Deze weken is er in de US een belangrijk kantelpunt bezig, dat kan zorgen voor een hele kettingreactie in de technologiesector.

Begin februari heeft de FBI namelijk de vraag gesteld aan Apple om bepaalde iPhones van terroristen te gaan decrypteren door het maken van een iOS versie die een backdoor heeft voor de overheid. Dit door de erase data optie, die eenvoudig kan worden geactiveerd.

Apple heeft daarop geantwoord met deze open brief, waarbij ze dit weigeren.
openbrief apple

En nu blijkt dat de Apple encryptie engineers, zelfs ontslag zouden nemen, als ze toch gedwongen gaan worden om die bewuste iPhones te gaan decrypteren door het verplicht moeten inbouwen van een backdoor.
https://twitter.com/Schellevis/status/710573749779767296

Ook Edward Snowden volgt de hele zaak trouwens vanop de eerste lijn.

Deze video van John Oliver vat alles mooi samen enja zelfs voor een gewone burger is encryptie waardevol (denk maar aan de diefstal van je smartphone).

Breder encryptiedebat

Dit zorgt nu over een breder encryptiedebat, waar ook andere Techstars uit Silicon Valley encryptie versneld aan het uitrollen zijn en overheden hardere taal spreken.

https://twitter.com/theosint/status/708553759446716416

https://twitter.com/bryanclark/status/711603294662205441

Opmerkelijk is trouwens dat de NSA zich mooi stil houdt in dit hele verhaal (daar zij waarschijnlijk nog genoeg exploits hebben liggen, die niet publiekelijk zijn gemaakt).

Kan ik dan ook mijn Android smartphone encrypteren?

Een iPhone is dus standaard zo sterk geëncrypteerd, dat zelfs Apple niet zomaar in de smartphone zelf geraakt. Dit komt ook grotendeels door het stabielere iOS landschap, waarbij de meeste iPhones op de laatste OS-versie draaien (waar je bij Android een chaos hebt van versies).

https://twitter.com/ow/status/709752895781076996

Bij een Android zit dit momenteel nog niet standaard geactiveerd, maar je kan dit ook activeren via de instellingen (vanaf Android 5.x).

Enkel opmerkingen hierover:
1. Eens je ook de SD-kaart in je smartphone mee gaat encrypteren, is deze enkel nog leesbaar in je smartphone.
2. Geen weg terug…

Wat er toen gebeurde….

Ikzelf heb het enkele weken terug ook eens getest. Op een 10tal minuuutjes was mijn Android smartphone (Sony Z3) volledig versleuteld, maar had ik er (gelukkig) voor gekozen mijn SD-kaartje NIET te versleutelen.

android encrypteren

Tip: GA JE 5.x ANDROID SMARTPHONE NIET VERSLEUTELEN!
Ik moet toegeven dat alle waarschuwingen kloppen en een versleutelde Android smartphone onwerkbaar traag is. De encryptie is gewoon nog niet goed ondersteund (door zelfs premium smartphones zoals de Z3), waardoor leessnelheden van het interne geheugen in elkaar vallen.

Na enkele uren heb ik dan ook een factoryreset moeten doen van mijn smartphone (3-4 uren werk voor alles terug stond hoe ik het wilde) om terug een werkbare smartphone te verkrijgen. Al goed dat ik mijn SD-kaartje niet mee had laten versleutelen, anders was ik alle gegevens daarop kwijt.

Android encryptie toekomst?

Met Android 6.0 is schijfencryptie echter wel volledig ingebakken en moeten hardwarefabrikanten van Android smartphones dit volledig gaan ondersteunen. Met de Nexus 6 smartphones is dit bijvoorbeeld reeds het geval en deze zijn nu default encrypted.

android encryptie

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments