Automatiseren en slimmer maken van ons huis. Het is iets wat steeds nadrukkelijker aanwezig is in ons huis. Daarbij heb je luie en minder-luie IoT-gadgets:

  • Luie IoT gadgets: weegschaal met app, Netatmo weerstation, watersensor, IKEA Tradfri, netwerk camera
  • Minder-luie IoT gadgets: onze trouwe Robomow grasrobot en daar stopt het momenteel
  • ALs 3de categorie heb je ook nog de robots uit Robotwars, waar ik liever nog even niet mee ga experimenteren… 😉

En sinds enkele weken is er nu een binnen-huis versie van de niet-luie IoT bijgekomen met een Samsung Powerbot robotstofzuiger. Een goed jaar geleden testen we reeds een concurrerend merk met van die ronde robots. Handig en vernieuwend, maar toch al snel het gevoel dat er nog wat manko’s waren.

Ik was dan ook zeer benieuwd waar de evolutie van die kuisrobots nu weer staat en hoe de grenzen weer wat zijn opgeschoven. De mensen van Samsung hebben ons dan ook voorzien van het laatste model uit hun reeks (weetje: die vorige Samsung Addwash wasmachine wordt nu dagelijks gebruikt in het plaatselijke integratieklasje van ons asielcentrum in het dorp).

Waar onze grasrobot de naam Harry meekreeg, werd de vorige tester Olga gedoopt. Van Olga is Ella niet veraf, dus welkom Ella!

Review Samsung POWERbot VR7000M

De buitenkant geeft direct al enkele belangrijke designkenmerken: een rechte voorkant (super belangrijk zal blijken), aan de bovenkant een camera (die je plafond gaat filmen) en onderaan 2 intrekkende en uitgaande wielen.

Wat extra nieuwe features:

  • Detectie van kleine voorwerpen van minimaal 10mm = hallo speelgoed dingetjes!
  • Gaat bij een obstakel net ervoor afremmen om dan zachtjes verder af te tasten. Altijd handig als er een kat binnen ligt te slapen of om geen schade aan meubels te hebben.
  • Automatische zuigkracht: zeer duidelijk wanneer hij bij ons overgaat van parket op tapijt

Het grootste verschil (met vele andere stofzuigerrobots) is toch wel het kuisen van hoekjes. Hier helpt de rechte voorkant natuurlijk (tov die ronde andere exemplaren) en daarnaast gaat hij het vuil uit de hoek schrapen om het dan op te gaan zuigen.

Door de camera bovenaan brengt Ella ons plafond in kaart om zo beter en beter te worden in navigeren (heeft dus wel daglicht hiervoor nodig). Het blijft waanzinnig om ze van ergens in de woonkamer mooi rond de tafel de keuken in te zien rijden naar haar oplaadstation. Als je dit vergelijkt met hoe “dom” onze grasrobot zijn huisje probeert te zoeken…

“Hey, begint eens te kuisen ja”

1 van de facetten waar je de volgende generatie robotstofzuigers kan herkennen is steeds slimmere communicatie. Deze Powerbot VR7000 brengt wifi-connectiviteit via de Samsung smart home app (die we nog kennen van de Samsung Addwash). Hierdoor kan ik nu vanop het werk de robot nog eens opstarten of kijken of hij zijn werk heeft gedaan.

Daarnaast is deze zelfs Alexa Echo compatibel, wanneer je dus in het bezit bent van een Alexa home automation ding (staat hoog op mijn wishlist), je hem ook even kan roepen om te beginnen stofzuigen. Leuk extra’tje, maar de smartphone app is toch handiger, daar de 72dB best nadrukkelijk aanwezig zijn om de robot zijn ding te laten doen, wanneer je ook thuis bent. Ik vraag me trouwens af of Alexa je nog gaat verstaan, wanneer die robot daar rond aan het rijden is?

Naast deze IoT features is er ook een gewoon oldskool “kaske” met een lichtje, waarbij de kat in de robot naar boven komt. 😂🐱

 

“Kuist mij eens eerst ja!”

Een robotstofzuiger is natuurlijk geen magisch vuiltovenaar en moet je dus om de paar dagen ook even zelf gaan schoonmaken. Het opvangbakje aan de bovenkant is eenvoudig uit te kappen en af te wassen.

Gedaan met onze poetshulp met dienstencheques?

Een belangrijke vraag of Ella nu het meeste werk van onze 2-wekelijkse poetshulp gaat wegnemen?

Neen dat toch nog niet. Zo een stofzuigrobot is ideaal om dagelijks het naspelen van het kruimelverhaal van “Hansje en Grietje” door onze kinderen vakkundig aan te pakken. Ideaal dus om door onze woonkamer keuken en inkomhal te gaan zoeven en zijn ding te gaan doen.

Wij hebben daarbij een mix van tegel, parket en laag tapijt (dus geen hoogpollig ding), waarbij deze Powerbot perfect zijn ding kan doen. De prijs van dit laatste Samsung model is trouwens rond de 599EUR online.

Natuurlijk zijn er zaken die Ella niet goed kan: een eenvoudig haarrekje zorgde voor problemen en de combinatie “iets hogere keukentegels – 30cm aan parket – iets hoger tapijt” zorgde voor de nodige verwarring voor Ella.

Ahja Samsung: doe eens iets aan die verwarring in productnamen: VR7000M of ook wel de VR10M703NWG?!?

Als Ella nu nog leert trappen op te klimmen zijn we er, maar tot die tijd gaat ze samen met Harry alvast zorgen voor meer quality time bij ons. 😉

https://www.instagram.com/p/BUgpJ3pgeYs/

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
6 jaren geleden

600€ is niet weinig