In de blogpost met de 2012 overview van dailybits gaf ik reeds een mogelijk niche-idee mee naar mijn lezers: de aankomende doorbraak van 3D printers.

Mijn goed voornemen voor 2014 is om van 2014 één groot GEEK/TECH-jaar te maken.

Ik ben ondertussen ingeschreven voor een technische SEO-opleiding in NL bij Sander Tamaëla en een dev-opleiding Git/Github, is er een Raspberry Pi mini-computer (eind 2013 al 2 miljoen van verkocht) onderweg en uit de keuze gopro-drone of 3D printer is er een 3D printer als eerste winnaar naar boven gekomen.

Als je een 3D printer wilt aanschaffen heb je tegenwoordig verschillende keuzes. Je kan een volledig kant en klare 3D printer kopen (zelfs bij Coolblue hebben ze de PP3DP UP! mini voor 950€ en 3D printers van Leapfrog vanaf 1500€) of je kan opteren voor een zelfbouwkit.

Ook het crowdfundingplatform Kickstarter staat ondertussen vol met de 3d printer projecten.

Workshop 3d printer bouwen

Ik heb als eerste stap gekozen voor de zelfbouwoptie met een workshop van 3Dparts.be. Tijdens deze workshop van een dag hebben we enkele deelnemers in totaal 4 eigen Wallace++ 3D printers (een verbeterde versie van de printrbot) in elkaar gezet.

3d printer workshop 2
De workshop ging trouwens door in het Idealabs gebouw in Antwerpen (zie bbqr en andere startup-events), waar op de startup-verdieping ook nog een mooie Makerbot in de hoek staat (dat is toch gewoon een puur designelement voor in elk huis, niet?).

Wie zaterdag mijn Instagram, Twitter of Facebook-page volgde zag alvast wat glimpen van de 3D printer in opbouw.

Post by Dailybits.

3d printer workshop 3

Ik heb mijn Gopro even op de tafel vastgeklikt om elke 10seconden een foto te nemen van mijn dagje knutselen (een vaste hand was wel aangeraden bij het soms kleine prutswerk om alles juist te krijgen).

In totaal hebben we van 10u tot 17u. in totaal 6uur non-stop zitten werken met het in elkaar steken, uit elkaar halen om wat bij te vijlen, terug in elkaar te steken,… van de printer.

De Wallace++ printer werkt met het principe van 5 stappenmotortjes: 1 voor de Y-as (vlak gedeelte dat schuift), 2 voor de Z-as (staven aan de zijkant), 1 voor de X-as (waar de printerkop op staat) en 1 motor voor het aanvoeren van filament in de extruder printerkop.

Op het einde van onderstaande timelapsefilmpje, zie je de printer ook aan het werk in onze woonkamer tijdens mijn zondagse afstel/bijtune-dag.

Materiaal waarmee je print

De meeste 3D printers werken met zogenaamd filament op een rol. Dit zijn thermoplastics, die op een rol zitten en onder verhitting bewerkbaar worden.

Een vergelijking tussen de 2 materialen, waarmee de Wallace++ kan printen.

PLA ABS
Volledige naam Polylactic Acid or Polylactide Acrylonitrile Butadiene Styrene
Herkomst organisch van planten. Afbreekbaar en veilig in contact met voedsel chemisch van aardolie
Benodigde Temperatuur extruder 185C 205C
Geur bij printen iets zoetere geur chemische geur
Gebruik PLA prints hebben als nadeel, dat ze vanaf 60° hun vorm terug verliezen ABS behoudt zijn hardheid en is gekend van bvb. lego blokjes

Ook alle plastic onderdelen van mijn Wallace++ 3D printer zijn trouwens in PLA/ABS geprint. PLA voor alle stukken van de opbouw en ABS voor de houders van de printkop (extruder op de X-as).

Ik heb met PLA nu wat testprints in huis gedaan en ik was verbaasd van hoe weinig geurhinder dit teweegbrengt.

Een rol met 1kg PLA of ABS filament wordt ergens tussen de 20-30€. verkocht. Ik heb gekozen voor een rol PLA en een rol ABS, zodat ik de nodige leerexperimenten kan doen met beide materialen.

Software installeren en printen maar

Natuurlijk ben je nog niets met enkel de hardware. Een overzicht van de software, die je nodig dient te hebben.

1. 3D object vinden
En nu begint het echte ontdekkingsproces op de vele websites, zoals Thingiverse.com met duizenden printbare 3D-objecten (zoals ook de onderdelen voor mijn Wallace++ printer).

Met Google SketchUp kan je zelf 3D objexten gaan aanmaken en gaan exporteren in het zogenaamde .SLT bestandsformaat. Daarnaast heeft Adobe afgelopen week laten weten dat ook Photoshop directe 3D print mogelijkheden zal gaan krijgen.

2. Van een 3D object naar een sliced model
Heel mooi een 3D object, maar een 3D printer kan er nog niets mee. Via de gratis software Slic3r ga je een .SLT bestand omzetten in een sliced image (zogenaamde G-code), waarbij het 3D-object laagje per laagje wordt beschreven.

slic3r

3. Het aansturen van de 3D printer met een G-code bestand
Het manueel aansturen of printen van een G-code object kan je met het open-source programma Pronterface. Deze softxware is dummy-proof en laat je eenvoudig toe om manueel de verschillende assen (X/Y/Z) te gaan aansturen. Daarnaast kan je een G-code object importeren en laten printen. Via USB is je computer gekoppeld met het printplaatje in de printer en worden de commando’s doorgegeven.
pronterface

Wat nu met die 3D printer?

Veel experimenteren en wat leren hoe en wat dit voor de consumententoekomst kan gaan betekenen. Als eerste projectje wil ik de onderdelen van mijn printer ook zelf terug gaan printen, zodat ik de nodige reserveonderdelen heb.

Nog enkele uitbreidingen, die ik zelf in elkaar wil gaan zetten:

  • Mooie printerbox bouwen, zodat deze stofvrij in de garage kan printen.
  • een remote check systeem bouwen met een Raspberry Pi mini-computer om de printer vanop afstand in het oog te kunnen houden.

Wie weet beslis ik op een gegeven moment wel om mijn 3D printer ook 1 van de geregistreerde 3D printers in de Antwerpse regio van 3Dhubs.com te laten worden. Maar daarvoor wil ik eerst de nodige ervaring zelf hebben opgedaan.
3d hubs antwerpen

Opgelet: Ik heb zelf al op mijn eerste dag ondervonden, dat je met een zelfbouw printer beter alles zelf kent en eventueel kan debuggen/herstellen.

Zoek je een 3D-printer voor commercieel gebruik, dan kan je best vertrouwen op 1 van de kant-en-klare printers (PP3DP UP! mini voor 950€ en 3D printers van Leapfrog vanaf 1500€,….), die direct mooi afgesteld staan. Zo heb ik momenteel een probleempje, dat het heatbed niet wilt opwarmen naar de juiste temperatuur, maar dit zal deze week wel opgelost worden. Het demonteren/monteren van de printer is eigenlijk kinderspel, als je het éénmaal hebt gedaan.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments