De grote doorbraak van EV’s begint zich nu steeds meer in te zetten, maar als we naar de infrastructuur kijken, dan wordt het toch een wat spannende zomer (vrees ik). Zo merk je soms toch wel dat er nog steeds zogenaamde laadwoestijnen zijn, waar het lastig is om je EV te gaan laden.

Gelukkig voor Niet-Tesla EV’s heeft Elon Musk door, dat er voor hem ook geld te verdienen is aan zijn supercharger-netwerk zo billable mogelijk te krijgen. Er is dan ook een 2de fase in de Europese pilot ingegaan met het openstellen van bijkomende superchargers in verschillende landen voor niet-Tesla EV’s (met een CCS snellaad poort).

In deze landen zijn er Superchargers opengesteld voor inwoners van deze landen (als Belgen kunnen we dus in dit lijstje landen laden):

Nieuws dat bij veel Tesla rijders (zeker deze die historisch nog gratis kunnen laden) niet altijd op gejuich is onthaald, daar het eigen Tesla supercharger netwerk net 1 van die USP’s was om te kiezen voor een Tesla. 🤷‍♂️

Het goede nieuws van laden bij Tesla superchargers

Als Elon iets doet, dan doet hij het ook ineens goed. Waar je bij sommige  laadpaalbeheerders het moet stellen met 2-4 simultane laadpalen, merk je dat de Tesla superchargers al snel met 10-20 laadpalen zijn uitgerust (de oudere V2’s aan 150kW en de nieuwere V3’s aan 250kW van laadsnelheden).

Daarnaast zijn Tesla superchargers ook geregeld te vinden bij een hotel, wat de rustpauze net iets aangenamer maakt (een hotelbar om iets te drinken en de toiletten op te zoeken ipv. een overvolle snelwegparking met smerige toiletten).

Ook de laadprijs als niet-Tesla rijder valt mee met een 0,7 EUR/kWh (waar je bvb als niet-abonnee bij Ionity 0,79 EUR/kWh dient te betalen).

 

Het slechte nieuws van laden bij Tesla superchargers

Alle nieuwe V3 Superchargers blijken problemen te hebben met enkele EV merken (Stellantis zoals Opel en Citroën/Hyundai/Kia). Heb je een dergelijke EV, dan ga je dus misschien laadproblemen hebben op de nieuwe V3 superchargers. 🙈

De Superchargers van Tesla hebben een hoog vermogen en ook gestandaardiseerd design over de hele wereld met vooral korte laadkabels, die perfect zijn afgestemd op de laadpoort links achteraan op een Tesla wagen.

Laat de plaats van een laadpoort nu net een vrij gegeven zijn (zonder enige standaard), waardoor je dit dus krijgt in het huidige EV landschap (zie bron).

Mijn Skoda Enyaq is dus team #rechtsachteraan en de enige manier om eenvoudig bij een Tesla supercharger te kunnen laden is dus de Tesla lader links van het parkeervak te gaan gebruiken.

Hier een voorbeeld van hoe ik mooi in een laadvak sta bij de Franse Tesla Supercharger van Valenciennes (bij een Novotel met leuke hotelbar, propere toiletten, tafelvoetbal voor mijn kinderen… 😉 ), maar moet inpluggen op de lader ernaast. Dit zorgt natuurlijk voor het innemen van 2 plekken. 🙈

Je ziet trouwens dat die laadpaal 2 kabels heeft (CCS en Tesla connector), maar dus maar 1 kabel kan power geven op hetzelfde moment.

Een Zwitserse EV fan heeft dan ook deze ideale parkeersituatie uitgewerkt voor elk type wagen.

 

Je kan het natuurlijk ook creatiever oplossen, maar echt een oplossing gaat de tuinman van het Franse Novotel hotel dat niet vinden. Sorry… 😬😬 Het werkte wel perfect en doordat Tesla’s zich reeds klaar konden zetten aan de “juiste kant” was het doorloopritme ook veel hoger (de meeste Belgen diende maar 10-15minuten te laden om thuis te geraken).

 

Oplossingen voor dit probleem?

  1. Drive-in chargers gaan gebruiken (zoals Fastned er bijvoorbeeld in heel Nederland en ook op de E19 in Peutie heeft staan) of dus parkeerplekken aan de 2 kanten voorzien.
  2. Langere kabels gaan gebruiken (20-30cm langer lost het probleem reeds op). Langere kabels zijn echter minder efficiënt, dus te lang is zeker niet goed.
  3. Meer plaats tussen de laadplekken zetten, zodat je schuin kan inparkeren.
  4. Iets wat ik hoop dat ze niet gaat doen is deze specifieke supercharger in Valenciennes terug enkel voor Tesla’s maken.

 

Dat mijn tweet hierover hard aan het gaan is (maar echt hard), was te verwachten (dat zelfs Elon hem heeft geliked was leuk om te zien 👊 ).

En kijk als mijn getweet dan toch eens iets opbrengt… 👌

Het valt me trouwens op dat de populaire EV routeplanner ABR (A Better Routeplanner) die Tesla Superchargers snel gaat opnemen in het berekenen van een ideale route. Dat gaat het er natuurlijk alleen maar drukker op maken deze zomer bij die Superchargers.

PS: In de regio Valenciennes kan je ook even naar de Carrefour van Condé-sur-l’Escaut rijden, waar CCS palen van 170kW staan blijkbaar.

PS2: Wie vanuit Reims komt richting West-Vlaanderen gaat binnenkort een Supercharger met 20 plaatsen vinden in Saint-Quentin.

 

Hoe dien je dan te laden als niet-tesla EV?

Wil je als Niet-Tesla EV laden, dan start alles bij het installeren van de Tesla App, het aanmaken van een account en je creditcard hieraan te koppelen (niet echt handig dus voor wie een bedrijfswagen EV heeft met een tankkaart van zijn werkgever).

Mooi gezien van Tesla natuurlijk, want al die niet-Tesla EV rijders, die mooi een account aanmaken is natuurlijk weer een extra bron van marketinggegevens.

In de app kan je een kaartje oproepen met alle Tesla Superchargers die nu open staan voor niet-Tesla’s. Belangrijk om even te checken, want NIET alle Superchargers staan open in deze pilotfase!

Bij aankomst op een supercharger kan je dan parkeren (zie opmerkingen hierboven) 1 van de 2 laadkabels connecteren ( de CCS kabel dus, want de andere is met de Tesla connector) en in de app de laadsessie van die laadpaal starten (dit kan 1-2 minuten duren trouwens).

Tijdens het laden kan je mooi in de app zien hoe snel het laden verloopt en op hoeveel procent je wagen reeds staat.

Nadien krijg je dan een historiek te zien in de app. Een super eenvoudige en goed werkende ervaring (zeker als ik dit vergelijk met soms andere laadsystemen waar de paal dan mijn wagen niet herkend enzo).

Maar ik zie het deze zomer tijdens de zwarte weekends wel best druk worden op die paar laders in de laadwoestijnen (zoals die Ionity van Wallin onder Namen bvb). 🙈

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments