Een trend die ik toch wel duidelijk zie is dat we allemaal blijvend op zoek zijn naar meer grip te krijgen op onze werkdagen en onze manier van werken. Ook het thema van “self-care” duikt overal meer en meer op.

Een paar jaar geleden was er de drang naar remote werken (zie mijn boeken reviews: “Remote – office not required” en “The Year without pants”) en de toen bijhorende opkomst van sites als Nomadlist.

Het afgelopen jaar ging het dan eerder over je eigen werkdag en ritme terugvinden met boeken zoals Deep Work. Sinds een week is er nu ook een Nederlands boek geschreven door Rick Pastoor: “Grip, het geheim van slim werken”.

Review van dit boek Grip?

Rick Pastoor is de Productmanager van startup Blendle (die van het betalen van micro-payments voor het lezen van individuele krantenartikels) gaat in dit boek dieper in op hoe hij zijn werkleven heeft ingericht.

Altijd leuk dus om je eigen “systeem” daar eens naast te leggen en te kijken, waar je nog zaken kan leren. Zelf heb ik dit dan ook gedaan afgelopen weekend.

Eerste deel: agenda, mail en takenlijsten

Het eerste deel van het boek gaat zeer praktisch over hoe je je drukke werkdagen onder controle kan krijgen. Ook mijn werkdagen zijn verandert van maker (operationeel profiel dat zijn dag kan vullen door het uitvoeren van 1 creatieve/uitvoerende opdracht) naar het type manager (je dag vullen met honderd en 1 taken, die elkaar continu afwisselen en waar je dient te switchen).

Het beheren van mijn agenda is dan ook van levensbelang geworden. Zelf heb ik 2 Gmail kalenders: Intracto (gedeeld met alle collega’s) en privé (gedeeld met mijn vrouw). Daarin werk ik dus ook gestructureerd met terugkomende zaken, blokken voor reistijd, geblokkeerde tijd om bij te werken,… Je agenda is dus heilig en moet je zelf in handen houden.

Werken dus met blokken, reistijd, genoeg tijd om zaken bij te werken,… (de beste momenten zijn dan ook soms als er eens een afspraak gecanceld wordt 😉 ).

In het boek komt de tip om dinsdag als vaste “knaldag” te gaan inplannen. Na de eerste werkmeetings op maandag is dinsdag dan ideaal om veel gedaan te krijgen, door niet teveel afspraken en meetings in die dag te boeken.

Ik moet wel bekennen dat ik leef in mijn mailbox(en). Doorheen de dag mail ik geregeld zaken naar mezelf en in mijn mailbox werk ik met mijn eigen systeem: archiveer, markeren als prioritair voor later of nu reeds beantwoorden. Daarbij is Inbox Zero geen absoluut doel en zit ik meestal op een 10-20tal mails in mijn mailbox.

Zaken die op een todolijst moeten komen komen in Wunderlist wat de backbone van ons huishouden vormt (samen met onze gedeelde agenda’s).  Een 10tal lijstjes in Wunderlist voor Dailybits, Wishlist, “Ooit als we veel geld hebben” lijstje, welke facturen mis ik nog,…

 

Tweede – derde deel: jaarplanning, accountability, zelfbeeld aanpassen

Ik zal eerlijk toegeven dat het 2de en 3de deel me veel minder aanspraken bij het lezen van het boek.

Hierin gaat Rick dieper in op het maken van een jaarplan, zoeken van een accountability partner,…

Natuurlijk heb ik ook mijn doelen en waar ik wil geraken dit jaar. Maar zelf heb ik geen nood dit uit te schrijven of zo te gaan oplijsten, maar eerder in mijn tools in te geven: targetdoel in Cushion voor Dailybits, dit jaar eindelijk bij het begin de nodige vakantiedagen al in de agenda’s gezet,…

Ipv. een persoonlijke accountability partner zit ik in enkele groepjes met concullega’s, waarbij we veel delen en open naar elkaar zijn om elkaar zo te helpen en pushen.

Achter deze quote van Steve Jobs uit het boek blijf ik nog steeds staan en is voor mij van groot belang:

“You’ve got to find what you love. And that is as true for your work as it is for your lovers. Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle. As with all matters of the heart, you’ll know when you find it.

 

Lezen of links laten liggen dit boek?

Dit boek is een snel lezend (1-2 avondjes) boek, die je vooral doet nadenken over je eigen werkdag. Een systeem zomaar 100% kopiëren van iemand anders is nooit een slim idee en je moet voor jezelf een goed ritme en systeem zoeken.

Ikzelf heb er al wat over kunnen nadenken de afgelopen 14 werkjaren, maar als je nieuw op de arbeidsmarkt wordt gesmeten is het toch altijd proberen boven blijven en jezelf een weg zoeken (zie ik bij onze nieuwe collega’s).

Het was dus vooral een wake-up call voor mezelf en ik garandeer je, dat je tijdens/na het lezen van dit boek je werkagenda eens opendoet om te kijken hoe je er nu zelf voorstaat. 😉


blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments