Begin juli heb ik nog eens iets uit van mijn bucketlist kunnen schrappen: naar Engeland zeilen. Dikke vette check!

Met de Blue Moon (een Sun Odyssey 29.2) zijn we naar Ramsgate gevaren vanuit Oostende (waar ik me naartoe heb gehaast na het geven van de Bol.com workshop). In totaal een tripje van 210 zeemijlen = 388km (waarvan ik er 170nm mee heb gevaren). Met dank aan de perfecte condities een super ervaring.

zeiltripje

zeiltrip1

Ik heb al wel wat zeilervaring, maar nog nooit op een klein zeiljachtje zonder land in zicht, dus het was toch even afwachten hoe vatbaar ik voor zeeziekte zou zijn. Daarom mijn tips, die voor ons perfect hebben gewerkt.

10 tips om zeeziekte te voorkomen

1. Elke boot en elke weeromstandigheid kan je sneller of minder snel zeeziekte opleveren.
De gouden tip is dan ook vooraf steeds je voorzorgen te nemen, want wanneer de wind opsteekt kan een rustige zee al snel een woelige chaos worden. Bij ons overtocht terug vanuit Ramsgate vertrokken we bij 5-6 knopen Zuidenwind en kwamen we aan in een woelige NO-wind met 20 knopen voor de Belgische kust.

zeiltrip 7

2. Neem je voorzorgen en neem op voorhand een zeeziekte middel.
Zeker de eerste dagen op zee ben je snel vatbaar voor zeeziekte. Er zijn verschillende apothekers, die speciale eigen formules gebruiken voor het maken van zeeziektepilletjes. Ikzelf heb ze gehaald bij apotheker De Heyn in Antwerpen, die als zeiler een eigen formule heeft. 18 pilletjes voor 9euro, waarbij je een uurtje voor vertrek een pilletje neemt en na 4u eventueel een tweede.

Let er vooral op dat traditionele middelen tegen reisziekte een slaperig effect geven, wat je liever niet hebt tijdens een zeiltochtje. 😉

Buiten het aangegeven neveneffect van een droge mond, geen andere neveneffecten mogen ondervinden.

3. Kleed je steeds warm.
Ook al was de hittegolf vol van start gegaan in België, wij waren met zeilpak en dikke trui goed ingepakt op zee. Zeeziekte vermijden is vooral je goed warm houden op zee, zodat je lichaam geen onnodige energie verliest.

1 jaar geleden had ik op een Oxylane/Decathlon innovation event kennis gemaakt met de Tribord Izeber bodywarmer. Met dank aan de vrienden van #teamdecathlon een testexemplaar meegekregen, wat ik bijna continu heb gedragen.

Een bodywarmer dus, die ook als zwemvest goedgekeurd is en zorgt voor de nodige veiligheid (al had ik op volle zee ook nog een echt opblaasbaar reddingsvest aan).
zeiltrip 2

4. Eten en drinken
Tijdens onze oversteek waren we 12uur in de heenweg en 14uur in de terugweg onderweg. Zorg voor de afvaart reeds voor een voorraad aan eten en drinken, dat je eenvoudig kan pakken.

Zeker wanneer de zee woelig wordt en de wind aantrekt is het alle hens aan dek en heb je geen tijd om in een bepaalde kast een koek te gaan zoeken. Wij hadden binnen handbereik steeds appels, nootjes en gesmeerde boterhammen.

5. Blijf de horizon in het oog houden.
Ga in een rollende en stampende (zeil)boot liefst op het buitendek zitten met zicht op de horizon. Zeker bij bijvoorbeeld het nakijken van de navigatie binnen in de kajuit heb je grote kans om sneller zeeziek te gaan worden.

zeiltrip 3

Daarbij zijn zeker in de traffic lane (de 2 “rijstroken” in het midden van het kanaal) elk paar ogen nodig, die aan boord aanwezig is. Kijk maar eens op elk moment van de dag via bvb. vesselfinder.com, hoeveel verkeer er in die strook zit.
traffic lane

Je let even 10minuten niet op en dan zie je ineens een dergelijke oceaanreus voorbij cruisen.
zeiltrip 6

6. De koers van de boot tov. de golven maakt een groot verschil.
Met de golven wind van achteraan de boot of op de zijkant krijg je een rollende beweging van de boot (over de lengterichting van de boot), wat je meer kans om zeeziek te worden zal geven, dan wanneer de boot recht de golven in duikt.

7. Vertrek uitgerust.
Met een stevige kater de zee opgaan verhoogt je kansen op “het voederen van de vissen” gevoelig. Een foto van ons vertrek rond 6u in Ramsgate, dusja vroeg je bed in de avond ervoor.
zeiltrip 5

8. Neem het stuur over.
Een combinatie van vele tips hierboven, maar door de concentratie van het sturen heb je weinig kans om zeeziek te worden.

Wat beeldmateriaal van onze oversteek op dailybits.be gezet in combinatie met onze 10 tips tegen zeeziekte. #zeilen #teamdecathlon

Een video die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

9. Gewenning treedt op.
Na enkele dagen op zee is er een verre vorm van gewenning en kan je er opmerkelijk beter tegen. Let dus vooral op die eerste dag op zee.

10. Zorg voor wat beweging.
De laatste tip kan zeker tellen… Je moet wat als je 14u lang op zo een kleine ruimte zit. Met dank aan 1 of andere Franse radio, die we plots ontvingen kon er al eens een dansje af. 😉

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments