Ergens in het najaar van 2021 las ik een boek over het wegvallen van de elektriciteit in Europa (Blackout). Een fictie verhaal, waar ik echt ben verdronken in het verhaal.

Ik ging dan ook op zoek naar een gelijkaardig fictieboek en ben dan uitgekomen bij de Matherson serie (One second after“, “One year after“, “The Final day). Een 3-delige serie boeken, waarbij deel 1 reeds in 2009 verscheen en pas in 2017 het 3de deel is verschenen.

De afgelopen maand heb ik me door deze trilogie gelezen (1200 blz ofzo) en ben ik ook weer helemaal in dit verhaal getrokken (zelfs een momentje van tristesse bij het uitlezen van de laatste pagina).

 

De plot van deze post-apocalyptische boekenreeks?

De VS wordt plots getroffen door een zogenaamde EMP-aanval (een atoombom ontploft hoog in de lucht en veroorzaakt een elektromagnetische storm), waardoor ALLE elektronische toestellen onbruikbaar worden.

Maar dus ook echt alles van apparaten met een chip in, worden intern geroosterd: zowat alle wagens, elektriciteitscentrales, communicatie, benzinepompen, waterpompen,… Wie ergens toevallig was (bvb op doortocht met de wagen) komt dan ook voorgoed vast te zitten op die locatie.

Met het open conflict in Ukraine komt die dreiging nu trouwens terug op de voorgrond (al lijkt me de kans miniem dat deze trigger ooit wordt overgehaald)… 🙈

Wat volgt is een trilogie van boeken waarbij je doorheen de ogen van het hoofdpersonage John Matherson en zijn gezin (een ex-militair/Golf oorlog veteraan die nu docent is) in het vredige stage Black Mountain in de staat North Carolina. het leuke is dat de schrijver daar ook effectief woont en ik dan ook geregeld op Google Maps ben gaan kijken naar het stratenplan om bepaalde scenes beter te begrijpen (je zal dit wel begrijpen op het einde van boek 1).

het gaat dus niet zoals in het boek Blackout over een continent zonder elektriciteit voor maar 1-3 weken (waarbij je met noodstroom nog verder kan), maar deze boeken nemen je mee naar 3 jaar overleven in condities die terug doen denken van voor 1900.

Dus terug in oude bibliotheken zoeken naar boeken hoe ze ooit elektriciteit hebben ontdekt, welke planten eetbaar zijn, hoe je zelf medicijnen kan maken,… Maar dus ook proberen orde te krijgen in een samenleving op drift met best vreselijke excessen.

Een best donkere boekenreeks, waarbij ik geregeld even diende te slikken met het verhaal en de gebeurtenissen. Echt vrolijk ga je er niet van worden (de afgelopen covid jaren en bijhorende sterftecijfers zijn klein bier tegen wat je in het boek leest).

Ik waarschuw wel voor de politiek strekking van de schrijver William R. Forstchen, die zijn politieke strekking zeker in het verhaal laat doorsluimeren. Het credo van een overheid die zo weinig mogelijk inmenging moet doen, je met eigen wapens moet zorgen voor je eigen verdediging,… komt dan ook duidelijk naar voor in het verhaal.

 

Start van de prepper beweging

Dit boek wordt ook wel gezien als een start van de prepper beweging, waarbij mensen niet vertrouwen op ons fragiele evenwicht van onze maatschappij. Laat ons stellen dat je overal te ver in kunt gaan en dat het iedereen vrij staat om ergens echt te ver in te gaan.

Het scenario uit die boek is gelukkig tot hiertoe fictie, maar indien dit toch ooit realiteit zou worden, dan denk ik dat we een kruis mogen maken over ons overbevolkte Vlaanderen met nog weinig natuurlijke rijkdommen om te kunnen overleven. Rond 1900 waren we in dit land met 6,7 miljoen inwoners, nu met 11,5 miljoen… 🤷‍♂️

 

Aankomende TV-serie?

Eind 2021 is er trouwens het nieuws gekomen, dat de film/tv-rechten van deze trilogie verkocht zijn aan MPI original films. Momenteel wordt er gewerkt aan een pilot om dan potentieel uit te monden in een serie.

Dit zal natuurlijk nog wel enkele jaren in productie zitten.

De covid-jaren?

Ik vind de kleine parallel met “de covid jaren”, waarbij we als verwende en onbevreesde maatschappij plots met iets geconfronteerd werden, dat we niet hadden zien aankomen en niet direct kunnen oplossen. De chaos in regels en maatregelen (remember het afsluiten van speelpleintjes en je vuilbak buitenzetten met een mondmasker), de nood aan samen te werken, de nood aan goede communicatie (remember die powerpoint 2A-2B-1A), de toiletpapier-rush in onze winkels, knutsel werk met wat we hebben (Decathlon duikmaskers ingezet als ventilatiemaskers), de opkomst van groeperingen die niets nog geloven en hun eigen realiteit hebben,…

Voor de bevolking in Ukraine is dit natuurlijk een ander verhaal met reeds de afgelopen dagen aanvallen op hun elektriciteitscentrales en totale chaos is het scenario van overleven echt realiteit (FYI: Kiev ligt even ver van ons als Lissabon…).  Bekend zijn ook de verhalen van de overlevers van de omcirkeling van Sarajevo begin jaren ’90 met de bekende beschrijving:“One year in hell”. Dit was dus op een 1500km van ons (Kiev ligt op 2000km van ons)….

 

Enja, let op het boek lezen gaat je brein in werking doen treden…

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments