Ik weet nog goed hoe ik op 15 jarige leeftijd in 1997 mee in de tuin stond met een verrekijker om de komeet Hale-Bopp te zien voorbijkomen.

Een komeet is niet meer dan een vuile sneeuwbal met ijs en stof, die rond onze zon cirkelen en daarbij soms al eens voorbijkomen.

Deze dagen komt de recent ontdekte komeet NEOWISE (C/2020 F3) nu voorbijgevlogen. Een 5km brede sneeuwbal die op 22 juli het dichtste bij ons voorbijkomt op 103 miljoen kilometer.

Daar ik wel een fascinatie heb voor wat er hierboven voorbijkomt, zoals je kan zien in mijn blogpost rond de Starlink treintjes en ook onze Noorderlicht reis enkel jaren geleden, wilde ik die komeet ook niet laten liggen.

Je kan deze na zonsondergang de volgende dagen nog zien onder de grote beer in het NW na zonsondergang. Met een verrekijker kan je deze het eenvoudigste spotten. Dankzij het pannetje van de grote beer is de komeet eenvoudig te vinden.

Met mijn eenvoudige camera (Canon 200D met 18-55mm kitlens) en volgende instellingen heb ik wat foto’s gemaakt rond middernacht op 18 juli (nu nog leren nabewerking te doen zeker?):

  • Manuele modus zonder AutoFocus
  • ISO 800-1600
  • f/5.6
  • Sluitertijd van 5 seconden (met eerst 2 seconden ontspanner om de trillingen weg te nemen)

 

Het probleem is dat ik vanuit mijn locatie veel last heb van de achtergrondvervuiling in het W – NW van Antwerpen en de Antwerpse haven.

Als je hem nu mist deze week, krijg je een nieuwe kans met NEOWISE over … 6800jaar. Met wat beter materiaal, meer fotografiekennis en vooral nabewerkingstechnieken zijn echt waanzinnig mooie foto’s te maken.

Met dank aan de 55-200m lens van mijn vrouw haar oude 350D heb ik op 21 juli nog een closeup gemaakt.

 

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments