Eind november heb ik hier een Netatmo modulerende thermostaat geïnstalleerd, MAAR….

Blijkt dat Belgische Vaillant gasketels NIET toelaten dat je met slimme thermostaten via de open standaard Opentherm werkt (en dus enkel met hun eigen thermostaten via hun eigen ebus). Terwijl in Nederland dit wel gewoon kan… Hallo Vaillant BE? 🙄

Wacht modulerend ?!?

Een gasketel kan gewoon aan/uit werken of modulerend. Bij aan/uit gaat hij steeds volledig vol aanschieten en beginnen stoken. Bij moduleren gaat hij stelselmatig ook met een kleinere vlam werken om dus stelselmatig alles beter onder controle te houden. Dus niet om 7u ’s ochtends vol aangaan, zodat het om 7.15u al te warm is, maar ook ’s nachts de temperatuur warmer houden.

Dit is natuurlijk veel efficiënter, dan steeds alles laten afkoelen en dan terug verwarmen. Hier een goede uitleg hierover. 

 

Printplaatje VR33 to the rescue

Gelukkig zijn er techneuten, die al snel doorhadden dat Vaillant Nederland voor installateurs een handleiding (zie pagina 8-9) en extra printplaatje (de VR33 – Vaillant 0020017895) ter beschikking heeft. En jawel online kan je in Nederland eenvoudig dit printplaatje online bestellen (ik kocht het hier). Dit wordt dus standaard in Nederland bij Vaillant ecoTEC Plus gasketels meegeleverd…

Let op dat er dus ook Belgische gasketels zijn met andere printplaat, dus check even of je de uitsparing links en een X31 aansluiting aan de zijkant hebt!

Dit printplaatje kan je aan de linkerkant in de voorziene uitsparing klikken en voor het aansluiten volg je volgende stappen:

  1. Zet de zekering van je gasketel af en zorg dat je NIET statisch geladen bent (printplaten vinden dat niet leuk).
  2. Haal de voorkant van de gasketel weg (vijs onderaan).
  3. De aansturing van je slimme thermostaat (zwarte en grijze draad) op de juiste plaats aansluiten (OT/T aansluiting) op het VR33 printplaatje. Richting maakt hierbij niet uit. Bij ontvangst zal je zien dat er een rode jumper hierop zit, die je dus eerst weghaalt.
  4. De X32 kabel van het printplaatje aansluiten op de X31 uitsparing op de grote bestaande printplaat.
  5. Voorheen had ik mijn thermostaat op poort 3-4 hangen (zie deze foto van tijdens de installatie eind november waar de rode jumper zit). Deze rode jumper/overbrugging moet je dus nu terug plaatsen!

Wanneer je alles goed aansluit en de zekering opzet ter test zal je zien dat de LED op het X33 printplaatje rustig begint te knipperen.

Nadien diende ik mijn Netatmo relay terug te starten en terug te koppelen op de wifi en daarna werkte het perfect en kan mijn slimme thermostaat nu modulerende signalen naar de gasketel doorgeven. 🤩🤓

En natuurlijk is het correct afstellen en geregeld ontluchten van je centrale verwarming en radiatoren dé toptip.

Disclaimer: ik sta niet in voor de gevolgen en kan geen support geven… 😉

 

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments