The Next Web conference omschrijven kan best als het jaarlijkse “Tomorrowland voor alles rond tech en digital”. Een steeds groter wordend festival rond technologie, digitaal en alle soorten innovatie in Amsterdam met meer dan 12.000 bezoekers.

Vorig jaar was me zo goed bevallen, dat ik toen in 2016 reeds mijn tickets kocht voor deze editie. Me even weer 2 dagen onttrekken van alle projecten en me verwonderen over wat er op ons af gaat komen.

Maar wat neem ik dan terug mee op de Thalys richting huis na 2 dagen Amsterdam?

1. We haven’t seen anything yet

Waar ik mijn geld op ga inzetten in de volgende jaren van innovaties, die ons leven gaan overhoop zetten:

  • Artificial Intelligence met platformen zoals bijvoorbeeld IBM Watson. Een zelfrijdende wagen is nog 1 van de meest gemakkelijke robots, die we gaan zien opstaan, maar deze gaat wel de grootste impact op onze samenleving brengen. Natuurlijk zitten we met uitdagingen: stel dat we de robots later de opdracht geven om ALLES in het werk te stellen om ons milieu te redden. Het zal je niet verbazen, dat de mensheid uitmoorden dan de meest efficiënte oplossing voor deze opdracht zal zijn.
  • Blockchain en neen dat is niet enkel Bitcoin. Het probleem bij die technologie is dat het nog teveel in het geeky/dev wereldje blijft hangen en we dringend een B2C laag hierover moeten beginnen leggen. Note to self: zoek eens uit wat die ICO’s juist zijn. 😉
  • Augmented Reality. Vergeet Virtual Reality nog even 5 jaar. We zijn nog niet klaar om ons volledig af te sluiten in die virtuele wereld. MAAR het leggen van lagen op onze werkelijkheid is iets wat we nu gaan zien opkomen. Eindelijk heb ik eens de Hololens kunnen testen en dit is voor mij direct indrukwekkender dan elke VR-bril die er momenteel is.

Ga bijvoorbeeld eens de augmented reality app Blippar testen. Deze gaat objecten herkennen en geeft een inkijk in wat er mogelijk gaat worden van object/gezichts-herkenning.

2. It’s about the human

Centraal topic in veel van de presentaties ging niet over technologie, maar eerder over onze menselijke impact en de impact op ons (daarover ga ik nog eens een aparte blogpost maken).

Wat random quotes, die ik heb genoteerd:

“The scarce resource of the 21st century will not be #technology it will be attention.”

“Machines shouldn’t act like Humans and Humans shouldn’t act like Machines.”

“Out ability to create cool stuff outpaces our ability to enjoy it.”

“There will always be vulnerabilities. Programmers are humans, humans make mistakes.”

“The difference between software companies and the tobacco industry is that we know which of our users are addicted to our product, since we have the data. So we should have a moral obligation to help people to cut back on their usage. Instead, some companies are aiming to develop “whales”: the 1-3% of users who use the product so much that they get addicted. That is immoral and should be stopped in our industry. – Nir Eyal “

Daarbij was er natuurlijk veel aandacht naar je loopbaan en carrière: werknemer of ondernemer en welke mensen moet je in je team hebben.

1 van de beste presentaties was trouwens deze van Brian Halligan (CEO HubSpot). Daar we bij Intracto HubSpot Gold partner zijn ondertussen, kon ik deze moeilijk missen. Meer over zijn presentatie in het volgende puntje, maar wat hij vertelde over het laten groeien van een bedrijf en welke andere profielen je dan nodig hebt klopt volledig.

Je hebt enerzijds Startup people en anderzijds Scale-up people (die je bedrijf de volgende groeispurt gaan laten doen). Ik ga nog eens goed nadenken voor mezelf waar ik thuishoor, daar ik zowel karaktereigenschappen heb van deze 2 werelden (misschien eens een persoonlijk blogpost over maken?).

Een mooi voorbeeld kwam ook van Slack voorbij (in de zeer goede “distraction/dependence” presentatie van
@nireyal over hoe we moeten omgaan met verslaafde gebruikers van onze producten).

Ook TNW probeert mee te gaan werken aan een nieuwe manier van work-life balance vinden in de tech-wereld. 👏

3. Hoe win je een conferentie als spreker?

Als er 1 spijtige constante was in de vele presentaties was hoe amateuristisch veel van de slidedecks opgemaakt waren of hoe sommige top-profielen hun presentaties deden.

Een leuk wedstrijdje op vrijdagochtend was er tijdens de simultane presentaties door de Chief Strategy Officer van Snapchat en de CEO van HubSpot, met een duidelijke winnaar.

brian halligan hubspot the next web 2017

Brian Halligan heeft het woord HubSpot amper uitgesproken, maar kwam met een zeer boeiende presentatie over de groeipijnen en problemen wanneer je startup een scale-up wordt. Terwijl was de Snapchat CSO een salespitch over het gele spookje aan het geven in de grote conferentiezaal. 🙈

Je hebt 12.000 aanwezige digital influencers, decision makers,… op een event en je komt af met een domme salespitch?!? Brian daarnetegen had een verzorgde presentatie met slides, die perfect waren om online te sharen en een juist (minimaal) design. Hier hebben zeker enkele mensen aan de presentatie gewerkt.

Zijn verhaal zat goed en hierdoor heeft hij veel fans/followers erbij gekregen.

Snapchat heeft laten zien wat een gesloten bedrijf ze zijn, waar “Chemical Ali” zo woordvoerder kan worden.

Dus wijze les: geen salespitchen, laat eens een designer/team door je slides gaan en schat je publiek goed in.

4. Ethics en Data privacy

Een puntje dat deze maanden hoog op de agenda begint te komen in Europa (met dank aan het aankomende GDPR). ZO was de presentatie door security-expert @mikko een leuke samenvatting van de Wannacry ransomware aanval.

Ook leuk om te horen dat hij mijn mening deelt over hoe Ikea een schoolvoorbeeld is van juiste IoT implementatie.
tnw2017 mikko ikea

De presentatie door Chief Pleasure Officer @stephaniealys van een bedrijf met smart sextoys was perfect om na te denken over de echte impact van data privacy.

Wat is het verschil tussen consent en agreement door een gebruiker, met wat er met zijn data mag gebeuren?

Mysteryvibe werkt nu met volgende 3 privacy-modellen:
1. Als gebruiker activeer je niets van de smartfeatures van de sextoys.
2. Als gebruiker activeer je enkel de lokale data-opslag (en raden ze bij aanmaak account aan om een nieuw niet-identificeerbaar emailadres aan te maken).
3. De gebruiker geeft expliciet toestemming om anonieme data naar de cloud van Mystervibe te versturen.

5. Funfacts die voorbijkwamen

Soms hoor je ineens in een presentatie iets voorbijkomen, dat me wakker maakt en ik nog niet wist.

Dat de bedenker van de Comic Sans font ook bezig is met emoji’s.

Dat sommige emoji’s voor andere zaken worden gebruikt.

En dat er poortwachters zijn zoals @jeremyburge, die in een Unicode Emoji Subcommittee zitten om te onderhandelen met Apple, Google en Microsoft rond welke nieuwe emoji’s er komen.

Waar ik ook nooit had bij stilgestaan is het feit dat emoji’s nu een universele taal zijn, die zelfs door de 1 miljard analfabeten op onze planeet kan worden verstaan. Een mooi voorbeeld was de menukaart op het sprekersdiner blijkaar.

6. Top vakantie

Als er 1 ding is dat ik heb geleerd de afgelopen jaren is om vooral te genieten van zulke conferenties en me te laten inspireren en tot mij te laten komen.

Ik droom al langer van eens een paar dagen op een mooie locaties me op te sluiten om mijn eeuwige todolijst van Dailybits af te werken, maar dat is moeilijk verkocht te krijgen thuis. Een conferentie is dan “the next best thing” om eens 2 dagen me gewoon in mijn digitale wereld te gooien.

Mensen ontmoeten, spreken, terugzien,… waar ik geregeld online mee converseer. Jullie weten wie jullie zijn, bedankt voor de top 2 dagen! Me niets aantrekken van uur of dag en eten wat en wanneer ik wil. Volledig verdrinken in een goede presentatie over 1 of ander geeky onderwerp. Volgend jaar weer!

https://twitter.com/VreekenJosca/status/865481882103721985

Enja, die Westergasfabriek in Amsterdam is het ideale decor voor dit “Tomorrowland van technologie en digital” en dit zeker in combinatie met de steeds weerkerende stagetune “Bag Raiders – Shooting Stars”.

Update 21 mei
Terecht de vraag gekregen of alles dan perfect was. Ja neen, er zijn altijd wel details voor verbetering vatbaar. Een overzichtje:

  • Het was wel schattig zo een mega-event in een stad, die nog geen aanslag heeft gehad de afgelopen jaren. Security was er dan ook amper en je kwam zo met valiezen binnen zonder controle.
  • Net iets teveel volk, wat zorgde voor geregeld aanschuiven.
  • De 2de zaal, de Dome, was echt te klein voor de sprekers, die daar op het programma stonden. Volgend jaar een maatje groter van tent laten komen?
  • Het cashless systeem was trouwens echt een topper! Benieuwd wanneer ik (zoals beloofd) die openstaande tokens ga terugkrijgen via Paypal.

Update 30 mei

Koen Delvaux heeft een vlog online gezet, die een mooie weergave geeft van het event.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
6 jaren geleden

Thanks voor de recap man! ❤️

6 jaren geleden

Update. Niet gebruikte tokens mooi automatisch teruggekregen via Paypal.

6 jaren geleden

Bedankt voor het delen! Ik was er zelf helaas niet bij dit jaar, maar geweldig om te lezen! Peter