Korte interviews met App developers komen hier geregeld voorbij. Of het nu over een skitracking app, frietkot zoek app of streetview app gaat.

In de mailbox kreeg ik deze morgen een nieuwe app aankondiging de app developer Simon Schellaert. een zestienjarige developer, die mooi laat zien hoe een nieuwe generatie wizz-kids mee de mobile kar aan het trekken is.

Met zijn Radio Belgium iOS app vult hij een mooi open gat in het applandschap op, waar een goed werkende, cleane & snelle radioapp nog wat ontbrak.

De functies van zijn app laten al snel zien wat deze Radio Belgium app allemaal kan:

  • Listen to more than 100 Belgian channels
  • Check directly which song is currently playing
  • Add song to your discoveries and listen again to them later
  • Buy your discoveries directly on iTunes or listen to them on YouTube
  • Reorder the channels to your own liking
  • Share songs on Twitter & Facebook or via SMS and email
  • Set a separate quality for Wi-Fi and 3G/EDGE

radio Belgium iOS app Zenders
Tijd dus voor een kort interview met Simon omtrent de lancering van zijn app.

Q: Wie is Simon Schellaert (@simonschellaert)?

Ik ben een 16-jarig iOS developer die momenteel in het 5e jaar Latijn-Wiskunde zit in het Sint-Jan Berchmanscollege in Avelgem.

Voor zover ik me herinner ben ik al mijn hele leven geïnteresseerd in computers en alles wat daar iets mee te maken heeft.

Iets minder dan twee jaar geleden had ik een nieuwe computer nodig en besloot ik voor een iMac te gaan. Heel tevreden hiervan volgden al snel een iPhone, iPad, …

Wat ik vooral ‘cool’ vond aan die apparaten waren al die applicaties. Geprikkeld door mijn interesses leek het me echt leuk zelf zoiets te maken en dan ook met mijn eigen creatie in de App Store te hebben staan. Ik had vroeger al wat kleine dingen geprogrammeerd in PHP, VB .Net, .. maar nooit afgewerkt mede doordat ik ook geen vooruitzichten had om ze ooit aan de man te brengen. En nu kon dit opeens allemaal wel. Ik besloot Xcode (het programma waarmee je apps maakt) te downloaden en er wat mee te proberen. Het begin was natuurlijk moeilijk maar na veel tijd erin te investeren begonnen de ‘puzzelstukjes’ in elkaar te passen en was ik steeds beter in staat zelf apps te maken. En vandaag de dag ben ik nog altijd bezig met het ontwikkelen van applicaties en leer ik nog elke dag bij.

Q: Waarom de noodzaak voor Radio Belgium? + Sterke punten Radio Belgium app tov. huidige aanbod?

Ik luister graag naar muziek, en dus ook naar de radio. Wat ik zo leuk vind aan radio is het feit dat je liedjes ontdekt waar je anders misschien nooit van gehoord zou hebben.

En net op dat gebied vond ik dat de huidige apps wat tekort schoten, er werd te weinig focus gelegd op het liedje dat momenteel speelt en waar je dat nog eens kunt herbeluisteren.

Ook ontbraken vaak sociale mogelijkheden terwijl dit volgens mij de dag van vandaag iets is dat je echt wel in je app moet hebben. Persoonlijk vind ik het ook wel leuk om de albumcover van wat er momenteel afspeelt eens te zien.. Veel apps boden deze functionaliteit echter gewoon niet of stopten de cover ergens weg in een klein hoekje. Ik besloot dat ik het zelf beter kon doen en zo ontstond het idee voor Radio Belgium. Ik hoop natuurlijk dat er nog veel Belgen zijn die iets aan hebben aan mijn applicatie.

Q/ Hoeveel tijd heb je in de development van deze app gestoken?

Aan deze app heb ik hoogstens anderhalve maand gewerkt. Dat is dan vanaf het eerste idee tot het uitbrengen van de eerste versie. Dit is een stuk minder dan aan mijn vorige projecten. Aan mijn eerste app (Tapaway) heb ik wel zes maanden gewerkt terwijl die technisch zeker niet zo speciaal is. Maar gedurende die zes maanden heb ik vooral veel moeten opzoeken en bijleren. Tussen Tapaway en Radio Belgium heb ik nog aan enkele projecten gewerkt die ik niet altijd heb afgewerkt of in de App Store heb gezet aangezien die volgens mij niet interessant of goed genoeg waren. Maar door die ervaring kon ik Radio Belgium wel een stuk sneller afwerken. Die anderhalve maand is overigens wel geen full-time werk aangezien ik naar school moest en er meestal dus maximum maar 3 uur per dag aan kon werken. Wel heb ik vaak als ik niet in de buurt van mijn iMac was op de iPad wat dingen opgezocht over een nieuw idee dat in mijn hoofd zat. En zo won ik erg veel tijd aangezien ik, als ontspanning bijna, een hele hoop artikels las of de Apple Developer documentatie.

radiobelgium app1

Q: De app is gratis, hoop je via advertenties iets binnen te halen of is het meer een showcase van je kennis, om zo betalende projecten binnen te halen?

De app was eigenlijk vooral bedoeld om eens te testen wat ik nu al allemaal kan op gebied van iOS maar ook om nog enkele nieuwe technieken te leren (Core Data bv. voor de kenners).

In dat doel ben ik in elk geval al geslaagd. Ook geeft het een goed gevoel om iets te creëren dat voor ongelofelijk veel iOS-gebruikers beschikbaar is. Op dit moment heb ik nog geen enkel extern project aangenomen, maar wie weet wat de toekomst brengt. Ik weet dat het erg moeilijk is (zeker voor een lokale app) om inkomsten te halen uit advertenties. Maar gelukkig ben ik nog student en doe ik het niet voor het geld want anders vrees ik dat ik naar een andere inkomstenbron op zoek zou moeten gaan. Toch zou het natuurlijk leuk zijn om een centje bij te verdienen uit de inkomsten van die advertenties, maar het is in elk geval niet de drijfveer achter Radio Belgium.

radio belgium

Q: Heb je zelf nog goede tips voor wie aan een iOS app wilt beginnen?

Een site waar ik als beginner heel veel aan heb gehad is raywenderlich.com. Deze site is wel Engelstalig, net zoals bijna alle informatie die je vindt omtrent iOS development.

Het is dus net als bij alles wat met computer te maken heeft erg belangrijk dat je een goede kennis Engels hebt, want met enkel Nederlandstalige sites kom je niet ver.

Mij heeft het zeker geholpen om eerst tutorials te volgen (en te zorgen dat je die goed begrijpt) omdat je dan direct een ‘echt’ resultaat hebt en dat moedigt je toch wel aan om steeds geavanceerdere dingen te maken. Dat komt eigenlijk ook deels terug in de volgende tip: maak dingen en zorg dat je ze graag maakt. Aangezien ik alles deed in mijn vrije tijd was het toch wel belangrijk dat ik me ook echt amuseerde in het maken van applicaties, anders was ik er waarschijnlijk zelfs nooit in geslaagd één uit brengen.

Als je gepassioneerd bent door je werk dan zullen je klanten dat volgens mij ook wel merken in het eindresultaat. Je moet ook durven dingen uitbrengen. Waarschijnlijk is je eerste app inderdaad niet zo vernuft als je eerst in gedachten had, maar dat is ook geen probleem: het is je eerste keer, het kan alleen maar beter worden. Eenmaal je je wat thuis begint te voelen in iOS development zijn de WWDC-videos, blogposts door gevestigde iOS developers en Apple documentatie zelf heel handig. Volgens mij is er nu ook heel wat meer informatie beschikbaar over iOS development dan pakweg enkele jaren geleden, dus via Google kom je volgens mij ook al een stuk ver.

Maar zoals ze zeggen: waar een wil is, is een weg. Ik wens dan ook heel veel succes aan toekomstige iOS developers!

radiobelgium app2

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
11 jaren geleden

Karlien is ondertussen al een fan van deze app op onze ipad2. Simon gaf al aan dat er binnenkort een aparte ipad app komt, dus dat komt helemaal in orde.

Maarten
11 jaren geleden

Een zeer leuk artikel Herman! En aan Simon, ik zou heel graag een betalende versie van jou App. Waar je dan bv. geen reclame meer in hebt en waar er nog een paar extra mogelijkheden in bestaan.

Bv. wat mij nu een beetje stoort is dat ik altijd alle radiozenders zie, terwijl ik maar echt naar 2 à 3 zenders luister, dus jah.. al die andere knopjes zijn dan niet echt nodig. Misschien handig dat je een functionaliteit voorziet waarbij je, je homescherm zelf kan samenstellen.

Een kleine “opmerking”, het is in de app blijkbaar mogelijk om dezelfde ontdekkingen op te slaan, dus als je 3x op de muzieknoot klikt, komt die song 3x in de ontdekkingen te staan, mss handig dat de app checkt of het liedje in kwestie al in de lijst, zo ja dan wordt hij niet meer toegevoegd.

Voor de rest.. mucho respect voor je app!

Reply to  Maarten
11 jaren geleden

Hallo,
Bedankt voor je reactie! Ik zal zeker eens nadenken welke extra mogelijkheden ik zou kunnen bieden aan betalende gebruikers.
Over die 2 à 3 zenders: Het is mogelijk bij ‘Instellingen’ onder ‘Voorkeurszenders’ zenders naar de categorie ‘Overige zenders’ te slepen. Dan verschijnen ze niet meer in de app. Maar als je dat voor 100 zenders moet doen is dat natuurlijk niet zo handig, dus daar kan er inderdaad nog wat verbeterd worden.
Verder heb je helemaal gelijk over ontdekkingen meerdere keren toevoegen: het is geen meerwaarde en is alleen maar verwarrend voor de gebruikers. Ik zal dat in de volgende update dan ook zeker oplossen.

Niels
11 jaren geleden

Humo maakt er blijkbaar ook al reclame voor.
http://www.humo.be/app-reviews/235421/app-review-radio-belgium

Laat maar weten wanneer die ipad versie er is!

11 jaren geleden

Ondertussen is versie 1.1 nu uit met volgende nieuwigheden:
• Bepaal zelf de volgorde van de zenders en voeg zelf nieuwe zenders toe
• Deel met gemak liedjes op Twitter & Facebook of via SMS en e-mail
• Stel de kwaliteit afzonderlijk in voor Wi-Fi en 3G/EDGE
• Volledig iPhone 5 en Retina-compatibel

https://itunes.apple.com/us/app/radio-belgium/id605021406?l=nl&ls=1&mt=8