Update 26/09/2012
Dat het verwijderen van google maps op Iphone/Ipad na de update naar IOS6 heeft ook leuke gevolgen voor sommigen. 6 maand geleden plaatste ik dit mini-interview met Tim omtrent zijn IOS app Live Street View en vandaag zag ik deze tweet van hem voorbijkomen. Nice one Tim!


In het kader van mijn eigen stappen in de internetondernemerswereld ben ik een aantal korte interviews met andere internetondernemers aan het maken ter inspiratie.

Andere internetondernemers-interviews in het rijtje (verschillende zijn in uitvoering, dus lijstje gaat worden bijgehouden):

Tim Broddin (@timbroddin) ken ik reeds uit de beginjaren van het bloggen in België en heeft op een verloren avond vorig jaar zijn eigen iPhone app in elkaar gezet. Een ideale gelegenheid om wat korte vragen aan hem te stellen over zijn ervaringen met de app wereld.

Q: Tim, van longtime blogger (gestart in 2001 met je toenmalige blog fuckhedz in de periode dat ik ook ben gestart op namreh.be) naar concertfotograaf, webdeveloper bij Sputnik en nu ook app-developer. Kan je even je webhistorie kort schetsen?

Ik heb het Internet op vrij jonge (12 jaar oud) leeftijd leren kennen in 1995 dankzij een diskette die bij de toenmalige Panorama zat waarmee je gratis 1 uur kon surfen. Mijn vader en ik waren vrij snel overdonderd door dat nieuwe medium en het duurde dan ook niet lang vooraleer we een abonnement in huis hadden.

Begin van de jaren ’00 werd bloggen ineens heel populair en omdat ik al even droomde van een eigen domeinnaam begon ik een blog met de naam Fuckhedz. Omdat ik vrij veel wilde aanpassen aan die site moest ik ook PHP leren. Doorheen mijn jaren op de hogeschool werd die kennis beter en beter en tijdens een lange zomervakantie maakte ik de tool Twofifty (die toelaat om bij te houden welke films van de IMDB Top 250 je al gezien hebt).

Ondertussen had ik me ook toegelegd op de fotografie en gecombineerd met een passie voor livemuziek. Samen met Anton Coene, een andere concertfotograaf die het net zoals ik jammer vond dat de concertfoto’s in geschreven media amper aandacht kregen, richtten we het rockfotografiecollectief Wannabes op.

Nadat ik was afgestudeerd ben ik eerst een jaar zelfstandige geweest, om nadien als webdeveloper in loondienst te gaan. Eerst bij Twixel waar ik de webapplicaties maakte om embeded systemen te configureren, en uiteindelijk bij Sputnik Media waar ik websites en -applicaties maak.

Ik had al lang zin om voor iOS een applicatie te schrijven, maar het ontbrak me altijd aan moed om een volledig nieuwe programmeertaal en omgeving te leren. Nadat we met Wannabes onze nieuwe site gelanceerd hadden was het plan gegroeid dat het toch wel “graaf” zou zijn als we als eerste muziekmedium in België ook een app zouden hebben. Zo ben ik dan uiteindelijk daarin gerold.

Q: Kan je je iPhone app even kort voorstellen?

Live Street View is een iPhone/iPad applicatie die de Street View van Google combineert met het ingebouwde kompas van de iPhone/iPad. Het laat toe om een plek te zoeken op de kaart en met een simpele druk het beeld te krijgen alsof je daar staat. Daarnaast laat de app ook toe om eenvoudig bookmarks te plaatsen, gevonden plaatsen te delen met een online database en eenvoudig te delen met vrienden of kennissen.

iphone app Tim Broddin Live streetview

Q: Voor de mensen die geen app-development kennis hebben. Wat heb je gebruikt van development software voor je maken van je app? (zie de eerder op Dailybits geplaatste Iphone development introductie.)

Apple stelt XCode ter beschikking van de ontwikkelaars. Dit is een geïntegreerde omgeving waarin je kan programmeren in ObjectiveC. (Te vinden op developer.apple.com.)

xcode app development

Q: Hoe kijk je nu terug naar je eerste kennismaking met het hele Apple verificatie process als developer en om je app gepubliceerd te krijgen?

Dat proces is tot hiertoe altijd vlot verlopen. Ik heb nog geen afwijzingen gekregen tot hiertoe. Wel is het lastig dat je bij elke update moet wachten op goedkeuring.

Q: Het is natuurlijk moeilijk om je app ook buiten de Belgische landsgrenzen van de grond te krijgen. Heb je hier zelf ook actief getracht reviews online te krijgen?

Ik ben een lijstje met buitenlandse (vooral Amerikaanse) websites afgegaan, maar van geen enkele respons gekregen. Op Iphoneclub is er wel een uitgebreide app review verschenen, die de bal wat aan het rollen bracht.

Q: Een maand geleden blogde je reeds je “10 lessen geleerd uit de App Store”. 1 van de meest opmerkelijke vond ik “les 7 Prijszetting”. Als je nu je app opnieuw zou publiceren op welke prijs zou je deze dan plaatsen? Ook het 1 dag gratis publiceren van je app bleek geen goede idee blijkbaar?

Ik denk dat het enige voordeel van een prijszetting hoger dan 79 cent is dat je een prijsverlaging kan doen zonder gratis te moeten worden.
Toen ik het blogartikel schreef had mijn app nog niet meegedaan aan AppEvent. Dat is een evenement waarbij gedurende elke dag 1 app gratis is en waarbij die app extra hard gepromoot wordt door hen. In tegenstelling tot willekeurig gratis zetten heeft dat wel enorm bijgedragen aan de verkoop (vooral in Nederland).

Q: Het is algemeen geweten dat Android gebruikers minder uitgeven aan apps dan Iphone gebruikers. Ook de in-app reclame van je gratis versie levert nauwelijks geld op. Zou je voor een volgende app nog steeds een free-version aanbieden?

Ik denk dat het model van de toekomst het freemiummodel is waarbij je gratis basisfunctionaliteit krijgt en via een in-app aankoop andere zaken kan unlocken.

Tim zijn 10 lessen die hij leerde van zijn Appstore ervaringen:

  • #1. Bezint eer ge begint
  • #2. Zonder ranking besta je niet
  • #3. België is pokkeklein
  • #4. Buitenlandse marketing is moeilijk
  • #5. In-app reclame is de moeite niet (tenzij je heel hoog volume draait).
  • #6. Meten is weten
  • #7. Prijszetting
  • #8. Een dag gratis zetten loont niet
  • #9. Meedoen aan een actie loont wel
  • #10. Het is een spel

Ook Captain Gadget deed een app review in het Stubru programma “The sound of Sam”.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments