Wat 2019 voor Facebook gaat brengen wordt echt interessant om te volgen. Ik ben bijvoorbeeld echt benieuwd wat de Earnings call van 30 januari gaat brengen. Een bevestiging van de steeds moeilijkere omstandigheden voor hen (zeker in Europa) of toch een wederopstanding?

En wat met de huidige en aankomende juridische issues? Zo staat Duitsland blijkbaar klaar om hard erin te gaan hakken.

Op 4 februari bestaat het social netwerk trouwens 15 jaar (ik vermoed dat de film “the social network” die avond wel ergens op de tv-programmatie klaar staat 😉 ) en in dit kader brengt Tim Verheyden vanaf 21 januari een 3-delige docu over Facebook op Canvas (waar ik achter de schermen ook mijn inbreng voor heb gedaan, dus ik ben benieuwd).

Gaat Facebook verdwijnen?

Neen, snel zal dit netwerk niet gaan verdwijnen. Het zit echt ingebakken in ons dagelijks leven. Denk maar aan hoe Instagram nu het online leven van velen beheerst en hoe ik zelfs met mijn grootmoeder foto’s deel via Whatsapp.

Zeker zie ik ook wel rond mij vrienden afhaken en nu profiel voorgoed verwijderen. En moet ik zelf ook toegeven dat de FB app ook al meer dan een jaar van mijn smartphone is verwijderd en dat FB messenger nog amper gebruikt wordt.

Maar neen ik geloof nooit dat Facebook gaat verdwijnen in eenzelfde tempo als we dit hebben gezien met Netlog, Hyves (echt probeer dat boek over Hyves eens ergens te vinden en te lezen!) en Myspace, maar toch zie ik wel een groeiende zoektocht naar what’s next of hoe kan ik bepaalde zaken uit Facebook halen?

ForgetMeNot

1 van de zaken waarmee Facebook groot is geworden is het bijhouden van connecties, verjaardagen, volgen van vrienden uit ver vervlogen tijden, adresboek… Pas nadien kwamen we erachter dat die informatie juist gebruikt wordt om ons gepersonaliseerde advertenties te gaan tonen.

Toevallig zag ik dit weekend een tweet voorbijkomen, die een mogelijke oplossing zoekt voor deze features:
https://twitter.com/ermmears/status/1084131418924437504?s=03

Een Google Sheet waarin je alle soorten info kan toevoegen en die je reminders kan uitsturen rond verjaardagen enzo (via scripts in de Google Sheet).

Natuurlijk blijft het wel gek vanuit privacystandpunt om Facebook te verlaten en de info toe te vertrouwen aan Google, maar dat is een andere discussie. 😉

Zulke twitter-threads zijn waarom ik nog steeds zoveel hou van Twitter. Het volgen van de juiste mensen brengt zulke tweets naar boven in mijn tijdslijn en laat me weer andere mensen volgen.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments