Dashcams, de afgelopen jaren was het vooral een gadget dat elke Rus blijkbaar op zijn dashboard heeft staan en zorgt voor de nodige WTF filmpjes over het dagelijks leven op de Russische autowegen of alweer de Russische beelden van de meteoriet begin 2013.

Een maand geleden waren ze dan ineens hot in ons landje met de publiekelijke online brandstapel-zoektocht naar een agressieve BMW-rijder, die door een dashcamfilmpje op het net verscheen (nog steeds te vinden op youtube met de keywords: “Belgique BMW M3 – Dashcam”).

Daar je pas kan oordelen, door het eerst zelf gebruikt te hebben, heb ik de afgelopen weken geregeld een dashcam (een Dashcam GS8) aan mijn voorruit gehangen.

In de wondere wereld van de dashcams kan je gaan van modellen van 20-30€ (waarmee die M3 rijder is gefilmd) tot de topmodellen van bvb. Blackvue. De getestte dashcam van mij is een mooi tussenmodelletje:

Specs Dashcam GS8

Video resoluties: -1920x 1080P -1440x1080P -1080x 720P
Lens: 1080P Full HD Novatek processor
Afmetingen: 87.5*43*14mm
G-sensor: (bij een extreme shock worden de beelden meteen veilig gesteld)
Bewegingsdetectie (camera begint automatisch te filmen bij beweging)
Nachtzicht: 4 Infrarode LED’s
Display: kleur 2.7 inch lcd (4:3)
Lenshoek: 140 graden breed
Memory Card: tot 32GB
Continue loop video recording
Zoom:4x digitale zoom

Standpunt Privacycommissie

Belangrijk is om eerst de privacy-gevaren en plichten duidelijk te maken. Bij de Belgische privacycommissie zijn dashcams momenteel zelfs “het thema van de maand” met een volledige privacy versus dashcam-pagina.
privacycommissie
Samengevat mag je dus altijd je eigen reisweg (of bijvoorbeeld een dagje circuitracen) filmen, zolang je de beelden niet publiekelijk toegankelijk maakt. Doe je dit wel, dan dien je ervoor te zorgen dat de privacy van andere weggebruikers bewaard blijft (lees: blurren van gezichten en nummerplaten).

Voor het gebruiken van dashcambeelden als bewijsmateriaal, moet je je eigenlijk volgens de letter van de wet, eerst registreren met een aangifte bij de privacy commissie.

Je mag de opnames niet langer bijhouden dan nodig. Als er tijdens een autorit iets zou gebeuren waarvoor je bewijs denkt nodig te hebben, dan kun je de beelden gedurende een redelijke termijn bewaren (bijvoorbeeld twee maanden). Als er echter niets gebeurd is, dan word je eigenlijk verondersteld de dashcamopnames meteen te wissen (doordat de meeste dashcams de oudste beelden terug beginnen te overschrijven is dit reeds in orde).

Natuurlijk allemaal relatief die privacyregels in België, als je dan ziet dat je op de Nederlandse website van Ruud en co autogespot.com zo aan de hand van een nummerplaat van een luxe wagen alle toegevoegde carspots van die wagen te zien krijgt. Wie wat foto’s van Tom Boonen wilt zien.

Terzake had er ook een mooie reportage over enkele weken geleden.

Plaatsing van dashcam in de wagen

Als eerste minputje bij deze dashcam skwam ik er snel achter, dat de interne batterij niet veel voorstelde met maar 500mAh (ter vergelijking een Gopro camera heeft een batterij van 1180mAh). Blijkbaar is de intern batterij dan ook enkel voorzien om samen met de G-sensor pas te beginnen filmen als iemand op jou geparkeerde wagen inrijdt. Zo krijg je dus beelden van wat er juist gebeurde na de aanrijding van je stilstaande/geparkeerde wagen.

Tijdens de eerste try-outs, had ik de dashcam bovenaan de voorruit hangen, tussen ruit en de achteruitkijkspiegel. Door de nood aan continu aan de 12V aansluiting te hangen, heb ik de dashcam nadien links onderaan de voorruit gemonteerd. Een meer verdoken opstelling, daar hij evengoed een afneembare gps kon zijn.

Hierbij een kort stukje video met daglicht en nacht footage van de dashcam.

Doordat het scherm van deze dashcam steeds laat zien wat hij aan het filmen is, is dit voor achterliggers wel duidelijk dat je een dashcam hebt hangen. Naar gelang hoe discreet je wilt filmen, dien je dit dus zeker te bekijken.
dashcam

Punten waarop je moet opletten bij aanschaf

Enkele tips waarop je zeker moet opletten bij de aanschaf van een dashcam:

  • 1. Interne batterij of niet?
  • 2. Hoe belangrijk vind je het zelf, dat de dashcam discreet kan opgehangen worden in je wagen?
  • 3. Op welk type geheugenkaarten worden de beelden opgeslagen? Bij deze GS8 worden de beelden op een micro SD kaart opgenomen.
  • 4. G-sensor ingebouwd? Hiermee start de dashcam met filmen na bvb. een aanrijding op je geparkeerde wagen (of wanneer je wagen getakeld wordt 😉 ).
  • 5. Geheugenkaartje ook uit te lezen met een smartphone app?

Zelf ben ik geen fan van een dashcam continu te laten draaien in mijn wagen. Ik kan misschien voorstellen dat professionele chauffeurs, die meer te maken hebben met ongevallen/agressie, hier anders over denken. Ik zou dit type dashcam wel direct gebruiken, als ik nog eens een dagje op circuit zou mogen gaan rijden. De prijs is tov. een Gopro veel goedkoper en de beeldkwaliteit is evengoed voor gebruik op youtube.

Ook bij Coolblue hebben ze nu een groot assortiment aan dashcams.
coolblue dashcams

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments