Update september 2022: Ondertussen ook aan de slag gegaan met radiatorfolie en een radiatorventilator.


 

Eind november heb ik hier een Netatmo modulerende thermostaat geïnstalleerd, MAAR….

Blijkt dat Belgische Vaillant gasketels NIET toelaten dat je met slimme thermostaten via de open standaard Opentherm werkt (en dus enkel met hun eigen thermostaten via hun eigen ebus). Terwijl in Nederland dit wel gewoon kan… Hallo Vaillant BE? 🙄

Wacht modulerend ?!?

Een gasketel kan gewoon aan/uit werken of modulerend. Bij aan/uit gaat hij steeds volledig vol aanschieten en beginnen stoken. Bij moduleren gaat hij stelselmatig ook met een kleinere vlam werken om dus stelselmatig alles beter onder controle te houden. Dus niet om 7u ’s ochtends vol aangaan, zodat het om 7.15u al te warm is, maar ook ’s nachts de temperatuur warmer houden.

Dit is natuurlijk veel efficiënter, dan steeds alles laten afkoelen en dan terug verwarmen. Hier een goede uitleg hierover. 

Of deze video is ook echt goed: wie is er nu de baas?

 

Printplaatje VR33 to the rescue

Gelukkig zijn er techneuten, die al snel doorhadden dat Vaillant Nederland voor installateurs een handleiding (zie pagina 8-9) en extra printplaatje (de VR33 – Vaillant 0020017895) ter beschikking heeft. En jawel online kan je in Nederland eenvoudig dit printplaatje online bestellen (ik kocht het hier). Dit wordt dus standaard in Nederland bij Vaillant ecoTEC Plus gasketels meegeleverd…

PS: Vaillant heeft dit op bol.com zelf verkocht, maar het is er nu even tijdelijk niet meer te verkrijgen…

Let op dat er dus ook Belgische gasketels zijn met andere printplaat, dus check even of je de uitsparing links en een X31 aansluiting aan de zijkant hebt!

Dit printplaatje kan je aan de linkerkant in de voorziene uitsparing klikken en voor het aansluiten volg je volgende stappen:

  1. Zet de zekering van je gasketel af en zorg dat je NIET statisch geladen bent (printplaten vinden dat niet leuk).
  2. Haal de voorkant van de gasketel weg (vijs onderaan).
  3. De aansturing van je slimme thermostaat (zwarte en grijze draad) op de juiste plaats aansluiten (OT/T aansluiting) op het VR33 printplaatje. Richting maakt hierbij niet uit. Bij ontvangst zal je zien dat er een rode jumper hierop zit, die je dus eerst weghaalt.
  4. De X32 kabel van het printplaatje aansluiten op de X31 uitsparing op de grote bestaande printplaat.
  5. Voorheen had ik mijn thermostaat op poort 3-4 hangen (zie deze foto van tijdens de installatie eind november waar de rode jumper zit). Deze rode jumper/overbrugging moet je dus nu terug plaatsen!

Wanneer je alles goed aansluit en de zekering opzet ter test zal je zien dat de LED op het X33 printplaatje rustig begint te knipperen.

Nadien diende ik mijn Netatmo relay terug te starten en terug te koppelen op de wifi en daarna werkte het perfect en kan mijn slimme thermostaat nu modulerende signalen naar de gasketel doorgeven. 🤩🤓

En natuurlijk is het correct afstellen en geregeld ontluchten van je centrale verwarming en radiatoren dé toptip.

Disclaimer: ik sta niet in voor de gevolgen en kan geen support geven… 😉

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3 jaren geleden

Hier heb ikzelf ongeveer een jaartje terug ook naar gezocht. Geprobeerd via Vaillant zelf te bestellen, maar dat was niet mogelijk voor België, ze wilden zelfs niet zeggen als de Belgische ketels compatibel zijn hiermee. Ik ben zelf in het bezig van de Nest Thermostaat, die ook OpenTherm ondersteunt, maar ik gebruik deze momenteel in aan/uit mode omdat ik onzekerheid had over deze print.
Door dit artikel ga ik kijken om deze print bij te bestellen, alvast bedankt voor de info !

Erwin

Deleu
Reply to  Erwin Fiten
3 jaren geleden

Ik heb zo’n PCB V33 besteld via marktplaats, geinstalleerd in m’n vaillant! Werkt nu dus met OT en de nest thermostat 🙂

Patrick
Reply to  Erwin Fiten
2 jaren geleden

Dag Erwin , ik wil ook een nest installeren op een (Belgische) Ecotec Pro ( nieuw toestel einde 2021) . Op de printplaat staat X30 vermeld ipv X31. Is het bij jou goedgekomen? Welke vermelding staat er op jouw printplaat ?

MILTON
2 jaren geleden

Hallo, met de netatmo-thermostaat kun je de instellingen van de ketel controleren, fouten uitlezen zoals bij de originele vaillant-regeleenheid of je moet ze samen gebruiken. Dit ding is me niet duidelijk
Bij voorbaat dank

Davy Van Rossem
2 jaren geleden

Ik heb dit ook zo uitgevoerd, en op zich werkt de verwarmingsfunctie en warmwaterfunctie van de boiler wel, en alles LEDjes zien er goed uit en de communicatie lijkt OK, op 1 belangrijk iets na: mijn ketel blijft continu op laagste vermogen branden. Heb je soms enig idee wat de reden daarvan kan zijn?

Nils Tijtgat
Reply to  Davy Van Rossem
1 jaar geleden

Hey Davy, ik denk dat ik op dit moment exact hetzelfde probleem voorheb. Heb je hier een oplossing voor gevonden intussen?

Tinko
1 jaar geleden

Heeft iemand hier al eens met Tado gewerkt? Ik heb namelijk een vaillant ecotec plus. En een vr33 module, nu krijg ik het niet aan de praat. De vr33 blijft groen aan, en ketel blijft uit.

Richard
Reply to  Tinko
1 jaar geleden

Hoi Tinko, ik heb toevallig een paar maanden geleden een nieuwe Vaillant laten installeren nadat mijn Nefit ketel de geest had gegeven. Daar had ik destijds een Tado set op aangesloten. Mijn Vaillant is een ecoTEC classic, maar ik heb de V33 opentherm extensieprint erbij gekocht, die zou in de ecoTEC plus inderdaad al in moeten zitten. Er van uit gaand dat je alles goed aangesloten hebt, is het belangrijk dat je de Tado op de juiste settings instelt. Standaard stond hij bij mij niet goed.

Er staat een handige handleiding op https://cdn.brandfolder.io/607DGEMS/as/8xtksx32bktctkc5929qz8m/104215-DIGITAL-ST01IB01-INSTALLER_MANUAL-TA-NL-00-V2.pdf

Als je bij 5. Configuratie kijkt en je volgt dat verhaal, dan moet je bij stap E de juiste config kiezen. Ik heb of D5 of D7 gekozen, dat weet ik niet zeker meer. Maar wel de hele setup sequence af!
Belangrijk is wel dat je na het instellen lang genoeg wacht tot alles ingesteld is. Dat kan zomaar tien minuten duren! Er verschijnt op je thermostaat tijdens dit proces een setup symbooltje (steeksleutel of hamer oid).

Pas als alles klaar is kun je de thermostaat gebruiken. Ik heb van de installateur destijds begrepen dat je kunt zien dat er communicatie is, als er op het display van de ketel aan de linkerkant een soort verticale progressbar te zien is en een knipperend radiatorsymbool.

Succes!

Reinhard
Reply to  Tinko
1 jaar geleden

Voor Tado in combinatie met VR33 module moet je Open Therm settings (D01) nemen bij Tado en aansluiten op OT/T poorten van VR33 module.

Jesse
Reply to  Reinhard
1 jaar geleden

super bedankt Herman en Reinhard, zo kom ik er ook uit. Kan niet wachten tot t setje draait.

Matthias
1 jaar geleden

Dag Herman, alvast eerst moet ik zeggen dat dit voor mij al heel wat duidelijk maakt.
Heb momenteel een ecotec plus vcw 296/5-5. Als ik het goed op heb zou mijn installatie het VR33/ V33 module moeten ondersteunen? Ik zou graag namelijk een nest thermostaat gebruiken maar die werkt dus enkel met openTherm.

PXL_20221119_162922963.jpg
Reply to  Matthias
1 jaar geleden

Een printplaatje vr33 bestellen en je kan hem links plaatsen

Zest
6 maanden geleden
Hallo! Do you know if this also works with SYSTEM boiler (met een aparte watertank)? Hoe voer je de bedrading uit met de aansluitdoos voor kleppen? Thanks!
Nick P
Reply to  Zest
5 maanden geleden

Yes, you can do VR33 with a system boiler but only if you also install the VR66 or VR65 Vaillant control center. Otherwise the Domestic hot water does not come on.
I have written about this here:
https://www.plumbersforums.net/threads/vaillant-ecotec-system-boiler-with-vr66-and-opentherm-vr33-and-nest.131275/

Bernie
5 maanden geleden

Vraagje:
Ik heb een Nest Learning Thermostaat van Google. En een Vaillant VCW 346/3 zonder V33 module. Die wil ik bestellen zodanig met OT te kunnen werken.
MAAR: mijn huis heeft 2 circuits. Beide vloerverwarming, 1 voor voor de woning en 1 voor de badkamer (apart circuit).
Mijn google Nest kamerthermostaat geeft momenteel een AAN/UIT commando aan een Tempolec MZ004 (van Hager), die op zijn beurt de Vaillant gasketel aanstuurt via aansluiting 3 en 4 (AAN/UIT dus) alsook een van de 2 of beide circulatiepompen (indien beide thermostaten ‘een call for heat’ vragen) die aangesloten zijn op een Vaillant VASCO BAD (soort van verdeler)
Circuit 2 voor de badkamer wordt door een eenvoudige aan/uit kamerthermostaat bediend vanuit de badkamer welliswaar.
De Vaillant VASCO BAD wordt gevoed door de circulatiepomp van de gasketel zelf.
Indien ik V33 installeer en de boel op OT zet, Hoe kan ik dan de circulatiepomp van het Vaillant VASCO Bad dan nog bedienen?
Het komt eropneer dat ik de Tempolec MZ004 zou moeten ‘overbruggen’ of op zijn beurt weer laten aansturen door de ketel of google nest? Bekijk het als een apparte circulatiepomp..
Complexe aansluiting lijkt me.. Maar toch.

Bedankt voor jullie advies.
Mvg,
Bernie

IMG_3100
Erik Verreijt
Reply to  Bernie
5 maanden geleden

Met de VR33 module een Honywell T6 smart aangesloten en dat werkt als een trein.
beter als zo’n aan uit kwiktherostaat. Er woonde hier eerder wat oudere mensen.

Matthias
2 maanden geleden

Ik ben nu al weken op zoek naar een oplossing om mijn domme Vaillant slim te maken. De Tado die ik gekocht had heb ik ondertussen weer terug gestuurd omdat hij niet aan de praat te krijgen was. Ook niet met hulp van hun support.

De VR33 module leek de oplossing maar… Geen X31 aansluiting op de printplaat van mijn boiler…

De oplossing van Vaillant: mijn mengmodule vervangen, nieuwe thermostaat, en MyVaillant module. Kostprijs, meer dan 800 euro…

Het ziet er naar uit dat mijn boiler nog wat dom zal moeten blijven.