless of whether just a single line of code is involved, or a whole new environment needs to be spooled up. How we make sure our developers are up to speed and productive as quick as possible in an environment with a broad range of technologies being used. How we know our systems are working the way they should be. Or not.

Coolblue is reeds 2 jaar bezig om een volledig nieuw development/system-landschap neer te zetten met een nieuwe werkwijze voor de 13 scrumteams (met 4-10 personen in elk team).
coolblue dev
We kregen een interne developer inkijk in hoe ze gekozen hebben voor isolation in microservices met RESTfull interfaces. Hoe ze werken met zowel Microsoft servers (met C# code) als linux servers (met php code), waarbij de codebase naar Github is verhuisd.

Coolblue kiest bewust voor niet de cloud in te gaan en kiest voor goedkope servers in hun datacenter. Deze zijn volledig gescript en geautomatiseerd, zodat er zelfs geen admintoegang nodig is voor installatie / beheer / monitoring (via o.a. Nagios, wat ik nog ken uit mijn Uptime-periode).

De 60 developers zijn georganiseerd in totaal 13 scrumteams (11 developer teams en 2 data teams), waarin de voertaal Engels is en de optimale grote (voor Coolblue) 6 personen is.

Chaos monkey

Iets waar Victor zelf naar streeft is om ook de zogenaamde Chaos monkey ooit op het Coolblue netwerk te kunnen loslaten. Zo is het streefdoel om ELKE server na 30 dagen een format C te laten geven, waarna alles geautomatiseerd terug in orde zal/dient te komen. Enja, we spreken hier over de productieomgeving!
choas monkey
Dit script is ontstaan bij Netflix en gaat zelf continu voor choas zorgen op het netwerk, door datacenters neer te halen, servers te formatteren,… Pure chaos dus, maar hierdoor kan hun netwerk zich nu wel volledig automatisch recoveren.

We have found that the best defense against major unexpected failures is to fail often. By frequently causing failures, we force our services to be built in a way that is more resilient.

Key-punten van Victor zijn presentatie:

 • Keep it small, stupid.
 • Your systems will fail, design accordingly.
 • Don’t write manuals, write code.
 • See what happens, when you remove production credentials.
 • Only worth on the long run.

Echt wel inspirerend op verschillende vlakken!

Rondleiding doorheen het gebouw

Als afsluiter was er nog een rondleiding in kleine groepjes doorheen het gebouw (tot in het bureau van de eindbaas, waar Pieter zijn grote fascinatie voor dino’s tot uiting komt). Ik had zelf het genoegen om de rondleiding te krijgen door IT development manager Anneke Keller.

Enja, alle speciale meetingrooms kwamen voorbij. Ik denk dat er wel wat Intracto collega’s nu beginnen dromen van zulke meetingrooms in het nieuwe Intracto gebouw op het einde van het jaar. 😉

coolblue dashboard

coolblue office 2

coolblue office1

coolblue office2

coolblue office3

Aanrader?

Waanzinnig interessant event, dat onze ogen weer heeft doen opengaan over dit bedrijf en de verplaatsing naar Rotterdam meer dan waard.

Ik ben eens zelf in mijn bestellingen in mijn Coolblueaccount gaan zien en blijkbaar was mijn eerste bestelling bij hen in oktober 2011 en heb ik ondertussen gezorgd voor een omzet van 4800€ (Autch!).

Dank trouwens aan @mvissers voor enkele foto’s in deze blogpost. 😉

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
9 jaren geleden

De presentatie van Victor staat nu online.
http://www.slideshare.net/mobile/victorwelling/scalability-coolblue