Sinds 1 januari 2012 heb ik nu een BTW nummer (hoera 5 jaar teveel belastingen betalen 😉 ) en de afgelopen jaren heb ik al wat inzichten gegeven in mijn inkomsten als blogger (zie jaar 1, jaar 2 en jaar 3).

Voor 2017 is er weer een nieuwe stap en heb ik de afgelopen weken dan ook de nodige “deep dive” in al mijn cijfers en overzichten gemaakt (enja ik moet meer digital detox weekjes doen, want juni was “redelijk” extreem goed). Ook de agenda voor nieuwe workshops en presentaties loopt weer vol voor 2017.

Je mag dan ook volgende dagen zeker een herwerking van mijn blogpost rond mijn lopende SaaS kosten/services verwachten, daar ikzelf voel dat velen dit met plezier lezen en de nodige commentaar op loslaten.

Naar facturatie en opvolging ben ik ook nog steeds zoekende. De eerste jaren gebruikte ik nog freshbooks.com voor mijn facturatie, maar dit was veel te uitgebreid voor een bijberoeper. Vorig jaar heb ik dan Q-Invoice gebruikt, maar ook dit werkte ook eerder tegen dan mee (wegens teveel features die ik niet nodig heb).

Voor 2017 ben ik nu volledig in het nieuwe Cushion App gedoken. Een online SaaS oplossing voor en door freelancers.

Timeline – Clients – Projects – Invoices

Het concept van Cushion App draait rond deze 4 onderdelen:

  • Timeline: Bijvoorbeeld 2017 waarvoor je de Minimium, Target en Stretch goal gaat zetten
  • Clients: Je klanten natuurlijk
  • Projects: Afzonderlijke projecten per klant met elk een eigen dagprijs, looptijd,…
  • Invoices: Factuur voor een bepaald project

Zo kan je perfect een mooie budget gaan opstellen in je timeline voor bijvoorbeeld 2017 met de nodige visuele feedback richting je targets.

Ik heb de afgelopen jaren daarnaast ook steeds in detail alle uitgaven aan bijgehouden, zodat ik patronen zie en kan ingrijpen. Van Excel switch ik hier nu ook volledig over naar Cushion, zodat ik visueel op het einde van het jaar een beter overzicht heb.

Ik ondervind wel reeds het probleem met uitgaven in EUR en $ door elkaar, waarbij ik op de kredietkaart afrekening steeds moet gaan zoeken naar de juiste omzetting.

Ook mijn recurrente websiteinkomsten uit affiliate marketing heb ik even moeten uitzoeken, hoe ik dit best ga aanpakken en ingeven. Ik blijf dus ook nog mijn excel overzicht bijhouden om per website in detail alles te kunnen opvolgen.

Beta software in volle ontwikkeling

Zelf vind ik dat super om te gebruiken en wat mee bugs te gaan doorgeven (zoals ik ook reeds sinds het begin een Mautic marketing automation installatie heb lopen voor deze blog), maar je moet je er dus van bewust van zijn dat dit product in volle ontwikkeling is.

Maandelijks komen er nieuwe features (zie changelog) en kan je ook zelf zaken voorstellen.

De prijs met 10$/maand (of jaarlijks 8$/maand) vind ik trouwens een meer dan faire prijs, remember…

Het verhaal, de achtergrond en roadmap

Nog veel leuker aan het gebruiken van deze service is hoe ze zelf een behind-the-scenes geven en alles documenteren.

Zo kan je het hele verhaal over idee-tot-startup volgen op hun “How it’s made” blog. In mei brachten ze dan ook het nieuws uit van een eerste funding ronde, die volgens Crunchbase in hun Seedfunding round 500k$ bedroeg.

Daarnaast houden ze ook een mooi running costs overzicht bij (dat sinds dit weekend live wordt geupdate). Super interessant voor andere SaaS startups om eens te kijken waar ze hun fundinggeld voor gebruiken..

 
Disclaimer: Ja het zijn referral links, die ik in deze blogpost heb verwerkt, maar hiermee heb je 30 dagen trial ipv. maar 14 dagen trial.

2017 is hierbij ineens goed gestart als freelance SEO/technische marketeer.

Wat gebruiken jullie trouwens voor dergelijke rapportering, facturering en opvolgen van je uitgaven als zelfstandige, freelancer of bijberoeper? Op mijn FB-pagina is er alvast de nodige discussie over. 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments